Böbrek Taşı Ameliyatı Öncesinde ve Sonrasında Oluşabilecek Riskler

Böbrek taşı ameliyatı riskleri, ameliyatın nasıl yapılacağı ve diğer detaylar hakkında doktorların hastayı en ince detayına kadar bilgilendirme gerekmektedir.

Böbrek Taşı Ameliyatı Riskleri

Böbrek taşları 2 cm’den daha büyük, birden taneden daha çok ve 3 seans süren ESWL yöntemi ile kırılmayacak durumda ise ameliyat uygulaması yapılır. Böbrek taşı ameliyatı genel anestezi uygulaması altında yapılmaktadır. Böbrek taşı ameliyatlarından taşların büyüklükleri ameliyatı kısıtlayıcı ve zorlayıcı olmaz. Tüm böbrekleri kaplayan taşlar için bile ameliyat yapılması mümkünüdür.

Böbrek taşı ameliyatları böbrek tümörü hastalığının oluşturduğu kadar risk oluşturabilir. Bunun kaynaklı olarak oluşabilecek olan riskleri ortadan kaldırmak için doktora başvurulması gerekir. Böbrek taşları için kullanılacak olan ameliyatlar açık ve kapalı olarak yapılır. Açık ameliyat son dönemlerde teknoloji desteği gelişen kapalı ameliyatın çıkmasından dolayı eskisi kadar sık tercih edilmez. Kapalı ameliyat olacak hastalarda açık ameliyat olacak olan hastalarda genel anestezi ile cerrahi işlem görürler. Kapalı böbrek ameliyatı için hastaların cildinden iğne yardımı ile küçük bir delik açılır.

Açılan delik ameliyat esnasında kullanılabilecek olan nefriskopun girebileceği düzeyde genişletilmektedir. Bölgede yer alan taşın ya da var olan taşların büyüklükleri göz önüne alınarak parçalanarak ya da tam şeklinden dışarıya çıkartılır. Lazer, pnömatik ya da ultrasonik taş kırmaya yarayan makineler ile çıkarılma işlemleri yapılmadan önce küçük parçalara ayrılmalıdır.

Taşların dışarıya alınmasından sonra içeride kalan minik parçalar için perkütan nefrostomi tüpü yerleştirilmesi yapılır. Bu sayede idrar yolu ile kalan aşların atılması sağlanır.

Böbrek Taşı Ameliyatı Öncesinde

Böbrek taşı ameliyatı doğru ellerde yapıldığından başarılı ve kolay bir işlem olarak karşımıza çıkar. Böbrek taşına direkt olarak deriden ulaşıldığında ise belli başlı sakıncaları bulunmaktadır. Bu sakıncaları yaşamamak adına ameliyatın doğru kişiler tarafından yapılması gerekir. Böbrek taşı ameliyatına girmeden önce kan sulandırıcı kullanan kişilerin bu ilaçları doktor kontrolünde bırakması gerekir.

Gebelik ya da farklı hastalıklar mevcut ise doktorlara detay verilmelidir. Çünkü bu tarz durumlarda böbrek taşı ameliyatlarının olması mümkün olmayabilir. Böbrek taşı ameliyatı öncesinde hastanın aklında kalan ve aklına takılan tüm soruları yanıtlaması gerekmektedir. Bunun içinde doktordan bilgi almak en sağlıklı adım olacaktır. Özellikle ameliyat sonrasında oluşabilecek riskleri öğrenmek gerekir.

Sonuç itibari ile genel anestezi altında yapılan böbrek taşı ameliyatı diğer ameliyatlarda olduğu gibi bazı riskler taşır. Anesteziden kaynaklı oluşabilecek olan her türlü riske karşı doktorun ve ekibinin tam anlamı ile önlem alması gerekir. Böbrek taşı ameliyatı konusunda uzman bir doktor, ta teşekküllü hastane seçimi yapmak sağlık açısından önemlidir.

Böbrek Taşı Ameliyatlarının Riskleri Nelerdir?

Böbrek taşı ameliyatları genel anestezi altında yapıldığından dolayı anestezi riskleri taşır. Bu riskler genel anestezi altında yapılacak olan tüm ameliyatlar için geçerlidir. Bu ameliyat üretoroskopi ve ESWL ile karşı karşıya getirildiğinde daha riskli ve komplikasyonları daha çok olan bir ameliyattır. Hastalarda en sık karşılaşılan ve en sık yaşayan sorun yüksek ateş ile kanamadır. Kanama ile alakalı olarak yapılan araştırmalar neticesinde kan vermek gerekebilecek olan durumların oluşma riski % 10’dur.

Kaburga üstünden girilme işlemleri ile yapılacak olan böbrek taşı ameliyatlarında akciğerlerin boşluklarına sıvı dolma ihtimali bulunur. Bundan dolayı akciğer boşluğuna tüp yerleştirilmesi yapılması gerekir. Bunun oluşmaması içinde konusunda uzman olan doktorlardan yardım almak gerekir. Ameliyat öncesinde böbreklerin yakınında bulunan organların değerlendirilmesinin yapılması gerekir. Bu değerlendirme oluşabilecek olan risklerinde önüne geçer. Böbrek taşı ameliyatı esnasında ve sonrasında risk oluşturmaması adına mutlaka idrarda herhangi bir mikrop ya da iltihaplanma olup olmadığına bakılmalıdır. Ameliyat sırasında ise profilaktik antibiyotik ilaçların kullanılması gerekir.

Kapalı böbrek taşı ameliyatı uygulamasında zayıf olan kişilerin çevre organlarının zarar görme riski daha yüksektir. Bunun içinde doktorun dikkatli olması gerekir. Özellikle ameliyat öncesinde BT çekilmesi ve bağırsak ile alakalı temizliklerinin dikkatli yaptırılması gerekir. Kapalı böbrek ameliyatları ciltte iz bırakma konusunda diğer ameliyat türlerine göre daha risk oluşturur.

Açık böbrek ameliyatlarında ise ciltte iz kalmaktadır. Açık uygulama ile yapılacak ameliyat sonrasında uzun dönem hastanede kalmak gerekir.

Özellikle günlük aktiviteler dönmek için beklemek gerekmektedir. Bundan dolayı da kapalı uygulamalar daha çok tercih edilir. Riski az olan ve daha kısa sürede günlük yaşama dönmeyi sağlayan kapalı ameliyatlarda hastaların sonraki dönemde dikkati beslenmesi ve sıvı tüketimini aksatmaması gerekir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız