Böbrek Kistleri Nasıl Oluşur, Tedavi Şekli ve Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kistleri iyi huylu ve kötü huylu oluşabilir. Kötü huylu olan kistler genetik olan kistlerden oluşur. Bu kistlerin muhakkak tedavi edilmesi gerekmektedir

Böbrek Kistin oluşması

Böbrek kisti oluşması nedenleri

Böbrek kisti oluşumu yaş fark etmeksizin her insanda oluşabilir. Böbreklerde bulunan kistleri tespit etmek için ultrason ve film gerekebilir. Böbrekte var olan kist belirti açısından herhangi bir sıkıntıya yol açmayabilir. Kistin sebebi olduğu ağrılar ise hafif düzeyde, orta düzeyde ya da şiddetli şekilde ortaya çıkabilir. Özellikle bebek ve çocuklarda meydana gelen böbrek kistleri fark edilmeden yetişkin döneme kadar gelebilmektedir.

Böbrek kisti çeşitleri ister iyi huylu olsun ister kötü huylu olsun büyüdükçe karın bölgesinde ağrı, sık şekilde idrara çıkma ve idrarda kan şeklinde ortaya çıkar. 50 yaşını geçen 10 kişiden 5’inde böbrek kisti görülmektedir ve bu kistler çeşitli çaplardadır. Böbrek kisti çeşitleri özellikle erkeklerde daha sık şekilde görülür. Sık şekilde rastlanan kistler genelde iyi huylu olan böbrek kistleridir. Bu kistlerin içleri sıvı ile dolu ve şeffaftır.

Farklı bir hastalığın muayenesinde ortaya çıkan kistlerdir. İyi huylu olan kistlerin tümöre dönüşmesi neredeyse imkânsızdır. Kötü huylu kistler ise insanlara yaşamsal açıdan zararlar verir.

Poliskistik böbrek rahatsızlığından etkilenen böbrekler zarar görebilir. Böbrek kistleri kötü huylu bir tümör şeklinde ise sinir sistemine, sindirim sistemine, beyne, pankreasa ve karaciğere fazlasıyla zarar verir. Bunlarında dışında insan vücudunda farklı şekilde oluşabilecek olan komplikasyonlarda oluşturur.

Böbrek Kisti Çeşitleri ve Nedenleri

Polikistik böbrek hastalığı

Bu hastalık genetik yapıdan kaynaklı ortaya çıkar ve böbreklerin üstünden birden daha çok kiste sebep olur. Bu hastalığın alt kategorileri bulunur. Bunlardan bir tanesi resesif bozukluktur. En büyük sebebi genlerin 2 tane kopyalarının bir kişide bulunmasıdır. Resesif polikistik kisttir. Bu kist nadir şekilde görülür ve hastalık açısından ciddi riskler oluşturur.

Bu kist ile birlikte yüksek kan basıncı oluşacağı zaman içinde karaciğer yetmezliği ortaya çıkar.Polikistik böbrek rahatsızlığında oluşan kistlerin büyümesi ve zarar verecek duruma gelmesi oldukça yavaş şekilde işler. Kendini hemen fark ettirmeyen bu kist çeşitleri genel şekilde yapılacak olan rutin sağlık kontrollerinde ya da farklı bir hastalığın kontrolünde ortaya çıkar. Bu kistlerin boyutları rahatsız edecek duruma geldiğinde ağrı ile kendini gösterir.

Medulla kisti

Bu kist türü doğum ile beraber insanları etkilemeye başlar. Oluşacak olan kistler böbreklerin iç kısımlarında medulla bölgesinde meydana gelir. Yapı olarak minik olan kistler medulla bölgesinde fazla olduğu için farklı bir dokuya sahiptir. Bu kistler idrar akmasının belli bir kısmını ya da tamamını tutar. Bu medulla kistinin verdiği bir zarardır.

Böbrek kistleri polistil böbrek hastalığından ya da medulla kisti rahatsızlığından hariç diğer hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. 50 yaşını aşan kişilerin çoğunluğunda böbrek kistine rastlamak mümkündür. Yaşın ilerlemesi bu rahatsızlığa yakalanma riskini her daim arttırır.

Yaştan kaynaklı olarak ortaya çıkan kistler ciddi sağlık sorunlarına yol açmaz. Sağlık sorununa yol açmasa da yakın şekilde takip edilmeli ve büyümeye başladığında cerrahi müdahale yapılması gerekir.

Böbrek Kisti Nasıl Anlaşılır?

Böbrek kistlerinin tanımlanabilmesi için tomografi veya ultrasonografi tarzındaki radyolojik yöntemler kullanılır. Var olan kistler kanser ile karıştırılabilir. Tomografi çekimi kist ile kanser kitlesini birbirinden ayıracak olan en güzel yöntemdir. Kistlerin bazıları genetik ve kalıtsal olarak çocuklara geçtiği için doktorlar geçmiş ile alakalı olarak bilgileri de değerlendirir.

Böbreklerde oluşan kistler belirtilerine, böbreğin neresinde olduğuna ve kişilerin yaşlarına göre doktorlar tarafından sınıflandırılabilir. Basit olan iyi huylu kistlerin zararı bulunmaz ve en yaygın olan kist türüdür. Belirti oluşturmayan iyi huylu kistler duruma göre tedavi gerektirmeyebilir. Yaşın ilerlemesi ile bu kistlerin görülme oranı çoğalır. Genetik yani ailesel olan böbrek kist çeşitlerinin ciddi düzeyde zararları bulunur.

Zararlı olan kistler; böbrek yetmezliğine, kanamalara, böbrek taşına, böbrek iltihabına ve yüksek tansiyona sebep olur.

Zararlı olan kistlerin tanısının uzman tarafından koyulması ve tedavisinin en doğru şekilde yapılması şarttır. Aksi olan durumlarda yaşamsal açısından büyük sorunlar oluşur.

Bu sorunu yaşamamak adına böbrek ile alakalı olan belirtilerde kesinlikle vakit kaybı yaşamadan konusunda uzman olan bir doktora başvurulması gerekir.

Basit Kistlerin Tedavi Şekli ve Kullanılacak İlaçlar

Böbreklerde bulunan basit kistler herhangi bir belirti vermiyorsa, böbrek ile alakalı fonksiyonları etkilemiyorsa tedavi için belli bir işlem yapılmasına gerek kalmayabilir. Tedavi yerine doktorlar böbrek kistini taramasını ve takibini yaparlar. Böbrek kistinde bulunan kistte farklılıklar olursa tedaviye ihtiyaç olabilir. Basit kistler belirtiler ile ortaya çıkıyorsa doktorlar bazı tedavi seçenekleri kullanabilir. Bu tedavi şekillerinin arasında;

Alkol ile yıkama; doktorlar deri yolu ile böbreklere ulaşarak ince olan bir iğne yardımı ile kisti delip küçültürler. Kistte bulunana sıvı boşaltılır. Kistin yeniden tekrarlanmaması için alkollü solüsyon ile kisti doldurabilir.

Ameliyat; küçük ya da büyük olan kistleri ortadan kaldırmak ve boşaltmak için cerrahi müdahale uygulaması yapılabilir. Kistte erişmek adına cerrahi işlemler esnasında küçük olan kesiler oluşturulur. Bu kesilerden küçük kamera yardımı ile girilir ve belli başlı aletler il kist olan bölgeye ulaşılır. Ameliyathanede bulunan monitörü kesiden gönderilen olan cihaz yönlendirilir. Monitörden izleme ile kist içinde bulunan sıvı boşaltılır. Sonrasında kistin duvar kısımları kesilir ve kalan parçalar yakma işlemi ile ortadan kaldırılır. Doktorun isteğine ve cerrahi işlemin gidişatına göre hastalar kısa bir süre hastanede gözetim altında tutulabilir.

İlaç; ilaç ile yapılacak olan tedavi de tamamen kistin durumuna göre doktor kontrolünde kulanılır. İlaçların düzenli ve aksatıladan kullanılması gerekir. İlaçlar aksatıldığı zaman var tedavi şekli tamamen boşa gidicektir.

Ayrıca ilaçla tedavi doğal besinlerin kullanılması ile desteklenebilir. Doğal ürünlerinde düzenli kullanılması gerekir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız