Erkeklerde Sistit Oluşumunu Nedir, Nasıl olur, Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde sistit oluşumu ilerleyen yaşlarda sık şekilde gözlemlenir. Bu hastalık için gerekli olan tedavilerin en doğru şekilde yapılması zorunludur.
İçindekiler
Erkeklerde Sistit Neden Olur?
Erkeklerde oluşan sistit genelde mesanenin tam anlamı ile boşaltılmaması sonucunda ortaya çıkar. Bu hastalık geniş bir mesaneye sahip olan, idrar yoluna giren bakteriler ve idrar yollarında oluşan hasarlar sonucunda da ortaya çıkmaktadır.
Ayriyeten böbreklerinde hastalık olan ve cinsel birleşmelerden sonra idrar yollarında hasra olan kişilerde de sistit gözlemlenmektedir. Sistit hastalığına sahip olan erkeklerde idrar yollarında ur oluşması, prostat olması, prostat büyümesi ve prostat iltihabı tarzındaki riskler kaçınılmaz bir hal alabilir.
Erkelerde var olan prostat büyümesi, 50 yaşın üzerinde olmak, idrar yollarının darlığı, böbrek taşı olması da sistit oluşması konusunda etkilidir. Sistit sorunun önüne geçmek için ortaya çıkardığı belirtiler konusunda dikkatli olmak gerekir. Ortaya çıkan belirtileri dikkate alarak uzman bir ürologa başvurmak gerekir. Ürologun tanı koymasının ardından mutlaka verilen ilaçların düzenli ve hastalık ortadan yok olasıya kadar kullanılması gerekir.
Aksi olan durumlarda içinden çıkılmaz sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu sorunları yaşamamak adına bitkisel olan kürler de hastalığın ortadan kalkması adına ilaçlara destek amaçlı düzenli şekilde kullanılabilir.
Erkek de Oluşan Sistit Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde oluşan sistik belirtileri şu şekilde ortaya çıkar. Akur sistit belirtileri;
- Ağır bir iş yaparken zorlanma
- İdrara çıkma esnasında acı
- İdrarda kan görme
- İdrardan irin akması
- İdrarda hoş olmayan kokular
- Genel bir halsizlik durumu
- Yüksek ateş
- Cinsel anlamda performans azalması
- Peniste, idrar kesesinde ve kasıklarda oluşan ağrılar
- Üreta kanallarında yanma hissi
- Yüksek ateşten kaynaklı olarak ortaya çıkan eklem ve kas ağrıları
Kronik sistit hastalığı belirtileri aşağıdaki şekilde görülür;
- İdrar kanallarında akut sistite göre daha az ağrı
- İdrar çıkmada oluşan sıklık
- Genel sağlık durumunda oluşan halsizlikler
- Acil şekilde idrar yapma isteği
- İdrara çıkmanın hemen ardından yanma ve karıncalanma oluşur.
Akut ya da kronik şekilde gelişen sistit hastalığını cinsel yol ile bulaşırmı, bu hastalık cinsel birleşme esnasında bulabilmektedir. Bundan dolayı da belirtileri ortaya çıktığı anda uzman olan bir ürologa başvurmak gerekir. Erkeğe bulaşan sistit ya da erkeklerde oluşan sistit belirtileri konusunda dikkatli olmak gerekmektedir. oluşan belirtilerde gerekli olan tedaviler yapılır mü, yapılan tedavilerin uzman tarafından yapılması gerekir.
Erkeklerde Sistite Teşhis Konulması ve Tedavisi
Erkeklerde oluşan sistit rahatsızlığının erken dönemde teşhis edilmesi durumunda, herhangi bir zorluk ve sıkıntı oluşmadan tedavi edilebilmektedir. Erken dönemde tedavi edilmemesi halinde ise prostat sorunlarına ve böbrek iltihaplarına sebep olur.
Erkeklerde oluşan sistit için yapılacak olan tıbbi tedaviler dışında evde hazırlanabilecek olan bitkisel tedavilerde bulunmaktadır. Sistit oluşumunda birçok kişi doktora başvurmaz. Normal olan şartlar dâhilinde sistit oluşması durumunda suyun kullanımının çoğaltılması ile oluşan iltihap idrar yolu ile kolay bir şekilde atılır.
Ayrıca doktorların vereceği aspirin, ağrı kesiciler ve antibiyotikler ile oluşan hastalık ortadan kaldırılır. Hastaların bol düzeyde su tüketimi yapmasının yanında kızılcık suyu da idrar yolları konusunda oldukça faydalıdır. Sistit olan erkeklerin hastalık süresince cinsel birleşme yaşamaması gerekir. Çünkü bu hastalık bulaşıcı olan bir hastalıktır. Ayrıca hastalığın tamamen ortadan kalkması için alkol kullanımı da bu dönemde bırakılmalıdır. Alkol bu hastalığa sebep olan bakteri ve mikropların çoğalmasına sebebiyet verir. Evde yapılacak olan uygulamalar neticesinde hastalık ortadan kalkmadıysa tıbbi açıdan tedavi görülmesi şarttır. Sistit olan erkeklere kısa süreli olarak antibiyotik tedavisi yapılır. Kullanılacak olan antibiyotiğin etkisi kısa sürede ortaya çıkar.
Antibiyotik tedavisi ile ortadan kalkmayan hastalıklar için tekrardan uzman olan ürologdan yardım almak gerekir. Ayriyeten hastalık süresinde ve sonrasında erkeklerin sıkı olan çamaşır kullanmaması gerekir. Özellikle cinsel birleşme sonrasında hemen idrara çıkması ve mesaneyi tam anlamı ile boşaltması gerekir. İdrarın çok tutulmaması gerekmektedir. İdrarı çok tutmak bakterilerin geç dışarıya atılmasını sağlar. İdrar sonrasında yapılacak olan temizlik konusunda dikkatli olmak gerekir. Arkadan öne doğru temizleme işlemi yapılmamalıdır.
Erkeklerde Oluşan Sistitin Nasıl Önlenir?
- Cinsel yolla sistit bulaşabileceğinden dolayı mutlaka hijyen konusunda dikkatli olmak gerekir.
- Cinsel yolla hastalık bulaşabileceği için birleşme yapılacak kişilere dikkat etmek gerekir.
- İdrar yollarında oluşan sorunlarda zamanında tedavi olmak gerekmektedir.
- Bol miktarda sıvı tüketmek oluşabilecek olan her türlü hastalığın önüne geçer.
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi enfeksiyon riskinin de önüne geçecektir.
- Oluşan her türlü belirtinin dikkate alınarak uzmana kısa süre içinde başvurmak gerekmektedir.
- Erkeklerin özel bölgeleri için sprey, parfüm, sabun ya da farklı ürünler kullanması sorun açar. Bu ürünler enfeksiyon riskini arttırmaktadır.
Erkeklerde oluşan sistit nadir şekilde oluşmaktadır. İleri yaşlarda ortaya çıkan sistit prostat kanserine, prostat iltihabına ve farklı hastalıklara sebep olur. Erkeklerde oluşan sistit de mutlaka gerekli olan teşhislerin ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir.