Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi ve Merak Edilen Cevaplar

Polikistik böbrek hastalığı (PBH) kalıtsal bir böbrek rahatsızlığıdır. Böbreklerdeki sıvı dolu kistlerin oluşumu olarak tanımlanabilir.

Böbrek Hastalığı

 İlerleyen aşamalarında bu rahatsızlık nedeniyle böbrekler fonksiyonlarını yerine getirememekte ve böbrek yetmezliği ortaya çıkmaktadır.

Bu hastalık tanısı konan kişilerin ailelerindeki tüm fertleri kontrol için hastaneye götürmeleri önerilmektedir. Kalıtsal bir rahatsızlık olduğu için PBH hastalarının ailelerindeki fertlerde de bu hastalığın görünme olasılığı oldukça yüksektir ve ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Polikistik Böbrek Hastalığı

Polikistik böbrek hastalığının en önce kendini gösteren belirtisi, genellikle böbrek taşı sancısına benzetilen, uykudan bile uyandırabilecek şiddetteki bel ağrısıdır. Benzetilmesine rağmen böbrek taşı ile hiçbir alakası yoktur.

Bilinmelidir ki bu rahatsızlıktaki şiddetli sırt ve bel ağrısının yanında, idrardan kan gelmesi, tansiyon yüksekliği, halsizlik, kansızlık, ciltte şişlik ve ödem gibi belirtilerde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın varlığından itibaren bol su içilmesi öncelikle yapılması gereken olarak önerilmektedir.

Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı tedavisi için öncelikle genel böbrek bakımı için gerekli olanların yapılması gerekmektedir. Bol su tüketilmeli, tuzdan uzak durulmalıdır. Erken teşhis de bu hastalığın tedavi sürecinde önemli rol oynamaktadır. Böbrek yetmezliğine bağlı olarak karaciğer ve pankreas dahil vücudun her organında soruna yol açacak olan bu hastalıkla mücadelede en uygunu böbrek naklidir.

Uygun böbreğin bulunması ve böbrek naklinin gerçekleşmesi maalesef oldukça uzun zaman alabilmekte ve kesin çözüm olmakla birlikte çok yapılamamaktadır. Uygun böbrek kriterleri çok nadir sağlanabilmektedir. Kısa sürede tedavi sürecine başlanmaz ise oluşan kistlerin patlaması ve daha ciddi sorunlara yol açması kaçınılmaz durum olarak ortaya çıkmaktadır.

Bitkisel Tedavisi

Hastalığın tanısı konulduktan sonraki ilk aşama böbreklerin düzenli çalışması için azami düzeyde dikkatli olmaktır. Ancak hastalığın neden olduğu karaciğer yetmezliği, beyin damarlarında genişleme, idrardaki kanam, pankreas fonksiyonlarındaki bozulma ve yüksek tansiyon gibi sorunların da göz ardı edilmemesi, bunların da sürekli kontrol altında tutulması durumunun tedavi sürecinde yer alması gerekmektedir.

Böbrek kisti sorunu olan kişilerde sıvıyı dışarıya atamama sorunu olduğundan su tüketimini artırmalı ve mümkün olduğunca sık idrara çıkması sağlanmalıdır. İlerleyen aşamalarda kronik böbrek yetmezliği olarak kendini gösteren polikistik böbrek hastalığının tedavi sürecinde burçak unu, mısır püskülü, salatalık çekirdeği, ebegümeci gibi aktarlardan temin edilebilecek bitkisel kürlerin tüketilmesi de sıvının dışarıya atılmasına yardımcı olacağından bitkisel çözüm olarak önerilmektedir.

Bitkisel ürünleri evde kendiniz kolaylıkla hazırlayabilir ve tüketebilirsiniz. Yaptığınız ve yapamadığınız her şeyi doktorunuz ile mutlaka paylaşınız. Doktorunuzun hastalığa müdahale seyrinde sizin yaptıklarınız ya da yapamadıklarınız da önemlidir.

İlaçlı tedavisi

Hem ilaçlarla klinik olarak hem de doğal yollarla tüketilen bitkisel kürler yardımıyla polikistik böbrek tedavisi mümkün olabilmektedir. Teşhisin ne kadar erken konduğu ve diğer organların bu durumdan ne derecede etkilenmiş olduğu da tedavi başarısını ve sürecini etkileyen faktörlerdir.

Konuyla ilgili akademik araştırmalar da devam etmekte olup, kaynaklara pdf ve ppt formatlarında internet üzerinden ulaşıp konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilmeniz mümkündür.

Kalıtsal bir rahatsızlık olduğundan hastalığın belirtileri iyi bilinmeli ve kişi kendini iyi takip etmelidir. Bu konu hakkında ne kadar doğru bilgiye ulaşır ve ne kadar çok bilgi sahibi olursanız erken teşhis ve tedavi ile o kadar başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Hastalarının Bilmesi Gerekenler

Polikistik böbrek hastalığının anlaşılır bir tabirle sinsi bir hastalık olduğu söylenebilir. Bu hastalığı kişi bünyesinde taşır ve uzun yıllar hastalık belirti vermeden sinsi ve yavaş bir şekilde ilerleyebilir. Kısa süreli ve çok şiddetli olmayan sırt ve bel ağrıları geçiştirilmemeli, ayrıntılı kontroller mutlaka yaptırılmalıdır.

Genetik bir rahatsızlık olduğu bilinen polikistik böbrek hastalığı tanısı konmuş bir kişi ailede var ise mutlaka aile fertlerinin hepsi bu hastalığın varlığı için kendilerini kontrol ettirmelidirler.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız