Böbrek Kistlerinde Uygulanacak Olan Şifalı Bitkiler ve Tedaviler

Böbrek kisti için kullanılacak olan soğan kürünün aksatılmadan ve düzenli şekilde kullanılması gerekir. Önemli olan soğan kürünün taze şekilde yapılmasıdır.

Böbrek Kistine Şifalı Bitkiler

Böbrek kistine bitkisel tedavisi

Böbrek kistine iyi gelen bitkiler farklı karışımlar ve kürler şeklinde uygulanmaktadır. Özellik sarı soğan kürü bu konuda fayda sunacak olan bir kürdür. Sarı soğan kürü için 2 su bardağı klorsuz olan suyun ocakta kaynatılması gerekir. Ocakta kaynatılan suyun içine 1 adet orta boy soğan 4 eşit parçaya bölünerek atılır. Tencerenin ağzı kapatılır ve bu şekilde 5 dakika boyunca kısık ateş üzerinde kaynatılır.

Ocaktan alınacak olan karışım ılıması için kenarda bekletilir. Bu esnada kapağının açılmaması gerekir. Ilıyan karışım öğle ve akşam yemeklerinden yaklaşık olarak 10 dakika önce içilmelidir. Kürün günlük olarak yapılması fayda sağlaması açısından önemlidir. Bu kürün uygulanması esnasında sadece ama sadece sarı soğan kullanılması gerekir. 15 gün boyunca uygulanacak olan küre 10 gün ara verilir ve tekrardan 15 gün boyunca uygulanır.

Böbrek kistleri için yapılacak olan kontroller küçülme oluşmamışsa bu küre devam etmek herhangi bir sorun yaratmaz. Soğan suyunun ılık şekilde içilmesi gerekir. Süzülen soğan suyunu dolapta değil dışarıda muhafaza edilmelidir.

Böbrek Kistlerinde Şifalı Bitkiler İle Beslenme

Böbrek kistinde beslenme

Böbrek kistleri için düşük proteinli, düşük potasyumlu ve düşük sodyumlu beslenme düzeni oturtturmak gerekir. Düşük proteinli olan beslenme düzeninde;

Bu tarz beslenme şekli böbreklerde oluşan ağır yüklerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Özellikle böbreklerde böbrek kisti meydana geldiğinde böbrekler gerekli olan fonksiyonlarını yerine getirmek için daha çok çaba sarf ederler. Böbrek dışarıya atması gereken atık maddeleri süzemez hale gelir. Düşük proteinli beslenme düzeni sayesinde daha az miktarda atık meydana gelir. Düşük proteinli beslenme düzeni ile yaşamı devam ettirmek kolay değildir. Yüksek kalite içerin proteinler ile yaşama devam etmek gerekir. Bunun için kırmızı et, yumurta, yoğurt tarzı besinlerin tüketilmesi gerekir. Günlük olarak alınması gereken protein miktarını yakalamak böbrek kistleri açısından önemli olan bir detaydır. Düşük potasyum içeren beslenme düzeninde;

İnsanların vücuduna yüksek düzeylerde potasyum alması kan basıncının yükselmesine sebep olur. Kan basıncının yükselmesi böbreklerde hasar oluşmasına sebebiyet verirken böbrek kistlerinin de daha çok zarar vermesine neden olur. Böbreklerde oluşan kistin büyümesi ve hasarın çoğalması var olan potasyum miktarını da üst seviyelere çıkartır. Bunun potasyumu yüksek olan ıspanak, çilek, patates gibi sebzelerin tüketilmemesi gerekir. Düşük sodyumlu içeren beslenme düzeninde;

İnsan vücudunda suyun ve tuzun atılamadan kalması böbrek kistlerinin oluştuğunun en önemli göstergelerinden bir tanesidir. Tuz ve suyun vücutta kalması sodyumun var olan şiddetini yükseklere çıkartır. Ayrıca böbrek kistleri ile zararlı olan yüksek kan basıncı da sodyumun yükselmesi ile ortaya çıkabilir. Bundan dolayı dikkatli olmak gerekir.

Pastırma, konserve ve hazır gıdalardan bu anlamda uzak durmak gerekmektedir. Böbrek kistlerine iyi gelen şifalı bitkiler arasında mısır püskülü, ebe gümeci, avakoda yaprağı, taze üzüm, çerez, kavun, karpuz, rezene gibi birçok farklı ürün bulunur.

Böbrek Kistlerinde İlaçlı Tedavi

Böbrek kistlerinde yapılacak olan ilaçlı tedavi kistin basit kist mi yoksa zararlı bir tümör mü olduğuna göre farklılıklar göstermektedir. Basit olan böbrek kistlerin yapılan kontroller sonucunda herhangi bir ilaç kullanımı tavsiye edilmeyebilir. Kist tedavisi için 2 farklı yöntem kullanılır. Birinci alkol ile yıkama diğeri de ameliyattır.

Alkol İle Yıkama

Alkol ile yıkama olayı nadir şekilde kullanılır. Hekim deri vasıtası ile böbrek kistinin var olduğu duvara ulaşabileceği ince bir iğne yardımı ile ilerlemektedir. Bu ilerleme ile kistin küçültülmesini sağlayarak kistin içinde var olan sıvıyı drene eder. Hekimler kistin tekrardan meydana gelmemesi için kistin içini alkol ile doldurabilir. Bu tarz işlemlerden sonra kist oluşma riski oldukça yüksektir.

Ameliyat

Büyük olan ve zararlı olan kistleri ortadan kaldırmak için ameliyat tercih edilir. Kistte ulaşmak adına hekim derinize minik olan kesiler atar. Bazı aletler ve küçük kameralar yardımı ile kistin içinde bulunan sıvılar drene edilmektedir. Sonrasından kistte kalan duvar parçaları kesilerek yakmak işlemi yapılır. Bu ameliyattan sonra hekimin isteğine ve ameliyatın sürecine göre hastane yatılır.

Böbrek Kistleri ve Böbrekte Oluşan Sorunlar Diyet

Böbrek kistleri ve böbrek hastalıklarında uygulanacak olan diyet programları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak uygulanan diyet programları bulunmaktadır. Aşağıda bulunan diyet programı da böbrek kisti olan kişilerin ve kronik böbrek hastalıkları olan kişilerin uygulayabileceği bir diyettir.

40 Gram Tuzsuz ve Proteinli Diyet

Sabah

  • Şekerli 1 bardak çay ya da ıhlamur
  • 1 kibrit kutusu peynir
  • 1 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı reçel
  • 1 ince dilim ekmek

Ara Öğün

  • 1 adet meyve

Öğle

  • 2 adet ızgara et, tavuk ya da köfte
  • 2 yemek kaşığı sebze yemeği
  • 2 yemek kaşığı pirinç pilavı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 kâse nişastadan yapılmış pelte

Ara Öğün

  • 1 adet meyve

Akşam

  • 30 gram haşlanmış et
  • 2 yemek kaşığı sebze yemeği
  • 2 yemek kaşığı makarna
  • 1 dilin ince ekmek

Gece

  • Çay bardağı şekerli süt

 


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 3,67en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız