Böbrek Şişmesi Nedir? Günümüzde Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek şişmesi sıklıkla görülmemekle beraber birbirinden farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir ve uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir.

Böbrek Şişmesi Nedir?

Böbrekler, kanda meydana gelen zehirli atıkların vücuttan dışarı atılması sürecinde filtre görevi görür. Ayrıca vücuda faydası olmayan maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Bu organlar ilk olarak böbrekte süzülür ve idrar yoluna aktarılmasıyla dışarıya atılır. Böbrekler ayrıca vücuda gerekli olan maddeleri dengede tutar. Bu maddeler protein, mineral ve glukoz olabilir. Salgıladıkları hormonlar sayesinde de tansiyonu dengeler.

Böbrek şişmesi durumu böbreklerin normal büyüklüklerine göre şişmesidir. Bu durumun birçok belirtisi de bulunur. İnsan sağlığı açısından çok önemli olan böbrek şişmesi, ciddi bir sağlık problemidir. Böbreklerin iflas etmesine neden olabilecek bu hastalığın oluşma nedenleri ve tedavi süreci hakkında da bazı bilgilere sahip olmanız önemlidir.

Böbrek Şişmesi Neden Olur?

Böbreklerin kanda bulunan atık maddeleri dışarı atması ve kanın temizlenmesinde de önemli bir rol oynaması ile birlikte ne kadar işlevli bir organ olduğunu anlayabilirsiniz. Böbrek şişmesi ya da genişlemesi durumu tıp dilinde hidronefroz olarak tanımlanırken böbreklerin anormal seviyede büyümesiyle ortaya çıkar. Her yaşta görülebilecek olan bu durum ultrason çekimlerinde rahatlıkla görüntülenebilir.

Böbrek şişmesi, idrarın böbreklerde birikmesi sonucunda ortaya çıkar. Böbreklerde idrarın depolandığı kısımda oluşan birikme sonucu böbrek dokuları da zarar görür. Ayrıca böbreğin fonksiyonlarına da zarar verir. Tek böbrekte görülebileceği gibi her iki böbrekte de böbrek şişmesi meydana gelebilmektedir. Hastalığın sürecini olumsuz etkileyen bu durumlardan korunmak için mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Böbrek Şişmesi Belirtileri

Bu hastalığın en çok görülen belirtileri arasında;

  • Böbrek ağrıları
  • Yüksek ateş
  • İdrar enfeksiyonları
  • İdrarda yanma hissi
  • Yüksek tansiyon
  • Yorgunluk
  • Kusma ve bulantı
  • Bel ve sırt ağrıları
  • İdrardaki renk değişimleri.

Böbrek büyümesinin en yaygın belirtileri bu şekildedir. Detaylı olarak kontrol edildiğinde ise ilk olarak yorgunluğun etkili olduğunu söyleyebiliriz. Hastaların hayat kalitesine önemli ölçüde zarar veren yorgunluk durumu daha çok anemi kaynaklıdır.

Böbrek şişmesi görülen hastalarda yüksek kan basıncı baş gösterir ve bu durum da yüksek tansiyona neden olur. Hastalığın ilk evrelerinde kendini göstermeye başlayan bu durum daha ciddi sonuçlar doğurabilir. İdrardaki değişimler de takip edilmelidir. Çünkü anormal değişimler yüksek ihtimalle böbrek şişmesinin belirtileri arasında olacaktır.

Böbrek şişmesinin diğer belirtileri arasında kas krampları da bulunur. Bu tür hastalıklarda kas ve sinir sistemiyle ilgili pek çok belirti ortaya çıkabilmektedir. Kaslarda kasılmalar meydana geliyorsa böbrek şişmesi hastalığı da ortaya çıkabilir. Sırt ağrıları da böbrek büyümesinin karakteristik özellikleri arasında olacağından böbrek çevresindeki dokulara zarar verir ve hastalığın belirtileri arasındaki yerini alır.

Böbrek Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Böbrek büyümesi olarak da bilinen böbrek şişmesinin birçok nedeni olabilmektedir. İlk olarak Polikistik böbrek hastalığının incelenmesi gerekir.

Polikistik Böbrek Hastalığı

Böbrekler polikistik böbrek hastalığı nedeniyle büyüyebilmektedir. Bu hastalıkta böbrek içinde kist oluşumu gözlenir ve bu kistler suyla dolar. İşlev bozukluğunu da beraberinde getiren bu hastalığın da bir takım belirtileri vardır. Baş ağrısı, uyuşukluk durumu, yüksek kan basıncı ve eklemlerdeki ağrı bu hastalığı tetikler. Tedavi sürecinde daha çok ilaç tedavisi uygulanır. Ağrıların artması durumunda ise ameliyat sürecine geçilebilir.

Hidronefroz

İdrar yolu hastalığı olan hidronefroz ile birlikte böbrekler şişmeye başlar. Bu durumda ise idrar, böbreklerden mesaneye aktarılamaz ve orada birikir. Bu süreç idrar şişmesine neden olur. En yaygın belirtileri ağrılı idrar çıkışları, bulanık idrar, ateşlenme ve sırt ağrısıdır. Tedavi sürecinde daha çok ameliyat tercih edilir. Günlük olarak da düşük dozda antibiyotik alınabilir.

Amiloidoz

Anormal proteinlerin üretilmesiyle beraber oluşabilen böbrek şişmesi durumunda doktorlar ilaç tedavilerine başlar. Ayrıca beslenme alışkanlıklarının düzelmesi gerekir. Bu konudaki tedavi yöntemi ise yine ilaç tedavisidir. Böbreklerin işlevini kaybetmesi durumunda ise organ nakli yapılabilir.

Piyonefroz

Hidronefroz hastalığının daha ilerlemiş hali olan Piyonefroz hastalığında en yaygın belirtileri arasında üşüme, yüksek ateş ve ağrılar görülür. Tedavi sürecinde ise dokulara ulaşmak adına iğne tedavisiyle su tahliyesi yapılabilir.

Böbrek Hücreli Kanser

Böbrek büyümesi, kandan gelen atıkların filtrelenememesiyle ortaya çıktığı için böbrek hücreli kanserler de bu durumu tetikler. Bununla beraber mide şişmesi ve anormal idrar rengi de görülebilir. Tedavi sürecinde ise radyasyon terapisi ve kemoterapi tercih edilir.

Böbrek Displazisi

Bu hastalık bir ya da iki böbrek üzerinde kist oluşumuna bağlı olarak anormal büyüme sonucu ortaya çıkmaktadır. Özellikle bebeklerde görülen bu durumun farklı bir probleme yol açmadığı belirtilmektedir. Fakat şiddetlendiği sürece hastaların yaşamı tehlike altına girebilir. Bu durumdaki tedavi sürecinde ise yüksek tansiyon görülmedikçe bir tedavi uygulanmaz. Belirtiler belirginleştiği sürece böbrek alınabilir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 4,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız