Gebelikte Görülebilecek Böbrek Taşı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Gebelik döneminde görülebilecek olan böbrek taşının vücuda olan zararları ve günümüzde uygulanan tedavi yöntemleri oldukça farklıdır ve tedavi edilmelidir.

Gebelikte Böbrek Taşı

Gebelikte böbrek taşı, tıp dilinde “urolithiasis” ya da “nephrolithiasis” olarak bilinen ve böbreklerde biriken madensel, sert maddelere verilen addır. Ürik asit, oksalat ya da kalsiyum gibi maddeler idrar içerisinde normalde beklenilenden daha yüksek bir yoğunluk da bulunur ise böbrek taşı oluşmuş olur. Bu maddeler zaman içerisinde büyüyüp böbrek taşını meydana getirirler. Aynı zamanda bu maddeler kristaller şeklinde böbreklerde çökelebilir.

Taşlar, idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek ve yahut da yer değiştirerek vücuttan atılabilir. Fakat idrar kanalının herhangi bir düzeyinde takılarak idrar akışına engel oluşturan bu taşlar, genelde şiddetli ve korkulan tipik böbrek ağrısına yol açar.

Neden Oluşur?

Böbrek taşı ile alakalı sorunu olmayan insanlar dahi taş düşürenlerin pek çok sıkıntılar çektiğini ve bu durumun ne kadar sancılı olabileceğini duymuşlardır. Bu konuya yabancı olanlar taş ismini duyunca sanki vücudun içerisinde yabancı bir cisim oluşuyormuş gibi kulağa gelebilir. Halbuki bu taşlar hamile iken vücut içerisinde aslında normal olarak bulunan kimi kimyasal maddelerin katılaşması ile oluşur.

Böbrekler, idrar yolu ile çeşitli atıkların dışarı gönderilmesini sağlar ve vücutta filtre görevi görür. Bazı zamanlar da bu atıkların böbrekte birikmesi söz konusudur. Böbrek taşları, idrarda bulunan fosfat, kalsiyum, gibi bazı minerallerin kristalleşmesi ise ile oluşan katı parçalardır. Şekerli yemek, çok tuzlu yemek, obezite, az su içmek gibi nedenler böbrek taşının oluşumunu sağladığı gibi, bu taşların oluşumu genetik de olabilir. Böbrek taşı, idrar yolundan aşağı doğru gidebildiği gibi böbrekte de kalabilir. Bu böbrek taşlarının büyüklükleri kendi aralarında değişiklik gösterebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Eğer çok küçük bir böbrek taşına sahip iseniz, bu taşlar herhangi bir belirtiye yol açmadan idrar ile birlikte vücuttan atılır. Gebelikte böbrek taşının sebep olduğu belirtiler genelde, böbreği mesaneye bağlayan üst idrar kanalında ilerlemeye başladığında, taş böbrekte sıkıştığında ve enfeksiyona yol açtığında ortaya çıkar.

Hamile iken en sık görülen belirti ise, belin üst kısmının sağ veya sol kısmında meydana gelen ağrılar ve karnın yan tarafına doğru (böbreklerin bulunduğu bölge) meydana gelen ağrılardır.

Gebelikte bu ağrılar, sizi acil servise götürecek kadar çok olabilir veya birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilmektedir. Aniden ortaya çıkan bu ağrılar ara ara kesilebilir veya iki ağrı arasında herhangi bir ağrı görülmeyebilir. Ağrı kısa süreli veya uzun süreli olabilir.

Ağrıların büyüklüğü de taşın büyüklüğü ile doğru orantılı değildir. Mesela, çok küçük olan fakat keskin uçları bulunan kristal formunda bir böbrek taşı şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir. İdrar rengi de normalden daha koyu, kokulu ve bulanık olabilir. Aynı zamanda idrarda kan da görülebilir. Böbrek taşı, idrar yoluna doğru ilerledikçe daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilir ve idrar esnasında yanma yaşanabilir. Yine mide bulantısı ve kusma da böbrek taşının belirtileri arasındadır.

Eğer hamile iken böbrek taşı üst idrar yolunu tıkar ise böbrek enfeksiyonuna sebep olabilir. Bu durumda da şu belirtiler görülebilir: titreme, 38 derece veya üstünde yüksek bir ateş, kokulu idrar, kusma ve mide bulantısı, sık idrara çıkma isteği, idrar sırasında ağrı ve ishal belirtiler arasındadır.

Nasıl Düşürülür?

Hamile iken böbreklerde oluşan taşların büyük bir kısmı, hiçbir şey yapılmasa dahi kendiliğinden düşme eğilimindedir. Fakat azınlıkta da olsa bilhassa yarım cm’den daha büyük çaptaki taşların düşmesi için böbrek taşı düşürme yöntemleri adı altında bir takım yöntemlerin denenmesi gerekebilmektedir. Böbrek taşını düşürmek için rahatsızlığın ilk esnasında mı yoksa kronik bir hal mi aldığı sorusunun cevabı önem taşımaktadır.

Akut halinde olan böbrek taşı düşürme olaylarında da taşın kendiliğinden düşmesi veya bitkisel çözümler ile birlikte böbrek taşı düşüme denemeleri daha olumlu sonuçlar verir iken, uzun süreden beri devam eden kronik böbrek taşı ağrıları için ultrasonla böbrek taşı düşürme, ilaç tedavileri ile böbrek taşlarının düşürülmesi, endoskopi ile böbrek taşının tedavisi ve yahut da ameliyat ile böbrek taşının çıkarılıp alınması gibi yollar kullanılmaktadır.

Gebelikte böbrek taşı düşürmek için kullanılan şifalı bitkiler şunlardır: limonata kürü, limon suyu, pekmez, bayır turpu, hatmi, hazenbel, sedef otu, çoban kesesi, mısır püskülü gibi bitkilerdir. Mesela mısır püskülü ile böbrek taşı düşürme şu şekildedir: 100 gr kadar mısır püskülü bir litre suda kaynatılır. Kaynayan bu su böbrek taşının tedavisinde kullanılmak üzere bir süzgeç vasıtası ile süzülür. Elde edilen mısır püskülü suyu günde bir su bardağı olacak şekilde aç karnına gün içerisinde iki kez içilir. Bu bitki ile böbrek taşı düşürme kürü akşam ve sabah günde iki kez uygulanmalıdır.

Zararları Nelerdir?

Bu hastalık günümüzde neredeyse her on kişiden birinde görülmektedir. Özellikle de erkeklerde kadınlardan daha sık görülen ve 30-50 yaş aralığında görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, böbrek yollarında meydana gelen mineral birikmesi kaynaklı sert kitlelerdir.

İdrarın bulunduğu her alanda, örneğin böbrek havuzcuğunda veya böbrek pelvisinde oluşabilmektedir. İltihaplanma, kan zehirlenmesi, soğuk terleme, sancılı idrar yapma, ateş yükselmesi, böbrek küçülmesi, yüksek tansiyon, sık sık idrara çıkma isteği, ağrılar böbrek taşının zararları arasındadır.

Ne İyi Gelir?

Gebelikte böbrek taşına

  • zeytinyağı ve limon suyu,
  • elma sirkesi,
  • nar,
  • ısırgan yaprağı,
  • fesleğen,
  • karpuz,
  • kereviz,
  • fasulye.

gibi bitkiler iyi gelmektedir. Örneğin dört çorba kaşığı taze limon suyuna aynı miktarda zeytinyağı eklenir. Önce bol su içilir, ardından da bu karışım içilir.

Üç gün boyunca gün içerisinde 2-3 kere tekrarlanır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız