Akut Sistit – Belirtileri ve Tedavi İçin Yapılacak Uygulamalar

Akut sistit ani şekilde mesane torbasında ani şekilde gelişen bir hastalıktır. Bu hastalığın doğru şekilde tedavi edilmesi için ilaçları düzenli kullanmak gerekir.

Akut Sistit Nedir?

Ani bir şekilde gelişen ve idrar sorunları ile ortaya çıkan mesane iltihaplanmasına sistit adı verilir. Oluşan sistit iyileşme ve tedaviden sonra kendini tekrarlıyorsa kronik sistit, kendini tekrarlamışsa akut sistit adı verilmektedir.

Kronik olan sistit genelde kadınlarda daha sık şekilde ortaya çıkar. Akut sistit ortaya çıkması için yaş ve cinsiyet ayrımı bulunmaz. Sistit hastalık olarak genelde yetişkin olan kişilerde meydana gelen idrar torbası enfeksiyonudur. Akut sistite E.Coli adı verilen bakteri yüzünden yakalanmaktadır.

E.Coli bakterisi insanların dışkısından yoğun şekilde bulunur. Bu virüs nedeni ile ortaya çıkan akut sistitler genelde çocuklarda gözlemlenir. Çocuklarda gözükmesinin en büyük sebebi genital bölgenin hijyeninin sağlanmamasıdır. Arkadan öne doğru yapılacak olan temizleme işlemleri sonucunda idrar çıkma bölgesinin uç kısımlarına bakteri bulaşır. Sonrasında bulaşan bakteri idrar kanalı geçer ve mesaneye ulaşarak buraya kolay bir şekilde yerleşerek çoğalmaya başlar.

Sistit bulaştıktan hemen sonra mesane torbasının iç kısmının duvarlarında kızarıklıklar meydana getirir. Sonrasında duvar kısmında kanlanma yaparak idrarda kan olarak kendini belli etmektedir. Mesane duvarlarının şişmesine de sebep olan sistit irinli enfeksiyonların oluşmasına sebep olur. enfeksiyonun çoğalmasından sonra sistit belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Akur olarak gelişen sistit sadece yüzey kısmında oluşur. Daha derine inmesi ve kas tabaklarında oluşması nadirdir.

Akut Sistitin Belirtileri Ne Demek tir?

Akut sistitin insanlarda meydana gelmesi sonucunda belli başlı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler;

  • Akut sistit hastalığına yakalanan kişilerde sık şekilde idrara çıkma meydana gelir.
  • İdrara çıkma ve yapma sırasında yanmalar ve sızlamalar meydana gelir.
  • Akut sistit rahatsızlığına yakalanan kişiler idrarlarını bitirdikten sonra rahatlama hissini yaşamazlar. Çünkü idrara torbasında tam anlamı ile boşalma sağlanmaz.
  • İdrara çıkma esnasında kan geldiği gözlemlenir.
  • Hasta olan kişilerde hafif düzeyde ateş gözlemlenir.
  • Geceleri sık şekilde idrara çıkma isteği oluşur.
  • Hasta olan kişinin karın kısmında ağrılar oluşur.
  • Kadınlarda genital bölge akıntıları oluşur.
  • Hasta olan kişilerin kasık kısımlarında ağrılar oluşur.

Akut olan sistit hastalığına bazı tetkikler ve fiziki anlamda muayene yapıldığında tam anlamı ile tanı koyulur. Akut olarak gelişen sistite tanı koyma sırasında çoğunlukla radyolojik olan görüntülemelerden yardım alınır. Bu tarz belirtiler farklı hastalıkların belirtileri ile hemen hemen aynı olduğu için farklı bir hastalığın gelişip gelişmediğine de bakılmalıdır. Özellikle sistit kaynaklı olarak kanama yaşayan hastalarda hastalığın en doğru şekilde tedavi edilmesi gerekir. tedavisi yapılan sistit sonrasında sistoskopi uygulaması kullanılmalıdır. Kadınlarda akut ve kronik sistit daha sık şekilde görülür.

Kadınlar ortalama olarak % 20’si sistit hastalığına yakalanmaktadır. Özellikle cinsel birleşme ile akut sistite yakalanma olasılığı yüksektir. İdrar kesesi de oluşan prostat büyümesi sonucunda ilerlemiş olan yaştaki erkeklerde sistit gelişmesi kaçınılmazdır. Kadınlara akut olarak gelişen sistit hamilelik dönemlerinde de sık şekilde gözlemlenir.

Akut Sistitin Tedavi Edilmesi ve Yöntemleri

Akut olarak gelişen sistit tedavisi işlemlerinde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu sistit türünde tanının koyulmasının hemen sonrasında tedavi uygulaması yapılır. Hasta olan kişilere iyileşmesi adına antibiyotik tedavisi yapılır. Ayrıca idrar yollarının temizlenmesini desteklemek için mutlaka antiseptik özelliği bulunan ilaçlar kullanılır. Verilecek olan ilaçların dozajları, ne kadar süre kullanılacağı ve ne zaman kullanılacağı hastayı tedavi eden ürolog tarafından söylenir.

Akut sistit hastalığında tıbbi anlamda ilaç tedavisi dışında uygulama yapılmaz. Akut olarak gelişen sistit hastalığı kendini tekrarlayıp kronik bir duruma geldiğinde farklı olarak uygulanan tedavi seçenekleri kullanılır. Tıbbi ilaçlar dışında bitkisel olan doğal kürlerde bu hastalığın tedavisinde kullanılır.

Akut Sistit Tedavisinde Bitkisel Çözümler

  • 1 su bardağı ılık suyun içine 2 yemek kaşığı bal ile 2 yemek kaşığı elma sirkesi koyun. Bu karışımı yemeklerden önce tüketin.
  • Günde 2 kez 1 su bardağı suyun içine 1 yemek kaşığı karbonat katılmış olan suyu tüketin.
  • Gün içinde 3 diş sarımsak tüketin.
  • Maydanoz idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Maydanozu çayı sistit tedavisi için oldukça yararlıdır. 2 yemek kaşığı temizlenmiş olan maydanozu 10 dakika boyunca kaynatın ve için.
  • Mısır püskülünde hazırlanmış olan çayı tüketin. 2 bardak suyun içine 3 kaşık mısır püskülü atın ve 10 dakika boyunca kaynatın. Kaynamış olan karışımı süzün ve yemeklerden önce tüketin. Taze şekilde yapılması gerekir.
  • Yarım kilo kirazın saplarını ayıklayın ve iyice yıkayın. Bu kirazları benmariye yerleştirin. Benmaride bulunan kirazları püre şekline gelecek şekilde pişirin. Pişen kirazların çekirdekleri ayıklayıp tekrardan yanan ocağın üzerine koyun. Püre kıvamına gelecek şekilde pişirin. Pişen kirazın üzerine 250 gram kadar kamış şekeri ekleyin ve bu şekilde 10 dakika boyunca şurup kıvamına gelene kadar kaynatın. Bu karşımı bir kavanozun içine dökün ve soğuduktan sonra tüketin. Karışımın her gün 1 yemek kaşığı içilmesi gerekir.
  • 4 kaşık hatmi kökünü bir gece suyun içinde bekletin. Bu suyu gün içinde tüketin.
  • 1 litre suyun içine 4 adet soğanı doğranın ve kaynatın. Sarı suyunun çıkmasının ardından süzün ve gün içinde tüketin.
  • Kızılcık suyu idrar yollarında ve torbasında oluşan sorunlar için kullanılır. Kızılcık su şeklinde tüketilmelidir. Bu su bakteri ve mikropların idrar torbası duvarına yapışmasını da engellemektedir.
  • Yarım litre suyun içine 3 diş çiğ sarımsağı ve 2 yemek kaşığı papatya eklemesi yapın. Bu karışımı 20 dakika boyunca kaynatın. Kaynayan karışımı ocaktan alın ve soğuması için kenara bırakın. Bu karışımı gece yatmadan önce cinsel bölgenizi yıkamak için her gün düzenli bir şekilde kullanın.

Sistit Oluşmaması İçin Alınacak Olan Önlemler

  • Bol düzeyde sıvı tüketimi yapın. Sıvı tüketmek sık şekilde idrara çıkılmasına olanak sağlar. Bu sayede bakteri ve mikroplar kolay şekilde dışarı atılır.
  • Sık şekilde tuvalete gitmek gerekmektedir. Hemen hemen 3 ila 4 saat içinde idrarın boşaltılması gerekir. mesanenin dolması iyi değildir.
  • Cinsel birleşme yaşadıktan sonra hemen idrar yapılması gerekir.
  • Genital bölgenin temizlenmesinde kesinlikle deodorant, sprey, jel, sabun tarzındaki ürünleri kullanmayın
  • Sık şekilde sistit olan kişilerin küvet içinde ayakta banyo yapması gerekir.
  • Tuvalet sonrasında yapılacak olan temizliği önden arka kısma doğru yapın bu sayede bakterilerden ve mikroplardan kurtulmuş olursunuz.
  • İdrara çıkma esnasında dik durun. Dik pozisyonda durmak mesanenin daha çok boşaltılmasını sağlar.

 Akut Olan Sistitin Kronik Sistite Dönmemesi İçin Neler Yapılır?

Akut sistit hastalığı geçiren kişilerin bu hastalığın tekrar etmemesi sağlamak için periyodik olarak üroloji bölümünde muayene olması gerekir. ayrıca üroloji uzmanının verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekir. sistit hastalığında ayakların üşütülmemesi, gaz yapan yemeklerden uzak durulması, baharatlı, acı ve ekşi yemeklerden uzak durulması da önemlidir. Bu tarz yemekler yerine lif yoğunluğu olan yiyeceklerin tüketilmesi daha uygundur. Bol düzeyde sıvı alınması ve sebze tüketilmesi daha uygundur.

Erken tanı ve doğru tedavi bu hastalıkta önemlidir. Kronik hale dönememesi için ortaya çıkan belirtiler dikkate alınmalı ve vakit kaymetmeden uzman bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Bu sayede erken tanı koyularak kısa süre içinde yapılır. Tedavi sürecinde ilaçların düzenli, aksatılmadan ve hastalık tamamen yok olana kadar kullanılması gerekir. Aksi durumlarda sistitin tekrarlanması kaçınılmaz bir hal alır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız