Böbrek Taşı Ameliyatları ve Sonrasında Yapılacak İşlemler

Böbrek taşı ameliyatı sonrası şikayetler oluşabilir. Bu şikayetlerin oluşumuna ve durumuna göre doktora vakit kaybetmeden başvurmak gerekmektedir.

Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası

Böbrek taşı ameliyatı açık ya da kapalı yöntemler ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Cerrahi bir işlem uygulaması olduğu için mutlaka hastanın ve doktorun öncesinde ve sonrasında dikkatli olması şarttır. Yapılacak olan operasyonda anestezi verileceği için anesteziden doğan her türlü komplikasyon oluşabilir.  Böbrekler vücudumuza bulunan zararlı maddelerin idrar vasıtası ile dışarıya atılmasını sağlar. Vücutta süzgeç görevi gördüğü için sağlıklı olmaları ve fonksiyonlarını tam anlamı ile yerine getirmeleri önemlidir.

Önemli olan sağlıklı bir şekilde böbreklere bakabilmektedir. Böbrek sorunları ile alakalı belirtilerin ortaya çıkmasında mutlaka doktora başvurmak gerekir. Böbrek taşları da böbreklere ciddi zararlar verebilir. 4 mm’den küçük olan taşlar kendi başına düşebilirken. 4 mm’den büyük olan taşlar için cerrahi işlemler gerekir. Böbrek taşı ameliyatı farklı yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler arasında lazerle ameliyat, açık cerrahi ve fleksible ameliyatı yer alır.

Uygulama tamamen hastanın isteğine ve doktorun vereceği karar bağlıdır. Lazer için uygun olmayan hastaya hasta istese bile lazerle ameliyat yapılmaz. Üç ameliyat sonrası da dikkat edilecek olan noktalar bulunur. Bunlar;

Açık Böbrek Taşı Ameliyatından Sonra

Açık böbrek taşı ameliyat eski usul böbrek taşı ameliyatı olarak da bilinir. Bu yöntemde hastaların vücudunda 20 cm’e kadar çıkabilen bir kesi açılarak cerrahi operasyon desteği ile taşların çıkarılması işlemi yapılır. Taşların temizlenmesi sonrası böbrekler ve hastanın vücudu dikilir. Büyük riskler taşımayan açık böbrek taşı ameliyatı sonrasında iyileşme süreci oldukça uzun sürer ve ağrılar şiddetli şekilde devam edebilir. Yapılacak olan bu ameliyat sonrasında hastanın sağlık durumuna göre 10 gün boyunca hastanede kalma durumu vardır.

Taburcu olan hastanın normal yaşamına tam anlamı ile dönmesi ise 3 ayı bulur. Uzun dönemde iyileşme yaşandığından dolayı bu yöntem çok fazla tercih edilmez. Ameliyat sonrasında doktorun söylediği kontrol sürelerinin aksatılmaması ve dikiş olan bölgenin kesinlikle enfeksiyon kaptırılmaması gerekir. Dikişli bölgelere su değmemesi gerekir. aksi olan durumlarda hastanın iyileşme ile alakalı olan süreci uzamaya ve farklı sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Ameliyat sonrasında uzun bir dönem gazlı, soğuk ve sağlıksız içeceklerden uzak durulmalı ve beslenme konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır.

Açık ameliyatta ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekenler kesinlikle harfi harfine uygulanmalıdır. Açık böbrek ameliyatı sonrasında bol düzeyde sıvı alımı yapılmalıdır. Yapılacak olan sıvı alımı böbrek fonksiyonlarına destek sağlar.

Kapalı ( PNL ) Böbrek Taşı Ameliyatından Sonra

Kapalı böbrek taşı ameliyatı günümüzde sık şekilde tercih edilen ve az sorun yaşanan cerrahi işlemler içinde yer alır. Başarılı sonuçlar ile insanların daha kolay şekilde günlük yaşamına dönmesine olanak sağlar. Lazer ile yapılacak olan ameliyat uygulamasında böbrek bölgesinin olduğu yerden 1 cm’lik kesi açılımı yapılır.

Bu keşiden içeriye tel gibi ince olan bir alet ile giriş yapılır. Bu uygulamada doktorun önünde bulunan monitörde böbrek ve deri altı devamlı olarak izlenir ve bu şekilde aksiyon alınır. Teli ilerlemesi ile böbreklere kadar ilerleyip böbrek taşlarını lazer ile kırma işlemi yapılır. Kırılmış olan taşlar yapılan ameliyat sonrası hastaların sırtına takılan direne idrar ile atılır. Taşların direne toparlanma süresine göre 4 ila 5 gün boyunca hastanede kalınabilir. Ameliyat sonrasında kişilerin günlük yaşamlarına tam anlamı ile dönmeleri 1 haftalık bir süreyi bulur. Kapalı ameliyat esnasında oluşabilecek olan en büyük risk böbrekler oluşan kanama durumudur. Bu oldukça nadir olsa da bir risktir. Ameliyat sonrası yapılması gereken noktalar arasında ilaçların düzenli şekilde kullanılması ilk sırayı alır. Ayrıca kontrollerin ihmal edilmemesi, tuz alımının azaltılması ve bol sıvı tüketiminin yapılması şarttır.

Oluşabilecek olan şikayetler sonrasında mutlaka doktora başvurmak gerekir. Sıvı alımına, tuz tüketimine, sigara kullanımına, alkol kullanımına, gazlı içeceklerin tüketimine dikkat etmek gerekir.

Fleksible Üreteroskopi Böbrek Taşı Ameliyatından Sonra

Neşter kullanılmadan yapılacak olan bir operasyondur. Bu ameliyat idrar yollarından gerçekleştirilir. İncecik olan ve yaklaşık olarak 80 cm uzunluğu bulunan, eğilme ve bükülme özelliğine sahip endoskopik bir ürün ile yapılır. Bu telin ucunda bulunan lazer böbreklerdeki ve idrar yollarındaki taşların yakılmasını sağlar.

Yani taşların kırılma işlemini gerçekleştirir. Oldukça kısa süren ameliyat sonrasındaki en büyük sıkıntı idrar yollarında oluşan sancılar ve idrarda oluşan kanlanmalardır. İdrar yollarından gerçekleşen bir ameliyat olduğu için hijyen konusunda dikkatli olmak gerekir. enfeksiyona ve bakteri kapma riski oldukça yüksektir. Diğer böbrek taşı ameliyatlarında olduğu gibi sıvı alımına, tuz tüketimine, sigara kullanımına, alkol kullanımına, gazlı içeceklerin tüketimine dikkat etmek gerekir. Bu ameliyat sonrasında bol düzeyde sıvı almak en önemli detaydır. Çünkü idrar bulunan asitlerin azaltılmasını sıvı alımı sağlayacaktır. Bu sayede idrara çıkma esnasında oluşan sızlamalar, ağrılar ve diğer sorunlar daha kolay şekilde atlatılır.

Bunların haricinde beslenmeye dikkat etmek idrarda oluşacak olan asitlenmenin de önüne geçer. Oluşabilecek olan sorunlarda ya da komplikasyonlarda mutlaka vakit kaybı yaşamadan doktora başvurmak ve doktorun kontrollerini aksatmamak gerekir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 1,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız