Böbreklerde Anekoik Kist Oluşum Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Böbreklerdeki anekoik kistlerin iyi huylu ya da kötü huylu olduğu fark etmeksizin bünyeye verebileceği zararlar ve anekoik kistlerin detaylı tedavi aşamaları

Böbreklerdeki Anekoik Kist Nedir?

Anekoik kist

Anekoikkist yumurtalık kisti olarak bilinen kist çeşidinin biraz daha ilerlemiş hali olarak en basit şekilde tanımlanabilir. Kistin ikinci aşaması olan anekoik kistler vücutta görülen diğer kistlere oranla daha çok dikkate alınmalı ve takibi gerçekleştirilmelidir. İkinci aşama olan kist çeşitlerinin genel adı olan anekoik kist belirgin bir yapıda olup çapı da kistlere göre kıyaslandığında daha büyük olan bir kist grubudur.

Anekoik Kist vücudun bir çok bölgesinde bulunabiliyor olmasına rağmen detaylı inceleme yapıldığında özellikle böbreklerde çok sık görüldüğünü söyleyebiliriz.

Anekoik kist adı veriken kistler gençlerde de görülüyor olmasına rağmen gençler ve yaşlılar arasında kıyaslama yapıldığında daha çok ilerleyen yaşı olan insanlarda ortaya çıktığı görülmektedir.

Yaş aralığı vermemiz gerekirse özellikle 45 yaşın üstündeki bireylerin böbreklerinde anekoik kistin sıkça görüldüğünü söyleyebiliriz.

Böbreklerdeki anekoik kistler oluşum aşamalarında vücutta herhangi ciddi bir tehlikye neden olmazken kistlerin genelinde olduğu gibi vücutta varlığının teşhis edilmesi tabir-i caizse tesadüflere bağlıdır.

Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan durumların muayenesinde teşhis edilebileceği gibi rahatsızlıklara bağlı olarak ultrason çekilmesi durumlarında da anekoik kistlerin varlığı ortaya çıkmaktadır. Başlangıç aşamasında herhangi bir sorun teşkil etmeyen kist çeşidi özellikle böbreklerde büyümeye devam ederek belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra idrar yollarında çeşitli sıkıntıların yaşanmasına neden olacaktır.

Anekoik Kist Bitkisel Tedavisi

Genellikle iyi huylu olarak ortaya çıkan anekoik kistlerin iyi huylu olmalarına rağmen tedavi edilmeleri gerekmektedir. Tedavi edilmediği için gelişme gösterecek olan anekoik kistler tehlikeli sonuçlar doğuracaktır. Anekoik kistlerin tedavi aşamalarında bir çok hastalığın tedavisinde uygulanan yöntemler arasında yer alan bitkisel tedavi yöntemleri tercih edilebilmektedir.

Kistlerin bitkisel tedavisi için tercih edilecek yöntemlerin başında sebze tüketiminin arttırılması gekmektedir. Sebze tüketimini arttırılması vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek yeni kistlerin oluşumunu önlemekte etkili olacaktır.

Anekoik kistine muz iyi gelir

Kistlerin oluşumunu engellemek amacıyla tercih edilebilecek bitkisel yöntemlerin belirlenebilmesi için kistlerin ortaya çıkış nedenlerinin öğrenilmesi gerekmektedir. Örneğin kist oluşumunun vücuttaki potasyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkması durumunda muz, kişniş, elma sirkesi, dul avrat otu kökü, kekik ve zerdeçal gibi potasyum açısından zengin besin maddelerinin tüketilmesi vücuttaki potasyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkacak kist oluşumunun önüne geçecektir.

Her ne kadar bitkisel bir ürün kullanılmıyor olsa da düzenli egzersizin bezlerin ve vücuttaki organların sıkıntısız bir şekilde işlemesini sağlamaktadır. Kasların gevşemesini sağlayan düzenli egzersizler kan dolaşımını da arttırmaktadır.

Anekoik Kist İlaçlı Tedavisi

Anekoik kistlerin çok farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Anekoik kist tedavi yöntemlerinden birisi olan iğne yönteminde iğne sayesinde kiste ulaşılmatka ve kistin içinde bulunan sıvı tamamen alınmaktadır. Tekrar iğne vasıtasıyla kistin etrafı alkolle temizlenerek kistin kurutulması hedeflenmektedir.

İğne yönteminin haricinde cerrahi yöntemlerle de anekoik kist tedavisi uygulanabilmektedir. Laporaskopik ve açık cerrahi yöntemi olmak üzere iki çeşit cerrahi yöntem anekoik kist tedavisi için tercih edilirken günümüzde en çok tercih edilen yöntem laporaskopik yöntemdir. Ameliyatlarda özellikle kistlerin iyi huylu olanlarının alınmasında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Kötü huylu kistlerde ise müdahale sonrasında dahi kistin tekrarlama ihtimali bulunmaktadır.

Anekoik kistlerin ilaçla tedavi edilmesi durumu pek yaygın değildir. İlaçla tedavi edilip edilmeyeceğine özellikle kötü huylu kistlerden alınan parçaların incelenmesi sonrasında karar verilmektedir. Anekoik kistlerde ilaç tedavisinin amacı kistlerin yayılmasını önleyerek, ilerlemesinin yavaşlamasını sağlamaktır. İlaç tedavi süreçleri kistin büyüklüğüne ve yaygınlığına göre değişiklik göstermektedir.

İyi huylu olan anekoik kistlerde dahi büyüme durumu varsa tehlike arz etmektedir. Kistin büyümesi yırtılması durumuyla sonuçlanabilir. Yırtılma nedeniyle hastada kanama ortaya çıkabilmesi son derece riskli bir durumdur. Kötü huylu anekoik kistlerin ise tedavi edilmemesi durumunda kistlerin yayılma ihtimalleri bulunmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı anekoik kistlerin tedavisi için gerekli adımların atılması son derece önemlidir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 4,50en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız