Bebeklerde Böbrek Büyümesi Hakkında Merak Edilenler ve Tedavi

Bebeklerde böbrek büyümesi anne karnında tespit edilebilir. Yaşam seviyesini etkileyecek bir sıkıntı yoksa cerrahi müdahale yapılmasına gerek yoktur.

Bebeklerde Böbrek Büyümesi

Böbrek büyümesi

Bebeklerde böbrek büyümesi olarak bilinen hidronefroz, bebeklerin hem ruhsal hem de sosyal yaşamını etkileyecek düzeyde sıkıntılı bir hastalıktır. Böbreklerde var olan idrar oluşumları ile alakalı olan genişlemedir. Bu genişleme bebekler anne karnındayken fark edilebilir.

Böbrek büyümesi ile alakalı en önemli etken idrarın dışarı çıkmasının önüne geçen tıkanıklıklardır.  Oluşacak olan tıkanıklar doğum esnasında ya da doğumda sonraki bebeğin büyüme sürecinde meydana gelebilir.

Bunun yanı sıra bebekte böbrek büyüklüğü ve büyümesi böbrek reflüsünden kaynaklanmaktadır.

Yeni doğan bebeklerde olması gereken böbrek büyüklüğü 5 cm ve korteksin kanlığı da 0.8 ile 1.2 cm aralığındadır.

Tıkanma sonucunda bu arada biriken idrar dışarıya atım işlemini gerçekleştiremez ve böbreğe basınç yaparak sıkıntı oluşmasına sebep olur. Zaman içinde çalışmasını bozarak büyümesine olanak sağlar. Böbrek boşluklarında bebeklerin idrarlarının birikmesi sonucunda kunt olan bel ağrıları oluşur.

Hidronefroz Adımları

Ayriyeten birikme yapan idrar enfeksiyon olarak bebeklerde nükseder ve kolik, ateş tarzında şiddetli sıkıntılar oluşturur. Bebeklerde böbrek genişlemesi sıkıntılar ve belirtiler dikkate alınmazsa böbrekler işlevlerini görmeyecek ve daha büyük sorunlar ile tedavi süreci farklılaşacaktır.

Bebeklerde Böbrek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde böbrek genişlemesi tedavisi, yapılacak olan muayene ve testlerin ardından başlar. Bu hastalıkta izlenecek olan yol hem tıbbi hem de cerrahi işlemler içerebilir. Bebeklerde böbrek büyümesi tedavisi kapsamında var olan büyüme hafif düzeyde ise cerrahi açıdan işlemlere gerek kalmaz tıbbi işlemler yapılır. Bebeklerde böbrek büyümesinin boyutu orta ve ileri düzeyde ise böbrek ameliyatı gibi cerrahi işlemler gerekebilir. Gelişen teknoloji sayesinden böbreklerin gerekli olan işlevlerinin saptanması amacı ile böbrek sindigafisi kullanılır.  Bebeklerde böbrek genişlemesi hamilelik dönemlerinde çekilen ultrason ve yapılan testlerde belli olmaktadır.

Anne karnında tanı koyulan doğum sonrasından bekletilmeden tedavi başlatılmaktadır. Doğum sonrasında bebeklerde böbrek büyümesi sorunu için çocuk nefrolojisi uzmanı ile görüşmek gerekir. Bebek bu dönemden sonra doktor tarafından düzenli bir şekilde izlenir ve büyümenin devam edip etmediği saptanır. Yapılacak olan takip esnasında ultrason 3D ultrason, sintigrafi ve sondalı ilaçlı film seçenekleri kullanılabilir. Bebekte böbrek büyümesi kapsamında genelde ameliyat gibi cerrahi işlemlere gerek kalmaz. Cerrahi işlem tamamen böbreklerin ne düzeyde işlev gördüğü ile alakalıdır. Böbrekler % 15 düzeyde işlev görüyorsa tıp anlamında çalışıyor demektir. Bu yüzdeliğin altında kalan böbrekler işlevlerini ve görevlerini yerine getirmiyor olarak kabul edilir. Hastaya tanı konulmasında böbreğin gerekli olan işlevini ne düzeyde yaptığına kesinlikle bakılmalıdır.

Bebeklerde böbrek büyümesi anlamında ilk dönemlerde ciddi düzeylerde işlev kaybı yoksa her 6 ay da bir olmak üzere böbreklerin gerekli olan işlevlerini yapıp yapmadığı izlenir. Bu izleme sürecinde böbrek gerekli olan işlevlerini yerine getiremez düzeye geldiğinde cerrahi işlemler gerekir. Yapılacak olan cerrahi işlem kapsamında enfeksiyon oluşmaması adına kesinlikle dikkatli olunmalıdır. Cerrahi işlemlerin sonrasındaki iyileşme süreci enfeksiyon kapma açısında önemlidir. Bu dönem hijyen açısından olabildiğince dikkatli ve özenli olmak gerekir.

Böbrek Büyümesi Çapları ve Seviyeleri

Bebeklerde böbrek büyümesi konusunda ölçümlerin yapılması ve alınan rakamlar doğrultusunda tedavi sürecinin seyrinin devam ettirilmesi gerekmektedir. Böbreklerin ön ile arka çapları ölçülmelidir. Bu ölçüm esnasında 0 ile 4 mm kadar oluşan genişlemeler istisna edilebilir düzeydedir. Bebeklerde böbrek genişlemesi kapsamında bu genişleme birinci evre olarak kabul edilir.

Böbreklerde var olan genişleme 5 ile 9 mm arasında ise bu evre ikinci evre olarak kabul edilir ve hafif olarak adlandırılır. Böbreklerde var olan genişleme 10 ile 14 mm arasında ise bu evre üçüncü evre olarak kabul edilir ve orta olarak adlandırılır. Böbreklerde var olan genişleme 15 mm ve üzerinde ise bu evre dördüncü evredir. Dördüncü evre genişleme miktarı açısından ileri derece olarak kabul edilir.

Anne karnında bulunan bebekler böbrek genişlemesi kapsamında olumsuz bir sıkıntı yoksa genişleme evrelerin hiçbirisinde müdahale anne karnında yapılmaz. Anne karnında bulunan bebeklerde tek böbrekte genişleme bulunuyorsa müdahale yine yapılmaz. Bu erken doğum ile alakalı olan riskler de oluşturmamaktadır. Böbrekteki genişleme iki tanesinde mevcut ise ve böbreğin parenkim kısmında incelme üst seviyede ise anne karnında olan bebek 32. Haftada doktor tarafından sezaryen ile alınır. Anne karnından ya da yeni doğan bebekte böbrek genişlemesi tamamen evrelerin takip edilmesi ile tedavi sürecini başlatacaktır

Böbrek Büyümesinde Ailelerin Tutumları Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde böbrek genişlemesi ister anne karnında ister sonradan meydana gelirse anne ve babalar kesinlikle uzman doktor ile hareket halinde olmalıdır. Uzman doktorun tavsiyelerinden ve söylediklerinden dışarıyı çıkmamak tedavi sürecinde önemlidir. Bebekte böbrek büyümesi ile karşı karşıya kalan anne ve babaların strese girmemesi, endişe etmemesi ve soğukkanlılığını koruması gerekir.

Özelliklede annelerin manevi açıdan kendi sağlıklarını koruması gerekir. Çünkü annenin ruhsal açıdan sağlığı bebeği etkilemektedir. Böbrek genişlemesi anne karnındayken belirlenen bebeklerde de anne ruhsal açıdan kendine mutlaka dikkat etmelidir. Önemli olan stresten ve sıkıntıdan uzak bir bebek dünyaya getirmek olmalıdır. Bebeğin doğumundan sonra gerekli olan kontrollere devam edilmesi, uzman doktor nezdinde bebeğin sağlığına dikkat edilmesi ve doktorun bebek ile alakalı söylediklerinin dışına çıkılmaması gerekir. Bu tarz bir durumda en büyük sorumluluk anne üzerinde bulunur. Bu sorumluluğun yükünü ve tedavi sürecini başarılı bir şekilde atlatmak adına kesinlikle psikolojik destek alınmalıdır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 1,67en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız