Böbrek Yetmezliğinde Kullanılan Tedavisi Yöntemleri

Kronik böbrek yetmezliği hastalığının belirtileri nelerdir, hangi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır ve hangi ilaçlar ile tedavi tamamlanmaktadır?

Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri

Böbrek yetmezliği, temel anlamıyla böbreklerin üzerine düşen görevi yeterli oranda yerine getirememesidir. Bu rahatsızlığa böbrek yetmezliği diyebilmek için, böbreğin işlevinin %80 oranında kaybolması gerekmektedir.

Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de çoğu yetişkin kronik böbrek hastası olduğunun farkına varmadan hayatına devam eden insan sayısı oldukça fazladır. Kronik böbrek hastalığının bazı fiziksel belirtilerini yaşamış olsalar da çoğu zaman bu belirtileri başka farklı durumlara yormak, genel rastlanan sorunlardandır. Kronik böbrek hastalığı olanlar hastalığın belirtilerin ancak son evrelere doğru, böbrek işlevleri azalmaya başladığında veya idrarda yüksek miktarda protein görüldüğünde fark etmektedirler. Bu nedenle hastaların sadece %10’u kronik böbrek hastası olduklarının bilincindedirler.Kronik böbrek hastalığının 10 temel belirtisi vardır. Bu belirtiler görüldüğünde, dikkate değer görüp, hastaneye gitmeniz, doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde, bu sorun ileride daha büyük hastalıklara sebep olabilir.

Öncelikle yorgunluk ve odaklanma sorunları, böbrek yetmezliğinin en önemli belirtilerindendir. Bunun yanında uyku sorunları, ciltte görülen kuruma ve kaşınma gibi alerjik reaksiyonlar da ciltte görülebilen etkilerdendir. Böbrek hastalıklarında en büyük belirtiler idrarda yaşanır. İdrara çıkma sayınız arttıysa, kanlanma ya da köpük gibi normal olmayan değişiklikler fark ettiyseniz, dikkatli olmanızda yarar vardır.

Göz etrafınızda, ayak bileklerinizde, ayağınızda yaşayabileceğiniz şişlikler de böbrek yetmezliğinin belirtilerinden olabilir. İştah azalmaları, kaslara kramp girmeleri gibi belirtiler de kronik böbrek yetmezliğinin belirtileri arasındadır.

Çocuklarda Böbrek Yetmezliği

Kronik böbrek yetmezliği çocuklarda da görülebilen ciddi bir hastalıktır. Çocuklarda görülen böbrek yetmezliğinin en önemli habercisi sık tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bunun yanında Vezikoüreteral reflü de böbrek yetmezliğinin habercisidir. Genetik hastalıklar ve doğuştan böbrek ve idrar yollarının gelişmemesinde böbrek yetmezliği nedenlerindendir. Tüm bu sebeplerle çok erken yaşlarda, çocuklarda da böbrek yetmezliği görülebilir ve uygun böbrek nakli uzun sürelerce beklenir.

Böbrek Yetmezliğinin Tedavileri Nelerdir

Kronik böbrek hastalığı çeken hastalara, bazı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Uygulanan bu tedavi yöntemleri ile hastalığın azaltılması amaçlanmaktadır. Fakat böbrek yetmezliğinin kesin çözümü, mutlak bir böbrek naklinden geçer.

Transplantasyon – transplantasyon yani nakil böbrek yetmezliği durumunda başka bir verici tarafından sağlam böbreğin alınarak böbrek yetmezliği bulunan hastaya naklidir. Organ donörü yaşayan bir kişi olabileceği gibi kadavra da olabilir.

Diyaliz – kanınızı temizleyen ve vücudunuzdan atık ürünleri, kimyasal maddeleri ve fazla sıvıyı uzaklaştıran bir işlemdir, Bu işlemde iki temel seçenek bulunmaktadır, Hemodiyaliz ve periton diyalizdir. Diyaliz böbrek yetersizliğini tedavi etmeyeceğı için tedavide ilaçlar ve diyet önemli bir yer tutmaya devam edecektir.

Hemodiyaliz – Vücuttaki kanın kirlenmesinden dolayı, böbreğin yapması gereken atık ürünleri vücuttan atmak amacıyla fistül yoluyla kanın bir makinanın içinde temizlenip tekrar hastaya verilmesidir, Fistül; Hastanın böbrek yetmezliğinde kanının temizlenmesi için atar damarla toplar damarın birleştirilmesidir.

Böbrek Yetmezliği Tedavisinde Kullanılması Gereken İlaçlar

Böbrek yetmezliği hastalığı olan kişilerde genellikle anemi yani kan eksikliği sorununa rastlanılmaktadır. Bu nedenle tedavi esnasında anemi ilaçları kullanılmaya başlanır. Bunun yanında, diz ve bacaklarda ortaya çıkabilecek ödemi önlemek için de diüretik olarak tabir edilen ilaçlar kullanılır. Böbreklerdeki tedavi nedeniyle ortaya çıkabilecek hormon bozuklukları, kemik erimelerine sebep olabilmekte ve bunun önüne geçilmesi için de D vitamini ve Kalsiyum takviyesi uygulanabilmektedir.Uygulanan bu ilaç takviyeleri genel olarak yan etkileri önlemek içindir. Böbrek yetmezliği tedavisinde uygulanan ilaçlar ve tedavilerin yanında, beslenme alışkanlığına dikkat etmek de büyük önem taşır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız