Bebeklerde Böbrek Taşı Tedavisi ve Doğal Korunma Yöntemleri

Bebeklerde böbrek taşı sıklıkla görülmemesine rağmen olası durumlarda yapılacaklar ve tüketilmesi gereken yiyeceklerin bilinmesi sağlık açısından önemlidir.

Bebeklerde Böbrek Taşı

Bebeklerde böbrek taşı nasıl düşürülür

İdrar içinde bulunan ürik asit veya kalsiyumun kristal bir yapıya dönüşmesiyle ortaya çıkan taşlara böbrek taşı adı veriliyor. Böbrek taşlarının bebeklerde görülme oranları ve doğal tedavi yöntemleriyle ilgili bilgileri de yazımızın devamında kontrol edebilirsiniz. Daha çok kahverengi ya da siyah renkte görülen böbrek taşları kısa sürede yok olabileceği gibi uzun vadeli tedavi de gerektirebilir.

2 yaşından küçük çocuklar da ve erkeklerde %85 oranında görülür. Erişkinlerde görülme oranı ise %55’dir.

Bu durum görüldüğü andan sonra 9 ile 10 yıl içinde yeniden tekrarlanabilir. Hiçbir belirti göstermeden durabildikleri gibi bazı böbrek taşları üretim yapar ve yer değiştirerek idrar yoluyla dışarı atılır. Boyutları da küçük olan böbrek taşları rahatlıkla dışarı atılabilmektedir. Bunun adına ise böbrek taşı düşürme adı verilir.

Nefrolitiazis tedavisinin başlangıcında daha çok bebeklerde böbrek taşının kendiliğinden düşmesi beklenir ve bol su tüketimi önerilir. Ancak ilerlemiş durumlarda bebek hastaneye yatırılır ve doktor kontrolünde tedavisine başlanılır.

Böbrek taşı oluşumunda beslenme alışkanlıkları büyük rol oynar ancak bebeklerde doğuştan görülebilecek bu durum işin teşhis ve tedavi yolları araştırılmalıdır.

Nasıl Düşürülür?

Bebeklerde böbrek taşının düşürülmesinde uygulanacak metotlar farklıdır. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de cinsi ve tıkanma yapıp yapmadığı baz alınarak tedavi edilir. Bebeklerde 3 ya da 4 mm çapından daha küçük taşlar genelde kendiliğinde düşmektedir ve herhangi bir tedavi gerektirmezler. Ancak belirli belirli bir süre düşmedikleri durumda cerrahi girişim de yapılabilir. Açık ve kapalı cerrahinin yanı sıra taş kırma ve ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Böbrek taşının düşürülmesi için bitkisel tedavi yolları günümüzde bir hayli etkilidir. Uzman doktorlar da bu konu hakkında ardıç meyveleri, ayı üzümü, at kuyruğu, kuş burnu, deve otu, aziz sarı kantarın ve papatya bitkilerinin oldukça etkili olduğunu belirtmektedir.

  • Ardıç Meyveleri; Etkili bir böbrek çalıştırıcı olan ardıç meyvesinin içeriğinde yer alan bitkisel kimyasallar daha çok boşaltım sistemindeki mikropları öldürücü özelliğe sahiptir ve bu yüzden önerilmektedir.
  • Mısır Püskülü: Ödem söktürücü ve taş temizleyici olan mısır püskülü çay olarak bilinir ve böbrek yolu hastalıklarına karşı çok iyi geldiği belirtilir.
  • Limonata: böbreklerde kristalleşmeye engel olduğu belirtilen ve böbrek taşının oluşumunu da başından beri engellediği bildirilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarla da desteklenen bu durumla ilgili böbrek taşlarının dışarı atılmasında limonatanın fazlasıyla etkili olduğu açıklanmıştır.
  • Ayı Üzümü: Yaban bir bitki olan ayı üzümü böbreklerdeki kalsiyum dengesini sağlar ve börek taşı oluşumunu engeller.
  • Kara Hindiba Yaprağı: Ülkemizde kolaylıkla bulunabilen bu yabani ot böbreklerin hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar ve içerdiği bitkisel kimyasallar nedeniyle böbrek taşı oluşumuna engel olur.
  • Magnezyum ve B6 Vitamini: Daha çok magnezyum takviyeleri, böbrek taşlarının meydana gelmesine engel olabilir. Kalsiyum oranının ortadan kalkmasını sağlayan magnezyum, böbrek taş ve kumlarının oluşumuna engel olabilmektedir. B6 vitamini ise doğal bir vitamindir ve böbreklerdeki kalsiyum metabolizmasını dengeler.

Böbrek taşına iyi gelen yiyeceklerle ilgili de tüketim yapılmalıdır. Bu yiyecekler elma sirkesinden nara, fesleğenden ısırgan yaprağına ve karpuz ve kerevize kadar değişebilir. Özellikle de lif açısından çok önemli bir besin kaynağı olan fasulyenin sindirim sistemi sağlığı açısından çok önemli olduğu bilinir. Bu yüzden bu ürünleri tüketirken aşırıya kaçmadan ve doktor tavsiyeleriyle kullanabilirsiniz.

Örneğin Elma sirkesi böbrek taşlarını eritmeye oldukça yardımcıdır ve 2 çorba kaşığı elma sirkesini su ile karıştırarak günde 1-2 kez tüketebilirsiniz. Ayrıca ısırgan yaprağını da bir suda kaynatarak günde 2 kez tüketebilir ve böbrek sağlığınızın korunmasını sağlayabilirsiniz.

Sizlerle paylaştığımız bu bilgiler günümüzde kanıtlanmış ve böbrek tedavisi için kullanılmaya ve önerilmeye devam edilen yiyeceklerdir. Bu yüzden düzenli bir şekilde tüketerek hem böbrek sağlığını koruyabilir hem de olası böbrek taşı durumlarına karşı tedbir alabilirsiniz.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 4,50en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız