Böbrek Taşı Ağrısından Kurtulmak İçin Kullanılan Bitkisel Çözümler
Böbrek taşı ağrısı için kullanılacak olan bitkisel yöntemlerin tamamının düzenli, aksatılmadan ve saatinde yapılması gerekir. Düzenli yapılması önemlidir.
Ne İyi Gelir?
İnsanlar arasında böbrek taşı olarak bilinen oksalat, ürik asit ve kalsiyumun idrar içinde normal düzeyden fazla olması ile böbreklerde birikmesine böbrek taşı ismi verilir. Böbrek taşı ile alakalı olan belirtiler üreter sistemden geçerken meydana gelmektedir. Böbrek taşı ağrısı ve taşın var olduğunun belirtileri son zamana kadar belli olmaz. Taş şiddetli düzeydeki ağrı, sızı ve acı ile ortaya çıkar.
Oluşan ağrı bel bölgesinde, alt sırt ve alt karın bölgesinde meydana gelmektedir. Mide bulantısı ve kusma ağrının oluşturduğu en belirgin etkenler arasında yer alır. Oluşmuş olan böbrek taşı düşürme esnasında acılı bir durum yaratır ama yeni oluşacak olan böbrek taşlarını önlemek mümkündür.
Böbrek taşı, kadınlar ziyade erkeklerde daha çok rastlanan bir durumdur. Bu konuda yapılan bir araştırma sonucunda taşın tekrar etme riskinin % 80 olduğu ortaya çıkmıştır. Böbrek taşının oluşumu fazla alınan kalsiyum, fazla vitamin desteği, fazla alınan hayvansal proteinler ve genetik faktörler tetikler. Ucuz olan gıdalar, hayvansal olan ürünler, şeker, un, tuz, gazlı içecekler ve musluk suyu böbrek taşının oluşmasını her zaman tetiklemektedir.
Böbrek taşı ağrısını önlemek adına su tüketimi önemlidir. Günlük olarak 2 litreyi geçen su tüketmek taşın düşmesine ve ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca sıcak su torbası böbrek taşına fayda sağlayacak olan diğer bir etkendir.
İyi gelen bitkiler
Böbrek taşının kolay düşmesi, ağrısının azalması ve yeniden oluşmasını önlemek adına bazı bitkiler kullanılır. Böbrek taşına iyi gelen bitkiler arasında;
- Maydanoz; 1 litre kaynamış olan suyun içine bir bağ maydanozun sapları atılır ve 3 dk. Boyunca kaynatılır. Bu sudan günde 3 bardak içilir.
- Mısır püskülü; 1 litre suyun içine 100 gram mısır püskülü atılır ve kaynatılır. Elde edilen su sabah ve akşam olmak üzere birer bardak içilir.
- Ayrık otu; 1 litre suyun içine 50 gram ayrık otu atılır ve kaynatılır. Elde edilen su sabah ve akşam olmak üzere birer bardak içilir. Böbrekte olan kumların yok olmasına ve idrar yollarındaki iltihabın ortadan kalkmasına yardımcı olur.
- Arpa; arpa bir tencere suyun içine atılır ve kaynatılır. Sonrasında süzgeç yardımı ile düzülür. Bu su böbrek taşlarının ortaya çıkartmış olduğu ağrıları dindirmek için içilmelidir.
- Avokado yaprağı; 1 bardak klor olmayan suyun içine 3 adet kuru olan avakoda yaprağı atılır. Kısık ateşin üzerinde yaklaşık olarak 10 dk. Boyunca kaynatılır. Bu suyun akşam yemeklerinden 3 saat önce içilmesi gerekir. Böbrek taşı ağrısı için İbrahim Saraçoğlu bu kürü tavsiye etmektedir. 5 gün boyunca aralıksız şekilde içilen avokado suyu 3 gün ara verilmeli ve toplamda 3 kez tekrarlanmalıdır.
İyi gelen yemekler
- Pirinç; pirinç yemekleri insan vücuduna gerekli olan enerjiyi sağlayacak olan karbonhidrata sahiptir. Pirinç vücut gerekli olan karbonhidrat için kullanılır. Pirinç pilavı bu anlamda yardımcı olabilecek olan bir yemektir. Özellikle yağlı şekilde tüketilmemesi gerekir. Pirinç böbrek taşı için haşlanmış şekilde de tüketilebilir.
- Soya proteini; soya proteini fosfor açısından zengin bir gıdadır. Fosfor da kemik sağlığı için gereklidir. Böbrek taşının düşmesi için ve ağrıların kesilmesi için gereklidir. Soya karışımlı yemekler böbrek taşı ve böbrek ağrısı için yardımcı bir destektir.
- Somon; somon balığı Omega 3 içeriği açısından zengindir. Omega 3 böbrek hastaları, böbrek taşları ve böbrek enfeksiyonlarını tedavi edici ve toparlayıcı bir etkiye sahiptir. Yeni taş oluşumunu engellemek adına ve böbreklerdeki sıkıntılardan kurtulmak adına tüketilmesi gerekir.
Böbreklerin rahat ve düzenli şekilde fonksiyonlarını gerçekleştirmesi için gereken minerallerin hepsini içerir. İçeriğinde bulunan demir ve çinko hastalıkların seyirlerini olumlu şekilde etkilerden böbreklerin çalışmasını da destekler. Somon sadece böbrekler için değil insan vücudu için de bir fayda sağlar.
İyi gelen çaylar
-
Adaçayı; bu çayın birçok hastalığa faydası olduğunu herkes bilir. 1 litre suyun içine katılacak olan adaçayı kaynatılır ve demlenmeye bırakılarak süzülür. Mesane, idrar ve böbrek ile alakalı olan tüm rahatsızlıklara iyi gelir. Yemeklerden hemen sonra içilecek olan 1 bardak ada çayı böbreklerin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar.
- Isırgan Otu; böbrekler için kullanılan şifalı bitkilerin en başında gelir. Böbreklerde oluşan toksinlerin atılmasını sağlar. Isırgan otundan yapılacak olan çaylar böbreklerin çalışmasını düzene sokacaktır.
- Zencefil; zencefili ister çay olarak isterseniz de çiğ olarak tüketebilirsiniz. Böbreklerde bulunan toksinleri atmaya fayda sağlayan zencefil böbrek sağlığını korumak için birebirdir.
- Kırkkilit otu; böbrek taşı, böbrek kumu, mesane ve idrar yolu sorunları için faydalıdır. Böbrek taşı ve böbrek kumu sorunları yaşayan kişiler bu ot ile demlenmiş olan çaydan her gün 1 bardak tükettiğinde böbreklerin çalışmasını hızlandırabilir. Ayrıca böbrek taşlarının daha kolay düşmesini sağlar.
- Biberiye çayı; safra kesesinin salgılamasını çoğaltan biberiye böbreklerinde fonksiyonlarını düzene sokar. Çay olarak günde 1 bardak tüketilmelidir.
- Limon suyu; böbrek taşının düşmesi ve oluşmaması için limon suyu içilmelidir.
İyi gelen ilaçları
Böbrekte var olan taşlar şiddetli düzeyde ağrılara ve sancılara sebep olabileceği için kesinlikle uzman olan bir doktor ile görüşülmelidir. Böbrek taşı üreter adı verilen kanallara düştüğünde şiddetli ağrılara sebep olur sırtın yan taraflarından başlayan ağrı kasıklara doğru dağılır ve gelip geçici şekildedir.
Hangi taşın nasıl bir ağrıya sebep olacağını ise kestirmek oldukça zordur. Büyük taşlar keskin ve tırtıklı değilse ağrı bile yapmayabilir. Böbrek taşı konusunda doktorun verdiği ağrı kesici ilaçlar ve üreter sistemi koruyacak olan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların taş düşürme süresince düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Böbrek taşının boyutu ve yeri konusunda tam anlamı ile bilgi sahibi olmak için ultrasonografi ve film çekilir.
Var olan taş kendiliğinden düşecek durumda değilse ya da belli bir komplikasyon gelişmesi olmuşsa cerrahi işlem gerekebilir. Bunun için üreter uçlardan girilerek taşın çıkartılması ya da ameliyat ile taşın çıkartılması gerekmektedir. Böbrek taşı ameliyatı kısa sürede yapılan bir ameliyattır.
Ameliyat sonrasında taş oluşmaması adına bitkisel yöntemler kullanılmalıdır.