Böbreklerde Taş Oluşumuna Sebep Olan Besinler ve Önlemler

Böbreklere taş yapan yiyecekler konusunda dikkatli olmak taş oluşumuna zemin hazırlamanın önüne geçer. Bu konuda dikkatli olmak ağrıları da önler.

Böbrekte Taş Yapan Yiyecekler

Böbrek taşı yapan yiyecekler

Böbreklerde oluşan taşlara sebep olan etkenler arasında yiyecekler yer almaktadır. Böbrek taşı olan kişilerin dikkat etmesi gereken beslene şekli bulunur. Bunun için;

  • Kalsiyum; kalsiyum açısından zengin olan besinlerin tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Çünkü böbreklerde ve idrar yollarında birikecek olan kalsiyum böbrek taşı oluşmasına sebebiyet verir.
  • Oksalat;  böbrek taşlarının oluşumuna sebep olan oksalat fazlalığıdır. Oksalat maddesi açısından zengin olan besinlerin tüketiminin en aza indirgenmesi gerekir. Pancar, ıspanak, çikolata ve bazı çaylar oksalat açısından zengindir. Bu yiyecekler böbreğe zarar veren yiyecekler olduğu için dikkatli şekilde kullanılması gerekir.

Böbreklere zararlı olan yiyecekler arasında;

  • Asitli ve gazlı içecekler
  • Ispanak
  • Çilek
  • Tuz
  • Karnabahar
  • Kırmızı etin aşırı tüketilesi
  • Kuru bakliyat
  • Pancar
  • Mantar
  • Sakatat
  • Çikolata
  • Kuru yemişlerin bazıları
  • Kakao
  • Karabiber
  • Kuru incir
  • Mısır
  • Kırmızı erik
  • İncir
  • Kahve yer almaktadır.

Böbrek taşını idrarın asidik olması da etkilemektedir. Asidik olan idrar böbreklerdeki taş oluşumlarını destekler. Özellikle şeker hastalarının idrarları asidiktir. Bundan dolayı da şeker hastaları böbrek ile alakalı olan sorunları fazlasıyla yaşar. Tekrarı olan idrar yollarındaki enfeksiyonlar böbrek taşlarının oluşması açısından büyük bir risktir. İdrar yollarında var olan enfeksiyonlar amonyağın artmasına sebep olur. Vücutta yükselen amonyak böbrek atı oluşumuna sebep olur. Bundan dolayı amonyak miktarı yüksek olan yiyeceklerden ve meyvelerden uzak durulmalıdır.

Böbrek Taşları İçin Sıvı Tüketimi ve Beslenme Şekli

Gün içinde düzenli ve yeterli düzeyde sıvı alımı yapılmazsa böbrek taşı oluşumu meydana gelebilir. Ayrıca böbrek taşı olan kişilerin böbrek taşlarını kolay, hızlı ve ağrısız şekilde düşürmesi için sıvı tüketimi yapması gerekir. Sıvı alımın yeterli düzeyde olmaması idrara çıkma aralığını da düşürecektir. Gün içinde alınacak olan sıvının 1,5 litreden daha az düzeyde olması böbrek taşlarının oluşması için zemin hazırlamaktadır. Ayrıca sıvı alımı çay, kahve ve meyve suları ile yapılmamalıdır.

Önemli olan klorsuz su tüketiminin günlük olarak 2,5 litre ve üzerini bulmasıdır. Su sadece böbrek taşları için değil insan vücudunun genel sağlığı için tüketilmesi gerekir.

Böbreklere zararlı yiyecekler açısından kalsiyum, oksalat be proteini az olan yiyecekler tüketilesi gerekir. Bu yiyeceklerin tüketilesi bakımından beslenme programı ayarlanmalıdır. Ayrıca beslenme programından fazla tuz ve şeker kullanımı da çıkartılmalıdır. Fazla düzeyde kullanılan tuz böbrek taşı oluşumunu destekler. Ayrıca böbrek taşı olan kişilerde fazla tuz kullanımı ağrıların artmasına sebep olacaktır. Böbrek taşlarının çok kolay düşmesi için idrar yolları enfeksiyonu kapılmamak ve aşırı düzeyde kilo almamak gerekir.

Böbrek Taşlarını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Böbrek taşlarına karşı alınabilecek olan en kolay ve en sağlıklı olan yöntem bol su içmektir. Bol düzeyde içilen su böbrek taşına sebep olan yiyeceklerin ve maddelerin seyrelmesine olanak sağlayacak olan etken maddedir.

Gün içinde 2,5 litre su içilmesi sık şekilde idrara çıkmaya olanak sağlayacağı için zararlı maddelerin de kolay şekilde atılmasını sağlayacaktır.

Su ile birlikte gün içinde sitrat değeri yüksek olan limon suyu, portakal suyu ve greyfurt suyu içilmesi de gerekir. sitrat değeri yüksek olan maddeler taşların kolay şekilde parçalanıp dışarı atılmasını sağlayacaktır. Böbrek taşlarının oluşumlarının önüne geçmek için kalsiyum alımı konusunda dikkatli olmak gerekir. Kalsiyumun vücuda yiyecek ve içecekler ile alınması sağlık açısından da daha iyi sonuçlar verir. Destek madde olarak alınacak olan kalsiyum maddesi böbreklerdeki oksalat değerini arttıracağı için böbrek taşı oluşumuna sebep olacaktır. Böbrek taşları vücuttaki oksalat değerin fazla olmasından kaynaklı olarak oluşur.

İnsan vücudunda kalsiyum değerlerinin çoğalması ile beraber idrarda bulunan sodyum değeri de yükselir. Yani bu iki madde birbiri ile bağlantılıdır. Sodyum değerinin yükselmesi de böbrek taşlarının oluşmasına sebep olur. Özellikle tuz soydum açısından zengin olduğu için böbrek hastalıkları ve böbrek taşı sorunu olan kişiler tarafından az düzeyde tüketilmelidir. Günlük olarak alınması gereken tuz değeri 4 miligramdır. 4 miligram yaklaşık olarak 1 çay kaşığı tuza denk gelir. Böbrek taşı oluşumunun önüne geçmek adına ayrıca süt ürünlerinden, deniz ürünlerinden yumurtadan ve kırmızı eti fazla düzeyde tüketmekten kaçınmak gerekir. Bu ürünlerin fazla tüketilmesi ürik asit miktarını üst düzeye çıkartır ve vücutta bulunan sitrat değerini en aşağılara indirir. Bundan dolayı da böbrek taşı oluşumlarını destekler.

Böbrek taşları yanlarda, karında ve belde kısnımda ağrı olarak kendini belli eder. Bazı kişilerde ise bu belirtilerin hiçbirisi meydana gelmez. Böbrek taşları ağrıları için doktora başvurulmalı ve doktor kontrolünde ağrı kesicilerin kullanılması gerekir. ağrı kesici kullanımı kendi başına yapılmamalıdır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız