Kapalı Böbrek Ameliyatı Nasıl Yapılır? Dikkat Edilecek Noktalar

Kapalı böbrek ameliyatı küçük bir kesi yardımı ile böbrekte bulunan taşların kırılması ile yapılmaktadır. Yapılacak olan ameliyat kısa sürede yapılır.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı

İdrar içinde var olan ürik asit ve kalsiyum oksalat tarzındaki maddelerin olması gerekenden daha yüksek düzeyde olması belli bir zaman sonra böbrek taşı oluşumuna sebep olur. Böbrek taşı sorununda en belirgin olan belirti yanlarda, karında ve bel kısmında ağrılara sebep olmaktadır. Böbrek taşı küçük olduğu zaman belirti gösterip anlaşılırsa ağrı kesici ve bol sıvı takviyesi ile düşmesi sağlanır.

Ağrı boyutu şiddetli düzeyde ise ve hastayı ciddi boyutlarda rahatsız ediyorsa hastaların hastanede yatması istenebilir. Büyük olan böbrek taşlarının sıvı ve ağrı kesici takviyesi ile düşmesi imkânsızdır. Bu durumda hastalara cerrahi müdahale gerekir. Cerrahi müdahale uygulamaları içinde kullanılan yöntemlerden bir tanesi de kapalı böbrek taşı ameliyatıdır. Kapalı şekilde yapılan böbrek taşı ameliyatları böbrek taşının büyük olması dâhilinde yapılır.

Kapalı ve kesiksiz şekilde yapılan ameliyat oldukça küçük bir kesi oluşturularak yapılır. Nerden girileceğine karar verildikten sonra böbrek taşının parçalanması ile çıkarılma işlemleri yapılır. Olabildiğince ağrısız şekilde bir tedavi süreci ile böbrek taşlarından kısa süre içinde kurtulmak mümkündür. Kapalı böbrek taşı ameliyatına tıp dilinde perkütan nefro litotomi adı verilir. Kapalı böbrek ameliyatı fiyatı hastanelere göre değişmektedir. Ameliyat fiyatları açısından hastanenin kapasitesi ve sunduğu hizmetler etkilidir.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Öncesi

Perkütan Nefro Litotomi ( PNL )  ameliyatı yapılacak olan hastaların genel anlamdaki sağlık durumları oldukça önemlidir. Hastaların endoskopik şekilde bile olsa geçireceği operasyon ciddi düzeydedir. Hem tedavinin planlanması hem de hastanın sağlık durumunun ciddi düzeyde ön incelenmesinin yapılması gerekir. Böbrek taşı mesane ve böbrek taşı kırma ameliyatını 60 yaş ve üzeri hastalar geçirecekse kesinlikle kalp performansının ve kardiyolojik muayenesinin yapılması gerekir. kapali böbrek ameliyati 60 yaşının altında olanlar için fiziki açıdan yapılacak muayene, rutin kan sayımları, EKG, vücutta serum ile yapılan elektronik testler, idrar kültürü ve idrar testi yapıldıktan sonra yapılmalıdır.

Yapılacak olan özel testler de kanın pıhtılaşıp pıhtılaşmadığı konusunda değerlendirmelere yardımcı olacaktır. Ameliyata öncesinde kan sulandırıcı alma işlemi yapan kişilerin en azından 10 gün öncesinde bu ilacını kesmesi gerekir. Hastaya yapılacak olan operasyonun nasıl yapılacağı konusunda doktor bilgilendirme yapmalı, nereden nasıl taşi alınacağını anlatması gerekir. Hastanın psikolojisi açısından gerekli olursa böbrek ameliyatını video yardımı ile hastaya da anlatabilir. Ayrıca doktor tarafından ameliyatın var olabilecek olan riskleri de anlatılmalıdır.

Hasta 1 gece öncesinden hafif yiyecekler ile beslenmeli bol düzeyde sıvı almalı ve ameliyattan 6 saat önce yeme- içme ile alakalı olan şeylere son vermesi gerekir. Böbrek taşı sorunu yaşayan kişiler isterse internet ortamından kapalı böbrek taşı ameliyatını video yardımı ile izle r ve aklındaki soruları da yanıtlayabilir.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Uygulanması

Böbrek taşı olan hasta yüz üstü yatırılır, böbrek taşının var olduğu bölgeden minik bir kesi işlemi yapılır. Böbrek taşının var olduğu böbreğe röntgen çekimi yardımı ile katater sıvı doldurulması işlemi yapılır. Sonrasında iğne yardımı ile böbreğe girilerek yolun genişletilmesi sağlanır. Ameliyatı gerçekleştirecek olan doktor önünde bulunan ekrandan yapmış olduğu operasyonu izler ve gerekli şekilde yönlendirir. Ekrandan yapılan takip sonucunda böbrek taşının yeri belirlenir ve lazer teli vasıtası ile böbrek taşı kırılmaya başlanır. Kırılma işlemi tamamlanmış olan taşlar tutularak dışarı çıkarılmalıdır. Bu aşamada röntgen cihazı taşın çıkarılması konusunda yardımcı olacak olan bir unsurdur.

Tüm taşların temizlendiğine emin olunduktan sonra diren takılma işlemi yapılır. Bu aşamadan sonra hasta 5 saatlik bir dinlenme işleminden sonra ayağa kalkmalıdır. Bu ameliyat cerrahi bir operasyon olduğundan dolayı ameliyata girecek olan tüm ekibin konusunda uzman olması gerekir. Uzman bir ekip tarafından yapılacak olan ameliyat sonrasında ve ameliyat esnasında oluşabilecek olan risklerin önüne geçerek sağlık açısından daha faydalıdır.

Ameliyat Riskleri ve Ameliyat Sonrası Dönem

Kapalı böbrek taşı ameliyatında genel anestezi kullanımı yapılacağından dolayı açık böbrek ameliyatı ile ayını riskleri taşır. Var olan en büyük risk genel anestezinin oluşturduğu risklerdir. Yapılacak olan operasyonda oluşan en önemli risk kanama oluşumudur. Kanama riski genelde %10 arasında oluşur. Ayrıca tüm ameliyatlarda olan enfeksiyon riski bu ameliyatta mevcuttur. Bundan dolayı ameliyat öncesinde idrarda mikrop olup olmadığı ince detayına kadar araştırılmalıdır. Ameliyat sonrasında doktorun vereceği antibiyotikler oluşabilecek olan enfeksiyonlarında önüne geçer.

Ameliyattan sonraki 3. gün banyo yapımı serbesttir. Tabii ki bu doktorlar aksini söylemedikçe yapılır. Suyun ameliyat bölgesinde sakınca olmamasına rağmen kurulama işleminin tam anlamı ile yapılması gerekir. Özellikle ameliyat sonrasında bağırsaklarda sorun yaşamak adına mutlaka ağır olan gıdalardan ve gazlı içeceklerden 1 hafta boyunca uzak durmak gerekir. Bol düzeyde sıvı, sebze, patates püresi, haşlama ve hafif yiyeceklerin tüketilmesi uygundur. İdrara çıkışı konusunda dikkatli olmak gerekir. Özellikle idrarda sarımsı ve kırmızımsı lekeler, idrarda azalma ya da çoğalma fark edilirse mutlaka doktor ile temasa geçilmelidir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (4 oy, ortalama: 3,75en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız