Böbrek Taşı Olan Kişilerin Beslenme Şekli Nasıl Olmalıdır?

Böbrek taşı olanlar ne yememeli, konusunda doktorlardan yardım almak gerekir. Önemli olan yenmemesi gereken besinlerin kontrollü ve düzenli tüketilmesidir.

Böbrek Taşı Olanlar Ne Yememeli

Böbrek taşı olan kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar bir tanesi beslenme ve sıvı alımıdır. Beslenme konusunda özellikle sodyumun fazla düzeyde tüketilmemesi gerekir. Sağlıklı bir şekilde yaşamına devam eden kişilerin günlük olarak alması gerekli olan sodyum miktarı 2,4 mg’dır. Bu değerin üzerinde alınacak olan sodyum kalsiyum oksalat oluşumuna sebep olur. Bu da böbreklerde taş olma riskini çoğaltır.

Bu risk ile karşı karşıya kalmamak adına konserve yiyeceklerden tamamen uzak durmak gerekir. Hazır gıdaların içine bulunan sodyum böbrek taşlarının oluşmasına sebep olur. Özellikle hazır gıda olarak satılan patates cipsleri, dondurulmuş olan gıdalar, hamburger, tuzlu atıştırmalıklar, tuzlu yemişler, hazır çorbalar, tuzlu peynirler ve işlenmiş olan gıdalar yenilmemesi gerekenler içinde yer alır. Böbrek taşı olanların yememesi gereken besinler arasında soya içecekleri, biralar, çikolatalar, çikolatalı içecekler, kahve, çay, yemişler, ıspanak ve çilekte yer almaktadır.

Bunların yanı sıra böbrek taşı olanlar kesinlikle sıvı alımı konusunda dikkatli olmalıdır. Bol düzeyde sıvı almaları böbrek taşlarının kolay düşmesine ve böbrek taşı oluşumunun önüne geçer. Böbrek taşı olan kişilerin bu tarz besinleri hiç tüketmemesi değil önemli olan dikkatli ve kontrollü tüketmesidir.

Böbrek taşı sorunu yaşayan hastalar beslenme konusunda dikkatli olmadıkları sürece bu sorunu tekrarlayan şekilde yaşarlar. Beslenme düzeni olan, yediklerine dikkat eden ve sıvı alımı düzgün şekilde yapan kişiler taş oluşma riskini en aza indirgerler.

Böbrek Taşı Olanların Ne Yemesi Gerekir?

Ülkemizde bulunan mutfak ve yemek kültüründen kaynaklı olarak özellikle erkekler sık şekilde et tüketimi yaparlar. Et tarzında yüksek oranlarda protein içeriği bulunan besinler idrarda oksalat ve kalsiyum seviyesini arttırmaktadır. Ürik asidinde de yükseklik olan kişilerin bu yiyecekleri sınırlandırması şarttır. Çünkü oksalat böbrek taşı oluşumu konusunda oldukça etkilidir.

Ayrıca fazla alınan alkol ve sigara da böbrek taşı konusunda zararlara yol açabilir. Az düzeyde tüketilecek olan alkol soruna yol açmazken, çok tüketilen alkol sorunlara yol açar. Böbrek taşı sorununu sık şekilde yaşayan kişiler ne yemeli, konusunda doktorlarına danışmalı ve buna göre beslenme planı oluşturmalıdır. Aşırı şeker içeren içecekler ve yiyeceklerden, greyfurt suyundan, çilekten, kızılcık suyundan, ıspanaktan, tuzdan ve daha birçok gıdadan kontrollü şekilde tüketmesi gerekir. Yani böbrek taşının oluşmasını engellemek ve oluşum riskini en aza indirgemek için kesinlikle dengele ve faydalı şekilde beslenmek gerekir. Taş ile alakalı olan kişilerin sıvı dengesini sağlaması şarttır. Sıvıyı dengelemek için;

  • Sodyumu yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
  • Sofra tuzu azaltılmalıdır.
  • Susuzluğu giderecek düzeyde ve sık şekilde su içilmesi gerekir.
  • Ağız içi soğuk olan su ile çalkalanmalı ve içilmemelidir.

Böbrek taşı olan kişilere doktor diyet verdiyse bu diyetin dışına çıkılmamalıdır. Diyet beslenme düzeni konusunda yardımcı olacak en büyük etkendir. Bu etkeni doğru kullanmak ve düzeni dışına çıkmamak gerekir.

Böbrek Taşı Olanlar Ne Düzeyde Sıvı Almalıdır?

Normal bir insanın günlük olarak içmesi gerekli olan su miktarı 2 ila 2,5 litre civarındadır. Böbreklerinde kum ve taş olan kişilerin 2,5 litre üzerinde su tüketmesi doktorlar tarafından söylenmektedir. Yeterli düzeyde su alımı yapmayan kişilerde böbrek taşlarından kaçmak imkânsızdır. Böbrek taşı ağrılarının azalmasını sağlayan etkende sudur. Bundan su içilmesi şarttır.

Su içme konusunda günlük olarak 4 litrenin üzerine çıkmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü içilen fazla su böbrekler tarafından süzülemez.

Bu da böbrekleri yorar ve sorunlara yol açabilir. Böbrek taşı olan kişilerin sıvı alımı dışında dikkat etmesi gerekli olan noktalar bulunur. Bunlar;

  • Özellikler böbreklerin yer aldığı bölgenin soğuktan korunması ve sıcak tutulması
  • Beslenme ve diyete özen göstermek
  • Tuz kullanımı minimum seviye indirilmeli ve yemeklerin içinde kullanılan tuz dışında kullanım yapılmamalıdır.
  • Kahveden uzak durulmalı
  • Siyah çay içilmemeli, siyah çayın yerine yeşil çay tüketimi tercih edilmelidir.
  • Asitli olan içecekler ve hazır gıdalar kesinlikle tercih edilmemelidir.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız