Çalışmayan Böbreğin Tekrar Çalıştırılması İçin Neler Yapılabilir?

Böbreklerin tam kapasite ile çalışmadığı zamanlarda, böbrek yetmezliği durumu ortaya çıkabilir ve bu durum erken teşhis edilerek tedavi süreci başlatılmalıdır.

Böbrek Neden Çalışmaz?

Böbrek, omurgalılarda bulunan, hayati bir öneme sahip olan, boşaltım organlarından birisidir. Başta üre olmak üzere pek çok atığı kandan süzer ve idrar olarak boşaltmaktadır. Sağlıklı bir insanda 2 adet böbrek bulunur. Böbreklerin içindeki süzme birimlerine nefron ismi verilir ve her bir böbrekte yaklaşık 1- 1.5 milyon kadar nefron bulunur.

Peki, böbrekler neden çalışamaz hale gelir? Böbreklerin çalışamaz hale gelmesinde pek çok neden etkili olabilir. Bunlardan en önemli sebepleri, yüksek tansiyon ve diyabettir. Diyabet sebebi ile oluşan böbrek sorunlarının nedeni, kanda aşırı şeker birikiminin böbreklere zarar vermesinden dolayıdır. Yüksek tansiyon durumunda ise, kanın damarlara yaptığı basınç artar ve tansiyon böbrekler için önemli olan küçük kan damarlarına zarar vermektedir.

Bunların dışında, genetik faktörler, böbrek iltihapları ve yüksek kan basıncı da böbreklerin çalışamaz hale gelmesinde etkili sebepler arasında yer almaktadır. Ayrıca böbreklerin çalıştığını nasıl anlarız sorusuna da yanıtlat vermiş olacağız.

Çalışmayan Böbreğin Tekrar Çalışması

Böbreklerin tam kapasite ile yani %100 çalışmadığı durumlarda, böbrek yetmezliği durumu söz konusu olabilir. Bunun dışında böbreklerin biri farklı seviyede, diğeri farklı seviyede çalışıyor da olabilir. Biri az çalışırken, diğeri ondan daha verimli çalışıyor da olabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde böbreklerin çalışma kapasitesi %10 civarına kadar düşebilmektedir. Böbreklerin birinin tam kapasite ile çalışması, diğer böbreğin çalışmamasına rağmen hastayı hayatta tutabilmektedir. Yani tek böbrek ile yaşanabilir.

Zira böbrek ağrısı ile beraber, yorgunluk, iştahsızlık, bitkinlik ve idrar atımında azalım söz konusu ise, derhal doktora başvurup, bu böbreklerin tam kapasite ile çalışmadığının bir göstergesi olabilir. Böbrekler omurganın iki yanında, bel hizasında, bakışımlı olarak yerleşmiş, koyu kırmızı renkte ve fasulye biçiminde olan organlara denmektedir. Böbreklerin iç kenarlarında göbek denilen çukur bir yer vardır, böbrek atar ve toplar damarları buradan geçip, havuzcuğa ulaşır. Her böbreğin uzunluğu yaklaşık 10, genişliği 5 ve kalınlığı ise 3,75 cm. civarındadır. Böbrekler, nefron adı verilen yüzbinlerce küçük ünitelerden teşekkül etmişlerdir. Bunlar tübüller olarak isimlendirilen mikroskobik kanallara boşalmaktadır. Her nefron başlı başına bir kimyasal fabrikadır ve kan plasması buradan geçerken idrar meydana gelir. Nefronlar ürettikleri idrarı, toplama tübüllerine boşaltırlar, oradan böbreğin pelsivine ulaşır ve oradan da boruyu andıran bir idrar yolu ile sidik torbasına giderler.

Böbrek yetmezliğinin nedenleri şunlardır: Her genel ve ciddi iltahaplanma olayı, böbreklerin dışarı çıkış yolunun mekanik tıkanması, doğuştan beri var olan genel böbrek anormallikleri, böbrek tümörleri, vücuda giren ve böbrek yapısını zedeleyen zehirler, böbreklere kan akımını engellemeler, metabolik ve hormonal hastalıklar, kan akımında normal ölçüde minareler toplanması veya suların boşalması gibi sebepleri vardır. İdrar yolları sorununun erken belirtileri dokularda şişmeye yol açan sıvı tutulumu, idrar sıklığı ve görünümündeki değişiklik, idrar yaparken yanma hissi, yüksek tansiyon, baş ağrısı ve yorgunluktur.

Ağrı, bir şeylerin yolunda gitmediğinin belirgin bir habercisidir ancak bazı ciddi durumlarda (nefritlerde, hipertansiyonda) ağrısız da olabilir.

Bu belirtilen bir kısmı diğer hastalıklarda da sık sık bulunmaktadır. Basit bir idrar tahlili ve kan testleri bir böbrek uzmanı tarafından ileri bir inceleme gerektiren böbrek sorunu olup olmadığını aydınlatmaktadır. Böbreklerin ek kapasitesi oldukça fazladır. Hatta bazı bireyler bir böbrek ile doğarlar ve bu kişilerde kötü hiçbir etki görülmeyebilir. Kişiler böbrek fonksiyonlarının %30’u ile oldukça iyi idare edebilirler fakat total böbrek yetmezliği tedavi edilmez ise öldürücüdür.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (6 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız