Böbrek Kisti Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir, Ameliyat Nasıl Yapılır?

Böbrek kistlerinin analizi sonrasında tedavisinde ameliyat gerektiği durumlarda uygulanabilecek yöntemler ve böbrek kisti ameliyatı sonrasında iyileşme süreci

Böbrek Kisti Tedavisinde Ameliyat Tercihi

Böbrek kisti ameliyatı

Böbreklerde yer alan hücrelerin normal olmayan bir şekilde büyümesi ve ortaya çıkan şişliğin zaman içerisinde sıvıyla dolması neticesinde böbrek kistleri ortaya çıkmaktadır. Genellikle zararsız olan böbreklerde ortaya çıkan kistler çok farklı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Böbrek kistlerinin genelinin zararsız, iyi huylu olması onların takip edilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Böbrek kistleri kanserle ve böbreklerde olması nedeniyle böbrek yetersizliğine neden olabileceği için sıkı takibin gerçekleştirilmesi gereken bir durumdur.

Böbrek kistleri genetik faktörlere bağlı olarak aileden gelebileceği gibi genetik faktörler haricinde de ortaya çıkabilmektedir. Genetik olmayan durumlarda böbrek kistinin ortaya çıkması böbrek kistlerinin çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıktığı işaretini vermektedir.

Çocuklarda dahi görülebilen böbrek kistinin görülebileceği herhangi bir yaş aralığı yoktur. Böbrek kistleri tekli olarak ortaya çıkabildiği gibi çoklu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Her birinin tıp dilinde farklı isimlendirilmesi mevcuttur. Böbrek kistleri vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkan kistlerden farklı özellikler gösterebileceği için böbrek kistlerinin birden fazla olduğu durumlarda her bir kistin ayrı olarak değerlendirilmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.

Böbreklerde kist ameliyatı için öncelikle böbreklerdeki kistin detaylı olarak analiz edilmesi gerekmektedir. Böbreklerdeki kistin tedavi aşamalarının oluşturulabilmesi için kistin sayısı, kistin veya kistlerin bulundukları yerler, kistin şekli ve boyutu son olarak yapısal özellikleri iyi analiz edilmelidir.

Böbrek kistinin ameliyat edilebilmesi için öncelikle teşhisinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Böbrek kistleri genellikle iyi huylu ve küçük oldukları için herhangi bir semptom vermedikleri durumlarda tespit etmek zor olacaktır. Fakat tedavi aşamasının başlayabilmesi için böbrek kistlerinin varlığının anlaşılması ve analizinin yapılabilmesi için tomografi ve ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. Yapılan analizlerde kistlerin kanser habercisi olup olmadığı, hangi hastalıklar nedeniyle ortaya çıktığı ve farklı hastalıklara neden olup olmayacağı araştırılarak uzman tarafından ameliyatla tedavi yapılıp yapılmayacağına karar verilecektir.

Böbreklerde ortaya çıkan kistlerin sayısının fazla olması zamanla böbrek dokusunun sağlıklı kısmının ortadan kalkmasına ve dolayısıyla böbrek yetmezliğine neden olabileceği unutulmamalıdır. Böbrek kistlerinin tedavisinde ameliyat öncelik olarak tercih edilmiyor olsa da bu karar yine bahsettiğimiz tüm analizlerin yapılmasıyla uzman tarafından alınacaktır.

Böbrek Kisti Ameliyat Yöntemleri

Böbreklerde ortaya çıkan kistlerin tedavisi için yapılan analizlerden sonra ameliyat uygulaması yapılacak olması durumunda karşımıza iki sçeenek gelmektedir. 

  • Laparoskopik Böbrek Kisti Ameliyatı:
  • Böbrek Kisti Robot Ameliyatı:

Laparoskopik Böbrek Kisti Ameliyatı

Laparoskopik Böbrek Kisti Ameliyatı uygulaması yapılmak için tümöre ulaşabilmeyi sağlamak adına ciltte 1 cm’den daha küçük olmak üzere 3 adet kesi açılmaktadır. Açılan 3 adet kesiden uzman bir aletle kiste ulaşmayı hedeflemektedir. Açılan 3 adet kesiden kolaylıkla böbreklerdeki kiste ulaşabilmek için özel kamera sisteminden yararlanılmaktadır. Kesiden içeri sokulan özel kamera sistemi vasıtasıyla elde edilen görüntü ekrana yansıtılarak uzmanın kolaylıkla kiste ulaşarak müdahale etmesi hedeflenmektedir.

Kameralar sayesinde kesiden içeri girildiğinde karşılacak bölüm büyütülmekte, kistin çeşidi ve ileriye yönelik getirebileceği riskler detaylı bir şekilde incelenebilmektedir. Kiste yaklaşılarak kistin içerisinde bulunan ve kistin büyümesine neden olan sıvının kontrolü sağlanabilecektir. İşlem sonrasında kistin duvarından alınacak parça detaylı inceleme için gereklidir. İnceleme sonrasında kanserle ilgili bir bulgu elde edilmesi durumunda tedavi yöntemlerinde değişiklik tercih edilebilir.

Böbrek kisti ameliyatında robotik cerrahi

Böbrek Kisti Robot Ameliyatında ise açılacak kesitler diğer yöntemle benzerlikler göstermektedir. Açılan kesiden yerleştirilen kameralarla görüntü alma ve dolayısıyla hareket kabiliyeti yükseltilmekte ve robot kolu aletler yardımıyla kistin çıkarılması hedeflenmektedir. Bu yöntemde de kist duvarından alınacak parçalarda inceleme gerçekleştirilmektedir.

Böbrek Kisti Ameliyatı Riskleri

Klasik olsa da halk arasında da kullanılan basit olan her ameliyatta risk olabileceği gerçeği kesinlikle unutulmamalıdır. Böbrek kistleri için gerçekleşecek olan ameliyatlarda kanama riski vardır. Fakat kanama riskinin azaltılması konusunda uzman bir cerrahi ekibin operasyonu gerçekleştirmesiyle minimum seviyeye indirilebilmektedir. Böbreklerde oluşan kistlerin tedavi edilebilmesi için gerçekleştirilecek ameliyat başarılı olsa da böbreklerde kist oluşumu durumunun sonradan nüksetme olasılığı da böbrek kisti ameliyatı riskleri arasında sayılabilmektedir.

Böbrek kisti ameliyatı süreleri birbirinden farklılıklar göstermektedir. Sık tercih edilen böbrek kisti ameliyatı yöntemlerinden birisi olan laparoskopi uygulamalarında genellikle operasyonlarla 1 – 3 saat aralığında gerçekleşiyor olsa da kistin tipine, kistin sayısına, kistin şekline ve kistin büyüklüğüne göre bu süre elbette değişkenlik gösterecektir.

Böbrek kistleri ameliyatlarının major ameliyat olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Bunun anlamı böbrek kistleri ameliyatı yapıldığı esnada büyük damarların yanında çalışılmasının gerekliliği ve bu nedenle uzman verrahlar tarafından yapılması gerekliliğidir. Bu ameliyat çeşidinde riskleri minimize edebilmek için tecrübe çok önemlidir.

Böbrek kistleri bazen toplardamarlara yayılabilmektedir. Ameliyat esnasında tümörlerin çıkarılması için çok fazla zaman harcanması, operasyonu gerçekleştiren ekibin konusunda uzman olmadığı durumlarda tümör parçacıklarının kalbe, oradan da beyine kadar ulaşabilmesi ve olumsuz sonuçların ortaya çıkabilmesi mümkündür.

Böbrek kisti ameliyatı sonrasında hasta açık ameliyat yöntemi kullanıldıysa yaklaşık olarak 10 gün içerisinde günlük yaşantısına dönebilmektedir. Fakat Laparoskopik ameliyat olması durumunda ise operasyondan operasyona, kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de genellikle üçüncü günden sonra normal yaşantısına dönebilmektedir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız