Böbreklerde Oluşan Kistlerin Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek kistleri farklı yapılarda ve şekillerde ortaya çıkabilir. Basit böbrek kisteleri zararlı değilken, oluşabilecek olan diğer böbrek kistleri zararlıdır.

Basit Kistler

Böbrek kisti çeşitleri

Böbrek kisti çeşitleri arasında en yaygın olan tür iyi huylu olanlardır. Özellikle 50 yaş civarında ve üstüne olan kişilerde sık şekilde böbrek kisti bulunmaktadır. Basit böbrek kistleri erkeklerde daha sık oluşur. % 5 oranından iki taraflı kist oluşumu oluşurken % 10 oranında da tek taraflı kistlerin oluşumu meydana gelmektedir. Basit olarak oluşan kistler genelde bebeklerin anne karnında olduğu dönemde böbreklerin gelişmesi için var olan kanalların kalıntılarından kaynaklanmaktadır.

Böbrekte oluşan basit kist içi sıvı dolu olan şeffaf bir yapıya sahiptir. Genelde yüksek tansiyon ve böbrek ile alakalı olan yapılacak olan kontroller ve değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkar ve tanısı koyulur. Böbrekteki oluşan basit kistlerin tümöre dönüşümleri neredeyse imkânsızdır. Basit böbrek kistleri tedavi gerektirmeyebilir. Ağrı ve bası uygulaması yağıyorsa, böbrek taşı bulunuyorsa ve yüksek tansiyon sorunu mevcut ise kistin tamamen boşaltılması gerekebilir. Yapılacak olan cerrahi işlemlerde eski dönemlerdeki gibi açık ameliyat yerine kapalı ameliyat tercih edilmelidir. Kapalı böbrek kisti ameliyatları laporoskopik uygulama ile herhangi bir yara açmadan, insanlara iç gücü kaybı yaşatmadan, herhangi bir kanama riski oluşturmadan kısa sürede ameliyat tamamlanmaktadır.

Basit böbrek kist sıvısını ve şeffaflığını tamamen yitirmişse, kanama oluşmuşsa, kistin duvar kısmı kalınlaşmışsa, tümöre dönmüşse basit kist tedavi seçenekleri kullanılmaz. Tümör tedavi seçenekleri tercih edilir. Böbrekte kisti olan hastaya tomografi ve ultrason çekimi yapılır. Bu çekim yıllık olarak tekrarlanır. Erken safhasa tanısı koyulacak olan kistlerin tedavisi daha kolaydır.

Polikistik Böbrek

Polikistik böbrek rahatsızlığı böbreklerin iç kısımlarında oluşan bir sorundur. Böbrek kisti üzerinde yuvarlak olan kesecikler bulunur. Keseciklerin boyutları birbirlerinden farklıdır. Bazı kesecikler boyutuna göre 1 litre suyu içinde tutabilir. Polikistik kistten en çok böbrekler etkilenir ama bu kistten sadece böbrekler etkilenecek anlamına gelmez. Pankreas, sinir sistemi, beyin ve karaciğerde etkilenmektedir.

Bu kisttin var olduğu hastalarda böbrek rahatsızlığından kaynaklı olarak yüksek tansiyon sorunu ortaya çıkar. Bu kisttin bulunduğu kişiler böbrek yetmezliği olan kişilerdir. Hastalığın genel anlamdaki en büyük sebebi genetik yapı bozukluklarıdır. Bu bozuklukların önüne geçmek ve tamamen yok etmek mümkün değildir.

Polikist şiddet düzeyine ve büyüklüğüne göre farklılıklar gösterir. Bu farklılıklardan kaynaklanan komplikasyonların önüne geçmek mümkündür. Düzenli yapılacak olan kontroller ile yüksek tansiyon ve yüksek kan basıncı sorunları önlenebilir. Bu kist türünde önemli olan erken tanı ve en doğru tedavidir. Tedavi sürecinde hekimin tüm söyledikleri yapılması, tedavi aksatılmamalı ve gerekli olan kontroller yapılmalıdır. Polikistik kistlerde konusunda uzman olan hekimlerden yardım almak gerekir.

Böbrek Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kisti belirtileri farklılıklar gösterse de çoğu insanda belirti vermeyebilir. Özellikle de 50 yaşının üstünde olan kişilerin çoğunluğu böbrek kistine sahiptir. Böbrek kisti olan kişilerde ve basit böbrek kisti olan kişiler böbrek enfeksiyonu, böbrek iltihaplanması, kusma, mide bulantısı, ağrı gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Poliskistik böbrek kisti olan hastalarda kistin oluşmasının sebepleri;

  • Aileden gelen bir hastalıktır.
  • Kalıtsal olduğu için baba ve annelerden çocuklara geçer.
  • Bu kistin sebebi genlerde olan bozukluklardır.
  • Her iki böbrekte de bu kist oluşabilir.
  • Kist böbrek yetmezliği ile son bulur.
  • Böbrek genelinde bulunan sağlam doku kistin büyümesinin ve çoğalmasının önüne geçer.

Kan değerlerinde oluşan ani düzeyde inme ve yüksek tansiyon böbrek kanseri ile alakalı belirti olabilir. Bu belirtiler fark edildiği anda vakit kaybı yaşamadan doktora başvurmak gerekir. Belirti çıkmasını beklemeden yıllık olarak rutin kontrollerin yapılması daha uygundur. Erken dönemde fark edilen böbrek kistleri böbrek kanserlerinin ve diğer hastalıkların tedavi sürecinde başarı yakalanmasını sağlayacaktır. Erken tanı her zaman hayat kurtarır.

Böbrek Kistleri Ağrı Yapar mı? Tehlikeli midir?

Böbrek kistleri böbreklerin alt, üst ya da iç kısımlarında oluşur. Böbrek kist çeşitleri 10 cm kadar büyüklüğe ulaşabilir. Vermiş olduğu sıkıntılardan kaynaklı olarak böbrekler fonksiyonlarını yerine getiremez ve idrar kesesi ile alakalı sıkıntılarda oluşur. Böbrek kistleri yan kısımlarda ve karın bölgesinde az ya da şiddetli şekilde ağrılara sebep olabilir. Kist büyümedikçe belirti ve ağrı oluşturmaz. Kist büyümeye başladıkça ağrılar oluşmaya başlar ve belirtiler meydana gelir. Böbrekte kistin oluşumunun var olup olmadığı konusunda ultrason, film ve tomografi çekimi yapılmalıdır. İnsan vücudunda bulunan hangi organ olursa olsun fonksiyonu dışında bir olay gelişiyorsa tehlike oluşturabilir. Bu böbrekler içinde geçerlidir.

Böbreklerde bulunan kistin tehlikeli olup olmadığı ile alakalı olarak uzaman doktorlar tarafından teşhis konulması ve ardından tedavi sürecine başlanması gerekir. Böbrekler insan vücudu açısından hassasiyet isteyen bir organdır. Bu organa kişilerin özenli şekilde bakması ve vermiş olduğu belirtiler kapsamında vakit kaybı yaşamadan doktora başvurması gerekir. Böbrek kistleri konusunda uzman doktorlarında en doğru tanıyı koymaları ve en doğru tedaviyi yapmaları önemlidir.

Böbrekte Bulunan Kist Patlar mı?

Böbrekte bulunan kistlerin patlamasına ve yırtılmasına sebep olduğu durumlara over kist rüptürü adı verilir. Küçük olan böbrek kistleri patladığı zaman anlaşılmayabilir. Büyük olan böbrek kistleri patladığı zaman zor ve sıkıntılı durumları da yanında getirir. Kistlerin patlaması ile beraber batın içinde oluşacak olan kanamalar ciddi düzeyde karın ve kasık ağrılarına sebep olur.

Bu tarz durumlarda kanamanın boyutuna göre hasta bayılma, şok ya da bilinç kaybı yaşayabilir. Patlayan kistlerden kaynaklı olarak gözlerde kararma, baş dönmesi ve halsizlik gibi durumlarda yaşanabilir. Bazı durumlarda ise kistlerin patlamasına rağmen herhangi bir kanama oluşmaz. Büyük olan kistlerin yırtılması ve patlamasının sonucunda i müdahale uygulamaları gerekebilir. Kist patlaması oldukça acil müdahale gerektiren bir durumdur. Bundan dolayı mutlaka acil bir şekilde müdahale edilmelidir. Böbrek kistleri olsun diğer kist türleri olsun mutlaka uzman bir doktorun müdahale etmesi gerekmektedir. Böbrek kistleri basit kistler değil ise müdahale edilmesi gerekebilir.

Yapılacak olan bu müdahale cerrahi işlemlerden ve farklı tedavi yöntemlerinden oluşabilir.

Böbrek Kisti İçin Soğan Kürü

Böbrek kisti teşhisi koyulan kişiler İbrahim Saraçoğlu’nun sarı soğan kistini uygulamalıdır. Sarı soğan kürü için gerekli malzemeler;

  • 2 bardak klorsuz içme suyu
  • Orta boy 1 adet ince kabuklu sarı soğan

Yapılışı

Orta boy soğanın ince kabukları soyulur. Soyulmuş olan soğan 4 ya da 6 parçaya bölünür ve suyun içine atılır. Ağzı kapalı bir şekilde en fazla 5 dakika kaynatın. Kaynayan soğanları ılımaya alın ve ılıdıktan sonra bu suyu süzün. 1 su bardağı öğle yemeğinden tam 10 dakika önce için. Kürü tekrardan yapın ve akşam yemeğinden 10 dakika önce tekrardan için. Sarı soğan kürü 15 gün boyunca uygulanmalıdır. 15 günün sonrasında gidilecek olan doktor kontrolünde küçülüp küçülmediğine dikkat edilmelidir. Böbrek kisti küçülmemişse küre 10 gün ara verilir ve 15 gün boyunca tekrardan yapılır. Kürün yapılmasının en önemli püf noktası taze şekilde yapılmasıdır. Hazırlanacak olan sarı soğan suyu her öğün için taze yapılmalıdır. Taze yapılması böbrekte var olan kistlerin küçülmesine olanak sağlar.

Böbrek Kistinin Zararları

Böbrekleri işlevleri dışında oluşan her türlü fonksiyon zararlıdır. Böbrekte bulunan kistlerin zararı olup olmadığı ancak doktor tarafından yapılacak olan muayeneler ile belli olur. Böbrek özen ve hassasiyet isteyen bir organdır. Bundan dolayı var olan belirtiler dikkate alınmalıdır. Belirti beklemeden de yıllık olarak böbrek ile alakalı olan kontrollerin yapılması şarttır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (4 oy, ortalama: 4,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız