Böbreğin İşlevini Engelleyen ya da Yavaşlatan Böbrek Taşı Tansiyonu Yükseltir mi?
Böbrek taşı, böbreğin fonksiyonlarını engelleyen ya da yavaşlatan, idrarda fazla bulunan kalsiyum oksalat ve ürik asit kristallerinin böbrekten dışarı atılamada…
İçindekiler
Böbrek Yetmezliği Yüksek Tansiyona Neden Olur mu?
Böbrek taşı tansiyon yapar mı sorusunun cevabından önce böbrekler ile kan basıncı arasındaki bağlantının bilinmesi gerekmektedir. Böbrek rahatsızlığının kronikleşmesi ve işlevini yavaş yerine getirmesi ya da yerine getirememesi kan basıncını artırmakta, kalp ve damar hastalıklarına direk sebep olabilmektedir.
Yüksek tansiyon hastalarında yüksek oranda böbrek rahatsızlıklarının görüldüğü bilinmektedir. Böbrek taşları, böbrek yetmezliği, böbreklerde görülen kistler ve tümörlerin oluşumunda ve başlangıcında yüksek tansiyon önemli bir etkendir.
Tedavi olmamış hipertansiyon hastasında % 15 gibi yüksek bir oranda böbrek yetmezliğinden kaynaklı ölümle sonuçlanan vakalar meydana gelmektedir. Maalesef hipertansiyonun ilk hedefinde böbrekler bulunmakta olup, ilk olarak burada olumsuz etkiler ortaya çıkmaktadır.
Yüksek tansiyon hastalarında öncelikli olarak idrar testi yapılarak idrarda normalden fazla bulunan değerlerin varlığı tespit edilmeli ve böbreğin zarar görüp görmediği, gördüyse derecesi hakkında anında bilgi sahibi olunmalıdır.
Böbrek taşı idrarda fazla bulunan ve böbrek tarafından süzülemeyerek çöken madensel maddeler nedeniyle oluşur. İdrar testinde kalsiyum oksalat ve üre değerlerinin kontrolü ile böbrek taşının oluşma olasılığı tespit edilebilir.
Böbrek hastalığı kronik durumda ise ve ciddi boyutlara ulaşmış ise böbrek taşı tansiyon yapar mı sorusuna evet diye cevap verebiliriz.
Böbrek taşı böbrek rahatsızlıklarından sadece biridir, dikkatli ve hızlı bir şekilde tedavi edilmez ise kronik böbrek rahatsızlığına, oradan hipertansiyona hatta kalp yetmezliğine bağlı ölümlere bile yol açabilir.
Böbrek Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Araştırmalar sonucunda sadece böbrek taşı olarak olaya bakılmaması gerektiği ortaya çıkmıştır. Böbrek rahatsızlıkları, böbrek taşı, böbrek iltihaplanması gibi rahatsızlıklar sinsice ilerleyip herhangi bir belirti vermeden vücuda içten içe zarar vermeye başlayabilir.
Böbrek rahatsızlıkların herhangi aşırı bir belirti vermeden ilerlemesi ve kronik hale dönüşmesi sonucunda böbrek yetmezliği gibi böbreğin tüm fonksiyonlarını kaybetmesi olasılığı bulunmaktadır.
Hipertansiyon hastalığının ilk hedefinde böbrekler yer aldığı gibi, böbrekten başlayan kronik rahatsızlıkların hedefinde de kalp ve damar hastalıklarını tetiklemek vardır. Dolayısıyla böbrek rahatsızlıklar ile hipertansiyonun birbirlerini çok net bir şekilde olumsuz olarak etkilediklerini söylememiz mümkündür.
Böbrek taşı tansiyonu yükseltir mi sorusu eksik olacaktır. Bilinmesi gereken kronik böbrek rahatsızlıklarının hepsinin tüm vücut fonksiyonları ile birlikte kalp ve damar rahatsızlıklarına direk olumsuz etki yaptığıdır. Benzer şekilde yüksek tansiyon da öncelik böbrek olmak üzere vücut fonksiyonlarına olumsuz etki yapmaktadır.
Böbrek Hastalıkları Diğer Organları Nasıl Etkiler?
Tansiyonun böbrek rahatsızlıklarını tetiklediği bilinmekte olup, sadece akut böbrek taşı tansiyon yüksekliğine sebebiyet verebilecek boyutlarda değildir. Tedavi edilmeyen ve kronikleşen böbrek rahatsızlıkları kalp ve damar hastalıklarına öncülük etmektedir.
Böbrek yetmezliği gibi kronik böbrek rahatsızlıklarında kan basıncının yükseldiği, tansiyon yüksekliğinin oluştuğu ve diğer organlarda da fonksiyon bozukluğunun oluştuğu bilinmektedir.
Böbrek rahatsızlığında kan basıncının yükselmesinin en büyük sebebi sıvı fazlalığı olarak açıklanabilir. Böbrek fonksiyonları yavaşlayınca vücutta ödem oluşur, ödem damarları zorlar, kan basıncını artırır.