Böbreklerin Çalışma Kapasitesi Nedir?

Böbrek yüzde kaç çalışır, böbrekler tam kapasite olarak % 100 çalışmaktadır. Çalışmayan böbrekler zaman geçtikçe böbrek yetmezliğine dönüşebilir.

Böbrekler Yüzde Kaç Çalışır?

Böbrekler boşaltı organı olarak vücudumuzda görev yaparlar. Kanda olan zararlı maddeleri, üreleri ve daha birçok atığı süzerek idrar yapar ve boşaltırlar. Böbrekler aslında vücudumuzda filtreleme görevi görerek bizlerin dengeli şekilde yaşamamıza olanak sağlarlar. Sağlıklı bir insanda iki adet böbrek bulunur ve bu böbrekler % 100 kapasite ile çalışarak insan vücudunda göre yapar. Görevlerini tam anlamı ile yapan böbrek sağlıklı olan böbrektir. Böbreklerin sağlıklarının bozulması ve çalışamaz duruma gelmesi ile alakalı olarak birçok sebep etkendir. Böbreklerde bulunan hastalıklara sebep olan en büyük etkenler şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur. Şeker hastalığından kaynaklı olarak kanda bulunan şeker oranı artmaya başlar. Bu da zaman içinde böbreklerde sağlık sorunlarını ortaya çıkartır.

Yüksek tansiyon ise kan damarlarına yüksek düzeylerde basınç uygular ve kan damarlarının zarar görmesini sağlar. Bundan kaynaklı olarak da böbreklerde zarar görür. Böbrekler yüzde kaç çalışır, konusunda etkili diğer sebepler arasında böbrek iltihapları, tümör, genetik faktörler, aileden gelen sorunlar ve daha birçok hastalık yer alır.

Tek Böbrek Kapasitesi Nedir?

Böbreklerin tam kapasite ile çalışmadığı durumlarda böbrek yetmezlikleri ortaya çıkar. Ayrıca insan vücudunda bulunan iki böbrek de birbirinden farklı düzeyde çalışabilir. Bir böbrek diğerinden az ya da bir böbrek diğerinden daha fazla çalışabilir. Böbreklerde oluşan böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak böbreklerin çalışma ile alakalı olan fonksiyonları % 10’luk seviyelere kadar inebilir. Ayriyeten böbreklerin bir tanesinin çalışmaması diğer böbreği etkilemez. Diğer böbrek tam kapasite çalıştığı için insanlar aynı düzende ve sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edebilir.

Bir insan tek bir böbrekle yaşamının sonuna kadar yaşayabilir. Tek böbrekli insanlarda bulunan böbrek tam kapasite çalıştığından dolayı zaman içinde büyüklüğünün iki katına kadar çıkabilir. Bu durumlarda kesinlikle dışarıdan darbe almamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca tek böbrek ile yaşayan kişilerin bol sıvı tüketimi yapması ve beslenmesine her daim özen göstermesi gerekir. Tek böbrek ile yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettiren kişiler idrarlarında azalma, idrarında kırmızı sıvı, halsizlik, iştahsızlık, yorgunluk, bel ağrısı tarzındaki sorunlarında mutlaka doktora başvurmalıdır. Bunun yanı sıra senelik olan rutin kontrolleri gidilmelidir.

Böbrek Yetmezliği Konusunda Dikkat Edilecek Noktalar

  • Senelik şekilde yaptırılacak olan tarama testleri böbrek sağlığı açısından önemlidir. Özellikle böbrek yetmezliği riski taşıyan kişilerin bu testleri sık şekilde yaptırması gerekmektedir. Sağlıklı olan kişilerin de özellikle 40 yaşını geçtiklerinde senelik olarak kan ve idrar testlerini yaptırması gerekir.
  • İnsan vücudunun günlük olarak ihtiyacı olan tuz miktarı 5 gramdır. Bunun yaklaşık olarak 2 gramı yemeklerden alınır. Bu konuda dikkatli olmak aşırıya kaçmamak gerekir. Yemeklerin haricinde salça, turşu, peynir ve hazır yemeklerin aşırı düzeyde tüketilmesi insan vücudunda bulunan tuz miktarının artmasına sebep olur. Tuzun aşırı düzeyde tüketilmesi yüksek kan basıncı oluşturur ve böbreklerin kılcal damarlarının zarar görmesine sebep olur.
  • Böbrek yetmezliği için düzenli şekilde egzersiz yapılması gerekir. İdeal kiloyu sabit tutmak böbreklerin daha sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar. Egzersiz yaparken bol sıvı alımı da yapılması gerekir.
  • Sigara ve alkol kullanımı kan basıncının yükselmesini sağlar. Zararlı olan bu ürünlerin kullanılması kanda bulunan oksijeni en alt seviyelere indirir. Bu şekilde böbreklerin sağlıklı çalışması neredeyse imkânsızıdır.
  • Böbrek yetmezliği için mutlaka beslenme konusunda dikkatli olmak gerekir. Beslenme düzeni dışına çıkmadan ve mevcut ise diyet dışına çıkmadan devam etmek gerekir. Böbrek yetmezliğinde dolayı böbrekleri tam anlamı ile çalışmayan kişilerin özellikle beslenme düzeni olması ve bu düzeni doktorun yapmış olması gerekir.

Su Tüketimine Dikkat Edilmelidir.

İnsan vücuduna gerekli seviyede sıvı alımı yapılmazsa zararlı olan maddelerin atılması zorlaşır ve zaman içinde gerçekleşemez hale gelir. Yeterli düzeyde su tüketimi yapmayan kişilerin zaman içinde böbrekleri ile alakalı olan sorunları yaşaması kaçınılmazdır. İnsanların vücut ağırlığını dikkate alarak su tüketmesi gerekir. Normal düzeyde kilosu bulunan bir kadının günlük olarak 2 litre su tüketimi yapması gerekir.

Normal düzeyde kilosu bulunan bir erkeğim günlük olarak 2,5 litre su tüketimi yapması gerekir. Çay, kahve, gazoz, soda tarzındaki içeceklerin günlük su tüketiminden ayrı tutulması önemlidir. Ayrıca günlük olarak aşırı düzeyde alınacak olan su miktarı da böbreklere zarar verir.

Günde 5 litre su içildiği zaman böbrekler filtreleme ile alakalı olan fonksiyonları yapma konusunda zorlanır. Aşırı su sodyum miktarının artmasına sebebiyet verir. Bu da beyin fonksiyonlarının zarar görmesi anlamına da gelir.  Su tüketimin ne az ne de çok yapılması gerekir. Böbreklerin sağlıklı şekilde çalışması için önemli olan suyun düzenli, aksatılmadan ve günlük olarak devamlı tüketilmesidir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (4 oy, ortalama: 3,25en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız