Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?
Böbrek taşı hem oluşum hem de düşme süreciyle dikkat çeken ve bazen oldukça sancılı geçebilecek dönemlerle görülebilen bir hastalık olarak bilinmektedir.
İçindekiler
Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek taşı, böbrek kanallarının içinde oluşmakta olup, içerisinde mineral bulunan sert yapılı kitlelere verilen addır. Böbrek taşının oluşum sebebi kesin bir şekilde bilinmemekle beraber ailevi yatkınlık, doğuştan idrar yolları anomalileri ve gut, sistinüri gibi bazı sistemik hastalıkların böbrek taşının oluşmasına neden olabileceği de söylenmektedir.
Aynı zamanda tiroit hastalıkları, benzeri metabolizma hastalıkları, kronik pankreans hastalığı ve yahut da kronik bağırsak iltihabı gibi mühim hastalıklar da böbrek taşı oluşumunda etkili olabilmektedirler.
Böbrek taşı, böbreğin pelvisinde, havuzcuğunda, yani kısacası idrarın bulunduğu her yerde oluşabilme ihtimali vardır. Bunların yanında aynı zamanda, idrarı koruyan bazı maddelerin vücutta çok az bulunması halinde de böbrek taşının oluşması mümkün haldedir. Böbrek taşına genel olarak Akdeniz gibi sıcak iklimli bölgelerde rastlanılmaktadır. Aşırı güneş vücudun D vitamini sentezini arttırmakta ve özellikle de kalsiyum olmak üzere bazı maddelerin vücuttan daha fazla emilmesine sebebiyet vermektedir. Bunlar vücutta idrar ile birlikte daha fazla atılmasından dolayı da kalsiyum taşları oluşmaktadır.
Nasıl düşer?
Peki, böbrek taşı kaç günde düşer? Böbrek taşı hastalığı, ülkemizde oldukça fazla görülen bir hastalıktır ve kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülebilmektedir. Böbrek taşı tanısı için doktorlar, görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar tetkikleri kullanmaktadırlar. Böbrek taşı genelde röntgende görülen bir hastalıktır.
Ancak röntgen çekimi ile taşların hepsi görülmeyebilir. Bu nedenden dolayı, tüm taşların görülebilmesi için hastanın bilgisayarlı tomografisinin çekilmesi gerekmektedir. Böbrek taşı nasıl düşürülür sorusuna gelecek olur isek, büyüklüğü 5-6 milimetreye kadar olan çok küçük ebattaki böbrek taşları, genelde doktorların tavsiyeleri üzerine hiçbir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan düşürülebilmektedir. Bu sebepten ötürü hasta çay, kahve, kola gibi içecekler tüketmemelidir. Bunların yerine bol bol su içmeli ve mümkün olduğunca da tuzdan uzak durmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapmalı ya da düzenli bir şekilde bol bol yürüyüşe çıkmalıdır.
Bunların yanı sıra ağrı kesici de verilebilmektedir. Ancak ağrı kesicinin yeterli gelmediği durumlarda narkotik ilaçlar verilir. Böbrek taşının kendi kendine düşürülemediği durumlarda ise, çeşitli cerrahi teknik ve yöntemler ile böbrek taşından kurtulmak mümkün olacaktır. Bu yöntemler, ESWL (Taş kırma tedavisi), Üreteroskopi yöntemi, Pertükan Taş Kırma (PCNL) yöntemi, RIRS (retrograd intrarenal cerrahi) yöntemi ve şu anda çok az kullanılan bir teknik olan Açık Cerrahi yöntemidir. Taşın yapısı, kaç adet olduğu ve vücudun hangi noktasında bulunduğu konusu, hangi tedavi metodunun kullanılacağı konusunda önemli bir etmendir.
Hastalık için gerekli önlemlerin alınmaması halinde böbrek taşının tekrar oluşma ihtimali yüksek olduğu için, tekrar böbrek taşı oluşumunu engellemek adına günlük hayatınızda bazı değişiklikler yapılması gerekmektedir. Bol bol sebze ve meyve tüketip, sıcak havalarda bol su içilmeli, ani kilo kayıplarından kaçınılmalıdır.
Oksalat bakımından zengin ıspanak, kakao, çay yaprağı, buğday kepeği, kahve, kola ceviz gibi besinlerden uzak durmak tekrar bir böbrek taşının oluşmasını engellemeye yarayan öneriler arasında yer almaktadır. Böbrek taşının oluşmasını arttıran faktörler ise şunlardır: genetik faktörler, diyet, gün içerisinde yeterli miktarda sıvı almamak, hareketsizlik ya da az hareket etmek.
Değişik şiddetli sancılar, kusma, bulantı, idrarda kan gibi durumlar da böbrek taşının belirtileri arasında yer almaktadır. Böbrek taşlarında sıcak su banyosu ya da kompres ciddi bir rahatlama sağlamaktadır. Kahve, siyah çay, yer fıstığı, çikolata da aşırı miktarda oksalat içerdiklerinden dolayı yüksek oranda tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.