Böbrek İltihabına Neden Olan Unsurlar ve Tedavi Yöntemleri

Böbrek İltihabı neden oluşur sorusunun cevabından önce böbrek iltihabı nedir sorusuna bakalım. Böbrek iltihabı, bakteriyel bir rahatsızlık olup, idrar yolundan

Böbrek İltihabı Neden Oluşur?

Böbrek iltihabı neden olur?

Böbrek iltihabı, bakteriyel bir rahatsızlık olup, idrar yolundan beyaz kan hücrelerine ulaşan ve buradan da böbreğin kendisine veya boşaltım sistemine yerleşen bakterilerin oluşturduğu ateşli bir hastalıktır.

Akut ve kronik böbrek iltihabı olarak iki gurupta incelenen bu hastalıkta akut böbrek iltihabı, böbrek fonksiyonlarını yavaşlatır, idrar sıklığını artırır, idrara çıkarken ve idrar yollarının olduğu yerlerde sancıya sebebiyet verir ve acil müdahale ile iyileşme sürecine kolaylıkla cevap verebilir.

Kronik böbrek iltihabı çok daha uzun ve sıkıntılı bir tedavi süreci gerektiren, vücudun tamamının fonksiyonlarında sorun oluşturabilen ve organlar ile kan basıncı düzeyine etki ederek vücut fonksiyonlarının tamamını olumsuz etkileyebilen ciddi bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Akut ve kronik böbrek iltihapları

Akut ve kronik böbrek iltihaplarının nedenleri farklılık göstermekle birlikte genel olarak böbrek iltihabının nedenleri olarak, böbrek anomalileri, diyabet, Akdeniz Ateşi hastalığının varlığı, böbrek ve idrar yollarından cerrahi müdahale görülmesi sayılabilir.

Akut böbrek iltihabı aniden ortaya çıkan belirtilerle kendini gösteren, ilaç ve diyet desteği ile enfeksiyona sebebiyet veren bakterinin yok edilmesi ile ortadan kalkabilen bir rahatsızlıktır. İdrar yolu enfeksiyonu varlığı, ateşli enfeksiyon hastalıkları geçirmiş olma, böbrek taşının varlığı akut böbrek iltihabı hastalığına neden olabilir.

Kronik böbrek iltihabı ise akut olana göre çok daha ciddi sorunlara yol açabilecek bir hastalık olup, acil olarak tedavi sürecine geçilmez ise böbrek yetmezliğine bağlı diyalize bağlanma ve hatta ölüme sebebiyet veren bir hastalıktır. Tedavi sürecine geçilmeden önce hastalar tedavi sürecinin uzun ve zor olacağı konusunda bilgilendirilmelidir.

Böbrekte İltihap Nedenleri

Vücuda giren enfeksiyon sebebi bakterilerin bağışıklık sisteminin zayıflığından faydalanarak böbreğe yerleşmesi böbrek iltihabı nedenleri arasında yer almaktadır. Bu durumun ilk ve hafif olarak ortaya çıkması akut böbrek iltihabı olarak değerlendirilmektedir.

Çok daha ciddi sorunlara sebebiyet veren kronik böbrek iltihabının nedenleri arasında en yaygın olanı akut olan rahatsızlığın tedavisindeki gecikmeden kaynaklı tedavi başarısızlığıdır. Akut durumdan kronik duruma geçen rahatsızlık, maalesef uzun zaman alacak ve % 10 oranında başarı sağlanacak bir tedavi sürecine alınacaktır.

Kronik böbrek iltihabı hastalığının tedavi süreci oldukça uzun ve zahmetli bir süreç olup, enfeksiyona sebep olan bakterinin yok edilmesine yönelik ilaç kullanımının yanında böbreklerin fonksiyonlarını kolay ve doğru bir şekilde yapmasına olanak veren özel diyet ve beslenme programının uygulanması gerekmektedir. Kişinin kendisi tarafından uygulanacak diyet programına tam olarak uymak tedavi sürecini kısaltacak ve başarı oranını oldukça fazla artıracaktır.

Böbrek İltihabı Tedavisi

İlaç ve diyet destekli tedavi süreci bulunan böbrek iltihabı rahatsızlığında uygulanacak tedavi hastalığın ilerleme durumuna, akut veya kronik oluşuna göre farklılık göstermektedir. İltihabın kaynağının belirlenmesi, hastalığa sebebiyet veren bakteri türünün belirlenmesi tedavide kullanılacak ilaçların belirlenmesi için önem arz etmektedir.

İdrar test sonuçlarında görülebilen bakteri türünün varlığına göre onu yok edecek ilaç tedavisinin yanında, akut böbrek iltihabı vakalarında, bol sıvı ve su tüketimi ile tuzdan uzak durma istenmektedir. İlaçlı tedavinin başlamasından bir hafta sonra testler tekrarlanır ve tedavinin süreci izlenir, idrar test sonuçları normal olana kadar ilaç ve diyet destekli tedaviye devam edilir.

Kronik böbrek hastalığı en çok zamanında tedavi edilmeyen akut böbrek iltihabı rahatsızlığı ile ortaya çıkan ve ara ara belirtiler gösteren bir hastalıktır. Artık yerleşmiş olan hastalığın tedavi süreci de uzun olacağı için hastalar öncelikle bu konuda bilgilendirilmelidir.

Kronik böbrek hastalığı tedavisinde özellikle tuz ve protein tüketimi olmadan beslenilmesi sağlanmalıdır. Kan basıncı yüksek olan hastanın kan basıncını düşürecek ilaçlar verilmektedir. Vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar ve gıdalar ile tedavi süreci desteklenir. Hastalığın vücudun diğer alanlarına vereceği zararlardan korunmak için tüm organlar kontrol altında tutulur.


Makale beğendiniz mi? 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız