Böbrek İltihabı Belirtileri ve İltihaplanma Sebepleri Hakkında bilgiler

Böbrek iltihabı, böbrek yolu enfeksiyonu olarak da adlandırılmakla birlikte, idrar yolu enfeksiyonlarının bir çeşididir. Mevcut bakteriler idrar yolu üzerinden idrar torbasına oradan da böbreğe geçer.

Böbrek iltihabı nedir sorusu kısaca bu şekilde tanımlanabilir. İltihaba yol açan bakterinin adı E.Coli olup, bu bakteri ile mücadele edilmediği takdirde böbrekler ciddi zarar görebilmekte, kan zehirlenmesi (sepsis) ortaya çıkabilmektedir. Akut olarak başlayan böbrek iltihabı durumunun tedavisindeki gecikmeyle ortaya çıkan kan zehirlenmesi rahtsızlığı kronik böbrek iltihabının sonucudur.

Böbrek İltihabının Belirtileri

Böbrek iltihabı

Böbrek iltihabı varlığında basit ve ciddi sorunlar oluşturabilen rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Basit olarak atlatılan böbrek iltihabı, farklı hastalıkları tetiklemeden geçtiği için sorunsuz atlatılabilmektedir.

Ciddi seyreden böbrek iltihabı sırasında vücuttaki diğer organlar da zarar görebilmekte, kan zehirlenmesi dahil ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak böbrek iltihabı belirtileri yüksek ateş, kusma, ateşten kaynaklı titreme, karın ve belden aşağıda ağrı, idrar yaparken ağrı, idrara sık çıkma, sürekli halsizlik olarak sıralanabilir.

Muayene ve tahliller ile de böbrek enfeksiyonu tanısının konmasına neden olan bazı böbrek iltihabı belirtileri mevcuttur; sebepsiz yüksek ateş, idrar tahlilinde görülen enfeksiyon ve böğür bölgesine dokunulduğunda kişinin hassas bir dokunuşla bile ağrı hissetmesi belirtiler arasında yer almaktadır.

Böbrek İltihabı Nasıl Olur?

Böbrek iltihabı vücuda idrar yollarından gelen enfeksiyonla oluşan bir rahatsızlık olmakla birlikte, 30-40 yaş arasındaki bayanlarda böbrek iltihabı oluşması oranı erkeklere oranla daha fazladır. Daha ileri yaşlarda prostat problemi ile böbrek iltihabı sorunu daha sık ortaya çıkmakta olup, bu dönemde de erkeklerde daha fazla görülmektedir.

Böbreklerde iltihap olması için, böbrek iltihabına sebep olan bakterilerin idrar yolundan kana karışması, oradan böbreğin kendisine ya da boşaltım sistemine yerleşmesi gerekmektedir. Enfeksiyon böbreğe yerleştikten sonra böbrek iltihabı teşhisi konulan hastanın ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmasına sebebiyet vermeden acil olarak hastalıkla mücadele etmesine destek olunmalıdır.

Böbrek iltihabının oluşumundaki en önemli etkenlerden biri de bağışıklık sistemini zayıflatan enfeksiyonlu ve ateşli rahatsızlıkların geçirilmiş olma durumudur.

Buradaki sorun, enfeksiyon daha vücuttayken bağışıklık sistemi zayıflamış olan vücudun içerisine yerleşen enfeksiyonun idrar yollarına ve böbreğe yerleşmesiyle akut ya da kronik böbrek iltihabı hastalığının ortaya çıkma durumudur.

Böbrekteki İltihap Nasıl Atılır?

Böbrek iltihabı belirtileri saptandıktan sonraki aşama iltihabın akut ya da kronik olup olmadığının netleştirilmesidir. Birden ortaya çıkan ve ilk rahatsızlık durumu akut böbrek iltihabı olarak adlandırılır. Bununla birlikte, önemsenmeyen, üzerinde durulmayan, kendiliğinden bazı belirtilerin kaybolması ile geçti olarak düşünülen ve tedavi edilmeyen akut böbrek iltihabının tekrarlaması sonucunda çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet veren kronik böbrek iltihabı ortaya çıkar.

Akut ve kronik böbrek iltihabı olunması durumuna uygun tedavi süreçleri mevcuttur. Bilinmelidir ki akut ya da kronik böbrek iltihabı tedavi süreci uzun zaman alan ve zahmetli bir süreçtir. Hastalığın ilerleme derecesine göre tedaviye cevap verme oranı düşmektedir. Başlangıçta genellikle hastaların % 10’ u tedaviye olumlu sonuçlar alabilmektedir.

Akut böbrek iltihabı hastalığında, sıvı kaybı azaltılmak için çalışılır, diyetten tuz kesinlikle çıkarılır, hastalığa sebebiyet veren bakteriyi yok edecek özelliklerdeki ilaçlarla tedaviye devam edilir. Tedavi başladıktan bir hafta sonrasında tekrar idrar testi sonuçları alınır ve hastalığın durumu takip edilir. İdrar test sonuçları normale dönene kadar takip edilmeye devam edilerek tedavi süreci devam ettirilir.

Böbrek iltihabı kronik vaka ise, daha farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kronik böbrek iltihabı çok daha zorlu bir süreçle vücuttan atılabilmektedir. Hastanın vücudunda azot miktarı artış gösterdiğinden buna uygun diyet verilerek azot miktarının düşürülmesi sağlanır. Hastanın ilerleme derecesine ve hastalığa sebep olan bakterinin türüne göre onu yok edecek ilaçlarla tedavi desteklenir.

Kronik böbrek rahatsızlığında hastanın diğer organları da durumdan olumsuz etkilenmekte, kan basıncı sürekli yüksek seyretmektedir. Böbreklerle birlikte sıklıkla diğer organların da durumu kontrol edilerek hastalık kontrol altında tutulmalı ve kan basıncının düşürülmesine destek olacak ilaçlar da tedaviye ilave edilmelidir.

Kronik Böbrek İltihabı

Böbreklerde iltihap belirtileri ortaya ilk çıktığında ve yaşanan böbrek iltihabı rahatsızlığı akut böbrek iltihabı olup, tedavi sonrasında durumun tekrarlaması kronik böbrek iltihabı olarak ortaya çıkmaktadır.

Akut böbrek iltihabının erken teşhisi ile tedavi sürecine geçilmesi durumunda acele edilmez ise kronik böbrek iltihabı ortaya çıkmaktadır bununla birlikte, alerjik reaksiyonlar için alınan ilaçların bazıları böbreklerde tedavi süreci oldukça zor olan hasara yol açabilmektedir. Kandaki kalsiyum miktarının fazlalığı vücutta pek çok rahatsızlığın sebebi olabildiği gibi, kronik böbrek iltihabı sorununu da ortaya çıkarabilmektedir.

Kronik böbrek iltihabının bir diğer nedeni de özellikle çocuklarda görülen ve bağışıklık sistemine zarar veren enfeksiyonlu ve ateşli hastalıklardır.

Bu hastalıklarla vücuda yerleşen enfeksiyonların böbreklere yerleşmesi sonucunda kronik böbrek iltihabı rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir.

Böbrek İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Böbrek iltihabının anlaşılması için keskin ve başlangıçtan itibaren kendini gösteren belirtiler mevcut değildir. Maalesef böbrek iltihabı belirtileri uzun yıllar kendini göstermeden vücutta yer alabilir ve son aşamada çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabilecek aşamada bazı belirtiler ile ortaya çıkabilir.

Sinsi ilerleyen bu rahatsızlığın belirtileri idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ile benzerlik gösterdiğinden, çoğu zaman böbrek iltihabı rahatsızlığı akla gelmeden idrar yolu enfeksiyonu tedavisi ile belirtilerin ortadan yok edilmesi söz konusu olabilmekte, böbreklere yerleşen enfeksiyon sinsice ilerlemeye ve kişinin vücudunu hastalandırmaya devam edebilmektedir.

Kişiler ve hekimler bu konuda hassasiyet göstermelidir ki, idrar yollarındaki ağrı, kanama, yüksek ateş belirtileri var ise böbrek iltihaplanması oluşumunun varlığının da kontrolünün hemen yapılması gerekmektedir.

İdrar testi değerleri ile kolaylıkla tespit edilebilecek bir durum olan enfeksiyon varlığının ilaç ve diyet tedavisinden bir hafta sonra da kontrol edilmesi enfeksiyonun tedaviye verdiği cevabın anlaşılması açısından önem arz etmektedir.

Böbrek İltihabı Tedavisi

Akut ve kronik böbrek iltihaplarının tedavisinde hastanın bilmesi gereken en önemli durum tedavi sürecinin uzun olduğudur. Hastalığın ilerleme sürecine ve vücudun geneline verdiği zarara göre tedavi süreci daha uzun ve zorlu bir süreç olarak hastanın karşısına çıkmaktadır.

Böbrek iltihabı tedavisinde ilaçlarla desteklenen diyetin yanında bitkisel kürler de oldukça olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadırlar. İdrar testi kontrolünün sıklıkla yapılması da hastalığın seyri hakkında önemli bilgilere kolayca ulaşılmasını sağlamaktadır.

Özellikle fosfor ve protein miktarının düşük olduğu gıdalar ile beslenilmeli, bol taze meyve suyu tüketilmeli ve tuzdan uzak durulmalıdır. Hastalardan istenen zorlu diyet programlarına kesinlikle uymaları hastalığın atlatılmasında elzem rol oynamaktadır.

Bu nedenle alınan ilaçların, yapılacak kontrol ve tetkikler için düzenli olarak doktora gitmenin yanında önerilen diyet programının eksiksiz uygulanıyor olması böbrek iltihabı hastalığının tedavi sürecinin en etkili yöntemleri arasında yer almaktadır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (5 oy, ortalama: 3,40en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız