Tek Böbrekli Yaşam Nedir? Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?
İnsanlar farklı hastalıklar sonucunda ya da doğuştan tek böbrekli olarak yaşamlarına devam edebilir. Tek böbrek ile sağlıklı şekilde yaşamak mümkündür.
İçindekiler
Tek Böbrek Nedir?
İnsanlar doğuştan ya da farklı hastalıklar sebebi ile tek böbrek ile yaşamlarına devam edebilirler. Böbrekler insan vücudunda bulunan zararlı maddeleri ve atıkları idrar aracılığı ile dışarıya atmaktadır. Vücutta bulunan su ve tuz dengesini dengede tutan böbrekler kanda bulunan mineralleri de sabit seviyede tutarak sağlık açısından ciddi düzeyde katkı sağlarlar.
Sağlıklı şekilde fonksiyonlarına devam eden her böbrek bu işlemleri kusuruz şekilde yerine getirmektedir. Tek böbrekli olan kişilerde de böbrek fonksiyonlarını tam anlamı ile yerine getirebiliyorsa insanlarda yaşamlarına sorunsuz şekilde devam edebilir.
İnsanların bazıları doğuştan tek böbrekli doğabilirken bazıları da hastalıklar sonucunda tek böbrekli kalmaktadır. Böbreklerin beslenmesinde ve kan akışından rol oynayan damarlarda oluşacak olan tıkanmalar böbrek iflasını ortaya çıkartabilir. Bunun yanı sıra romatizmal hastalıklarda böbrek iflasına sebep olabilir. Buna benzer birçok hastalık sonucunda böbreklerin bir tanesinin fonksiyonları durabilir. Bu tarz bir durumda tek böbrekli şekilde kalan hastalar yaşamlarına devam ederler.
Tek böbrekle yaşamak ve yaşamı sağlıklı çeşitle sürdürmek için doktor kontrolünde bir yaşam sürdürmek gerekir.
Tek Böbrekli Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?
Tek böbrekli olarak yaşamlarına devam eden kişilerin bu olayı psikolojik açıdan sorun haline getirmemesi gerekir. Psikolojik açıdan rahat olmayan kişilerde başka hastalıklarında ortaya çıkması muhtemeldir. Tek böbreğin sağlık açısından korunması, belli dönemlerde kontrol ettirilmesi önemlidir.
Tek olarak fonksiyonlarına devam eden ve vücudun gerekli olan ihtiyaçlarını karşılayan böbreklerde büyüme gözlemlenir. Bundan dolayı da böbreğin olduğu kısma dışarıdan darbe gelmemesi de önemlidir. Böbreklerin ihtiyaç duyduğu şey sudur. Sağlıklı bir yaşam için sıvı tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekir. Günlük olarak tüketilecek olan su miktarının kesinlikle 2,5 litre üzerinde olması gerekir. Bunların yanı sıra tek böbrekli olarak yaşamına devam eden kişilerin beslenme alışkanlıklarına özen göstermesi, doktor kontrolünde diyetlerini bozmadan yaşamlarını sürdürmesi gerekir. Yapılan bir araştırmaya göre yaklaşık olarak 75 kişiden bir tanesi tek böbrekli olarak dünyaya gelmektedir.
Doğuştan bu şekilde dünyaya gelen kişilerin çoğunluğu erkektir ve sol böbrekleri olmadan doğarlar. Bunun için böbrek kontrolü, böbrek sağlığı ve düzgün yaşam için doktor kontrollerinin aksatılmaması gerekir.
Tek Böbrek İle Ortaya Çıkan Değişimler
Tek böbrek ile yaşamına devam eden kişilerin böbrekleri hızlı bir büyüme sürecine girer. Bu süreçte iki böbrekten daha büyük bir hal alabilir. Büyümesinden kaynaklı ve yapısından kaynaklı olarak daha kolay sorun ortaya çıkartabilirken, oluşabilecek olan hastalıklarda daha kolay şekilde komplikasyonlar meydana gelir. Bu sıkıntıları yaşamamak adına tek böbrek ile yaşamına devam eden kişilerin özellikle şiddet içeren sporlardan uzak durması gerekir.
Binicilik, futbol, boks bu sporlara örnek olarak gösterilebilir. Tek böbrekli olarak dünyaya gelen ya da farklı hastalıklar sonucunda böbreğinin tekini kaybeden kişilerde 20 ila 25 yıl sonra idrarlarında yüksek düzeyde protein gözlemlenirken böbrek fonksiyonlarında da değişimler oluşmaktadır.
Özellikle böbrek hastalıklarında ortaya çıkan yüksek tansiyon riski tek böbrekli olan kişilerde daha büyük bir risk olarak karşılarına çıkar. Yaşamsal açıdan sorun yaratmayan bu durumda önemli olan senelik olarak kontrollerin ve bazı testlerin en doğru şekilde yaptırılmasıdır.
Tek Böbrek Hakkında Merak Edilen Sorular
Tek Böbrekli Kişiler Oruç Tutabilir mi?
Böbrek kanı ve vücuttaki zararlı olan maddeleri temizlediği için tek böbrekli olan kişilerin sağlık açısından dikkatli olmaları gerekir. Oruç süresinde böbrekler için önemli olan sıvı alımı yapılamaz.
Özelliklede yaz aylarında tutulacak olan orucun süresi 16 saate kadar çıkabilir. Tek böbrek oruç ikilisi açısından oldukça zararlı bir durumdur ve yaşamsal açıdan riskler taşır. Bu konuda kişilerin kontrol altında oldukları doktor ile iletişime geçmeleri ve doktorun yönergeleri doğrultusunda hareket etmeleri gerekir.
Tek Böbrek İle Yüzde Kaç Özür Oranı Alınır?
Tek böbrek ile yüzde kaç özürlü sayılacağı kanun hükmünde belli şartlar dâhilinde belirlenmiştir. Bu şartlar;
- Diğer böbreğin normal olması durumundan % 10
- Diğer böbrek normal ve potansiyel hastalık mevcut ise % 15
- Diğer böbrekte semptom veren ve sürekli olarak tedavi gerektirmeyen hastalık mevcut ise % 20
- Diğer böbrekte sürekli olarak tedavi gerektiren hastalık mevcut ise ve üriner sistem hastalığı varsa % 25
- Diğer böbrekte medikal ve cerrahi sistem ile yeterli düzeyde tedavi sağlanmamışsa ve üriner sitem hastalığı mevcutsa % 30 özürlü sayılır.