Nefrit Hastalığı Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Nefrit hastalığı böbreklerde meydana gelen enflamatuar hastalıkların tümüdür. Bu hastalık türünün kesinlikle uzman tarafından en kısa sürede tedavi altına alınması gerekir.
İçindekiler
Nefrit Hastalığı
Böbreklerin çeşitli inflamatuar hastalıklarının bir bütün grubu olarak adlandırılır. Hepsi farklı etiyolojiye, ayrıca gelişim mekanizmasına, semptomatik ve patomorfolojik özelliklere sahiptir. Bu grupta, klinisyenler böbrek dokusunun proliferasyonunun, kısmi veya tam yıkımının yapıldığı yerel veya ortak süreçleri ifade eder. Hastalık farklı yaş gruplarından kişilerde ortaya çıkabilir. Ayrıca çocuklarda ve yaşlılarda nefrit gelişir ama sorun daha az sıklıkta görülür. Bu patolojik durum, hem bağımsız bir hastalık olabilir hem de insan vücudundaki mevcut hastalıkların arka planına karşı gelişebilir.
Türleri
Hastalık semptomatolojisi ve akış özellikleri olan çeşitli türlere ayrılır. Her tür sağlık ve yaşam için tehlikelidir. Bundan dolayı kişi hastalığın ilk belirtilerini öğrenildiğinde derhal bir sağlık kurumuna başvurulması önerilir. Türleri arasında;
Glomerülonefrit
Bu hastalıkta böbrek glomerülleri etkilenir. Glomerülonefritin karakteristik belirtisi hematüridir. Ödem gelişir, alt sırt ağrısı, tansiyon yükselir.
Piyelonefrit (pürülan nefrit)
Enflamatuar süreç, renal pelvis, böbrek parankimi etkiler. Böbrek patojenik mikroflora genitoüriner sistem diğer kısımlarından alır Aynı zamanda vücut içinde hâlihazırda mevcut olan başka bir enfeksiyon odaklarından kan akışına getirilebilir. Pyelonefritler ateş, güçlü baş ağrısı ve sırt ağrısı vardır. Sık idrara çıkma durumu ağrılı şekilde gelişir.
İnterstisyel
Enflamatuar süreç tübülleri ve böbreklerin interstisyel dokusunu kaplar. Bu hastalık bazı sentetik ilaç gruplarının alınmasından kaynaklı ortaya çıkabilir. Ayriyeten gelişim nedeni viral enfeksiyonlar haline gelebilir. İlk belirtileri arasında;
- Şişlik
- İdrarda kan
- Halsizlik
- Artan kan basıncı
- Poliüri
- Böbreklerin bulunduğu bölgede ağrı
Işınımı
Hastalık, iyonlaştırıcı radyasyonun vücuda uzun süre maruz kalmasından sonra gelişir. İltihaplanma sürecinin böbrek tübüllerini etki altına alır.
Kalıtsal
İnsan vücudundaki görünümü, böbreklerin mevcut konjenital patolojileriyle doğrudan ilişkilidir.
Nedenleri
Nefrit gelişmesine çeşitli faktörler neden olabilir ama aralarında ilaç kullanımı ana rol oynar. Bunun dışında;
- Antibiyotikler
- Sulfonamidler
- Tüberküloz için ilaçlar
- Steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar
- Analjezikler
- İmmünsüpresif ilaçlar
- Diüretik ilaçlar
- Hipotansif ilaçlar
- Allopurinol (böbreklerdeki gut ve ürat taşları için kullanılan bir ilaç)
Potansiyel olarak tehlikeli birçok ilaç olabilir ve nefrit gelişmesi olasılığı dozlarına göre çok fazla değildir, fakat kişinin kişisel duyarlılığına bağlı olarak değişir. Bundan dolayı böbreklerin ilaçlara karşı olan tepkilerinden kaynaklı neler olacağını öngörmek çok zordur. İlaçlar nefrit, karaciğer hastalığı, böbrek, bağışıklık bozuklukları, yaşlılık, kalp yetmezliği risklerini önemli ölçüde artırır. Nefritin olası nedenleri arasında radyasyona maruz kalma ve bulaşıcı hastalıklar ( difteri, leptospiroz, tüberküloz, sifiliz, toksoplazmoz, sitomegalovirüs enfeksiyonu) bulunur. Hastalığın nedeni doktorlara açıklandığında ve yapamadığı zaman, akut idiopatik tubulointerstisyel nefrit teşhisi konur.
Belirtileri
Nefritin klinik semptomları nedenlerine bağlı değildir ve her zaman aynıdır. Hastanın genel belirtileri içinde;
- Halsizlik
- İştah kaybı
- Ağız kuruluğu
- Sürekli susama
- Sırt ağrısı
- Baş ağrısı
- İdrara azalma
- Mide bulantısı ve kusma
- Şişkinlik ve ishal
- Bacaklarda ve yüzlerde şişlik
Uzun süreli böbrek iltihabı ve alıcı diüretikler yaygın parestezi, şiddetli zayıflık, kas ağrısı veya krampları neden olmaktadır. Bu belirtiler vücut besinleri, özellikle potasyum ve klorür kaybı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Uzuvların kuvvetli şişlikleri sıklıkla bir kişinin normal aktivitesini kısıtlar, tam yaşamsal aktiviteyi ve herhangi bir fiziksel çalışmanın performansını engellemektedir. Hastalarda solgun cilt, kuru cilt, cildin soyulması, normal veya düşük sıcaklık, saç ile tırnakların kırılganlık gözlemlenir. Böbreklerin akut iltihabı sıcaklık, titreme, şiddetli terleme gibi önemli bir artışla meydana çıkabilir. Kronik nefrit için, gece terlemeleri, cildin sarılık, iştah kaybı, sık idrara çıkma, ağrılılık daha karakteristiktir. Arteriyel basınç yükselir ve idrar bulanıktır. Alternatif alevlenmeler ve remisyonlarla ortaya çıkar. Sık alevlenmeler renal glomerüllerin ölümüne yol açar. Böbrek yetmezliği gelişir, cüruf ve toksik maddeler vücuttan çıkarılmaz.
Böbrek iltihabının teşhisi genel bir idrar ve kan analizi, bir biyokimyasal kan testi, böbreklerin ultrasonu içerir.
Tedavisi
Nefrit tedavisi sabit bir ortamda yapılmalıdır. Hasta hastaneye yatırılır ve bu hastalığı tedavi etmenin en rasyonel yöntemini seçerek özel bir nefroloji bölümüne yerleştirilmesi yapılır. Zorunlu yatak istirahati yapılması, sıvı ve tuzun kısıtlanması ile özel bir diyet uygulaması yapılır. Antibiyotik, kardiyak maddeler, ilaç tedavisi diüretik, antihistaminler, kalsiyum preparatlar rutin, askorbik asit en az kullanılmasını içerir. Nefrit sabit şekilde kalmazsa karmaşık tedavi istenen etkiyi vermek değildir ve (sorbent yüzeyine toksinlerin adsorpsiyon ile kan arıtma) nefrotik krizi, kullanılan plazmaferez hemosorption (metabolik ve toksik kan plazma bileşenlerinin çıkarılması) gelişimi meydana gelir. Glukokortikosteroidler, sitostatikler kullanılabilir. Tedavi her zaman hastanın kan, idrar ve üre muayenesi ile yakın tıbbi gözetim altında gelişmektedir. Ayriyeten bu soruna sahip olan hastaların bir sanatoryum tedavisine sahip olması da uzman doktor tarafından önerilir. Böbrek iltihabı önlenmesi hızlı, doğru nefrite yol açan glomerulonefrit, böbrek ve bulaşıcı hastalıkları tedavi eder. Kronik nefritli hastaların kesinlikle fiziksel efor, sinirsel aşırı yüklenme ve hipotermiden kaçınması gerekir.