Kronik Böbrek Yetmezliği Nedir? Evleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılı

Kronik böbrek yetmezliği toplamda 5 evreden oluşur. İlk 4 evrede böbrek fonksiyonlarının çalışması korunurken diğer evrekde nakil ve diyaliz gerekebilir.

Kronik Böbrek Yetmezliği Nedir?

Kronik böbrek yetmezliği birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Böbreklerin zaman içinde farklı sebeplerden kaynaklı olarak zarar görmesi böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirmesine sebep olur. Bu durum zaman içinde böbreklerin etkilenmesine ve kronik bir şekilde hastalığa dönüşmesine sebebiyet verecektir. Kronik böbrek yetmezliğinde en büyük etken yüksek tansiyon ile şeker hastalığıdır. Böbrek yetmezliği hastalığı yıllar boyunca kendini saklayabilen sinsi bir yapıya sahiptir.

Hiç şekilde belirti göstermeden uzun yıllar boyunca insan vücudunda durabilir. Bazı durumlarda bu rahatsızlığa sebep olan hastalıkların bulguları ortaya çıkabilir. Kronik böbrek yetmezliği hastalığının erken dönemde ayrımı yapılması için sağlıklı ve hasta olan kişilerin yıllık olarak sağlık taraması yaptırması ile ortaya çıkar. Böbrek yetmezliğinin zaman içinde ilerlemiş bir seviyeye gelmesi sonucunda böbreklerin işlevlerini de giderek azaltacaktır. Böbrekler insan vücudunda filtre görevi gördüğü için zararlı olan tüm maddeleri dışarı atar.

Böbrek yetmezliği sonucunda zarar gören böbrek bunu gerçekleştiremez. Bundan dolayı kanda ve vücutta zararlı olan tüm maddeler birikmeye başlar. Bundan sonra belli başlı belirtiler ve komplikasyonları oluşur. Akut böbrek yetmezliği ile kronik böbrek yetmezliği hastalar tarafından karıştırılmaktadır ama bu ikilinin farkları araştırılarak, internet ortamında bulunan PDF ve ppt bilgilerden okunarak anlaşabilir.

Ayrıca böbrek yetmezliği ile alakalı olan tüm konular tıp haricinde hemşirelik bölümlerinde de gösterilmektedir. Böbrek yetmezliğine nedenleri arasında birçok hastalık bulunur. Bu hastalıklar arasında sık şekilde karşılaşılanları;

  • İdrar yollarında tıkanma
  • Amiloidoz
  • Hipertansiyon
  • Ailesel hastalıklar
  • Diyabet
  • Glomerülonefritler

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri Nelerdir?

Kronik şekilde oluşan böbrek yetmezliği 5 evreye ayrılır. 1 ile 4 arasında bulunan evrelerde böbreklerin var olan fonksiyonlarının korunması asıl amaçtır. Böbreklerin kanı filtreleme işlemini tam anlamı ile yapması önemlidir. 5 evrede böbrek yapması gereken fonksiyonlarını tamamen yitirmiştir. Bu evrede diyaliz ya da böbrek nakli tarzındaki seçenekler tedavi amacı ile düşünülür. Böbreğin fonksiyonların azalması idrara çıkmadan ve yapılacak olan idrar testlerin anlaşılır. Bu testlerden sonrası hastalığın hızlı bir şekilde ilerlemesi ile 1 ile 4 arasında bulunan evre başlayacaktır. Bu evrelerdeki amaç böbreğin çalışmasının en sağlıklı şekilde yapılması ve işlevini yitirmesinin tamamen önüne geçilmesidir. 5. evreye girilmesinden sonra son safha adı verilen aşama başlar.

Bu safhada böbrek işlevi ve böbrek kalıcı bir hasara uğrar ve yapması gereken işlevlerin sadece % 10’luk kısmını uygulayabilir. Hastanın bu safhadan sonra tedavisi nakil ve diyalizidir. Son olarak adlandırılan safhada nakil ve diyaliz seçenekleri değerlendirilmezse bu hastalık ölüm ile kişilerin yaşamını sonlandırır. Böbrekler kanı filtrelemek dışında hormonları dengeli şekilde salgılama ve asit ile baz dengesini koruma işlevini de yapar.

Bunlar gerçekleşmediğinde hastalar yaşamlarını kaybeder. Bunun örnekleri birçok kez yaşanmıştır.

Kronik Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık genelde ileri safhalara kadar anlaşılmayabilir. Bunun haricinde hastalarda oluşan böbrek yetmezliği sorununa sebep olan hastalıkların olası belirtileri ortaya çıkabilir. Böbrek yetmezliğine sebep olan hastalıklardan kaynaklanan belirtiler arasında;

  • Hastaların ciltlerinde devamlı olarak kuruluk ve kaşıntı meydana gelir. Bu durum yapılacak olan cilt bakımı ile de ortadan kalkmayabilir.
  • Böbrek yetmezliği sonucunda ilk olarak hastanın vücudunda su kayıpları meydana gelir ve idrarda azalma oluşur.
  • Konsantrasyon bozuklukları ve dikkat eksiklikleri meydana gelir.
  • İştah kayıpları meydana gelmeye başlar. Bu kayıplar için yapılacak olan beslenme ve bakım kesinlikle işe yaramaz.
  • Halsizlik ve yoğunluk hissi oluşur. Devamlı olarak enerjinin kayıp olması günlük yaşamda yapılan aktivitelerin yapılmamasına olanak sağlar.
  • Uyku düzeninde bozukluklar meydana gelir. Bundan dolayı ortaya uyku apnesi meydana gelir. Bunun için uyku ilaçlar çeşitleri kullanılması bile fayda sağlamayabilir.
  • Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak idrar çıkma özellikle geceleri sıkılaşmaya başlar.
  • Ayaklarda ve bacaklarda ciddi düzeyde şişlikler meydana gelir.
  • Gece uykularında ani şekilde kramplar meydana gelmeye başlar.
  • Göz çevrelerinde şişlikler gözle görülür şekilde oluşur.

Kronik Böbrek Yetmezliğinde Kullanılan Tedavi Varmı?

Kronik böbrek yetmezliği hastalığında ilk olarak altta yatmakta olan hastalığın nedeni tedavi altına alınmalıdır. Bundan dolayı yüksek tansiyon ve şeker hastalığı büyük düzeyde önem taşır. Kronik böbrek yetmezliği tedavisi evrelerine farklı tedavi planı ile desteklenir.

Erken fark edilen evrelerde amaç tamamen böbreğin yapısının daha fazla bozulmasını engellemektir. İleri safhalarda ise hastaların böbrek nakline ve diyalize hazırlanması oldukça önemlidir. Böbreklerin fonksiyonlarının daha çok bozulmasının önüne geçmek adına bazı hastaların beslenme ile alakalı olarak diyet bile yapmaları gerekebilir. Bu diyetler ilaçlar ile doktor tarafından desteklenecektir. Kullanılacak olan diyet ise doktor gözetiminde yapılmalıdır. Yaşam tarzını değiştirme arasında ideal kiloya ulaşma, düzenli şekilde diyet yapma, sigara bırakma, alkolü bırakma ve gereksiz şekilde ilaç kullanımından kaçınılması gerekir. Beslenmenin kesinlikle dikkatli şekilde yapılması ve doktor tavsiyelerine uyularak devam ettirilmesi gerekir. Yapılacak olan böbrek yetmezliği diyeti değişiklikleri arasında bol düzeyde sıvı alımı, doymuş yağlardan kaçınmak ve tuzun azaltılması olmalıdır. Ayrıca diyette fosfor, potasyum ve kalsiyumunda azaltılması önemlidir. Böbrek ile alakalı olan tüm hastalıklarda sıvı alımının günlük 2,5 litre ve üzerinde yapılması gerekir.

Böbrek yetmezliği ile alakalı olarak sorun yaşayan hastalar mutlaka bu konuda uzaman olan doktor kontrolünde ilaçlarını kullanmalı ve doktorun kontrol zamanlarını aksatmamalıdır. Böbrek fonksiyonlarının daha fazla bozulmaması adına ve bunun önüne geçmek için etkili olacak yüksek tansiyon tedavisi ve kan basıncı tedavisi yapılması gerekir. Kan basıncının 130/ 80 mm Hg’nin altına düşmemesi şarttır. Böbreklerde bulunan hastalık ilerleme gösterdiğinde vücutta bulunan fosfor, potasyum ve protein kısıtlaması daha çok artar. Bunların yanı sıra ilerleme döneminde kansızlık, yüksek tansiyon, kemik bozuklukları da baş gösterir. Bundan dolayı da beslenme listesi oluşturulmalı ve bu sorunlar ile kolay şekilde baş edilmelidir.

Ayrıca hastalığın her evresi konusunda doktor tarafından hastaların bilgilendirilmesi, tedavi konusunda detay alması gerekir.

Kronik Böbrek Yetmezliği Diyetleri

Proteinsiz Diyet

Sabah Kahvaltısı

  • Glutensiz ekmek
  • Yağ
  • Reçel
  • Şekerli çay

Ara Öğün

  • Sütüz şekilde hazırlanacak olan nişasta peltesi

Öğle ve Akşam Yemeği

  • Glutensiz ekmek
  • Nişasta peltesi
  • Limonata
  • Komposto

Ara Öğün

  • Yağ ile şeker karışımı şekerlemeler

İbrahim Saraçoğlu Kürü

  • Kaynamış olan suyun içine atılacak olan bir tutam sedef otu 10 dakika boyunca bekletilir. Süzülen ve elde edilmiş olan karışım tedavi süresi boyunca, günde bir su bardağı aç karnına içilir.
  • Rezene, acı badem ve nohut bir arada dövülür. Dövülen karışım suyun içine atılır ve 15 dakika boyunca kaynatılır. Sonrasında süzme işlemi yapılır ve şerbet gibi oluncaya kadar karpuz suyu eklenir. Bu karışım yemeklerden önce 1 su bardağı içilir.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 4,50en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız