Böbrek Üstü Bezi Hastalıkların Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Böbrek üstü bezi hastalıkları ve bu hastalığın belirtilerinden tedavi sürecine kadar olan tüm durumlar günümüzde kısa sürede teşhis edilebilmektedir.

Böbrek Üstü Bezi ve Görevleri

Böbrek üstü bezleri

Böbrek üstü bezleri adrenal olarak da adlandırılan ve vücuttaki hormonal ve kimyasal faaliyetleri düzenleyen süreçleri yöneten bezler olarak tanımlanır. 2 böbreğin üst kısmında bulunurlar ve üçgene benzeyen şekilleri vardır.

Adrenal bezinin iç ve dış kısmında ise hormon salgıları bulunmaktadır. İç kısımdan salgılanan hormonlar kalp atışı ve tansiyon gibi vücut fonksiyonlarını da etkilemektedir. Dış kısımdan salgılananlar ise vücuttaki karbonhidrat ve yağları kontrol eder.

İki kısım arasındaki salgılarda ise vücuttaki potasyum ve tuz düzeylerinin yanı sıra tansiyon düzeyi kontrol edilir.

Hastalıkları ve Belirtileri

Böbrek üstü bezlerinin bozulması bez dışındaki farklı etkenlerden meydana gelmektedir. Yani adrenal bezinin ürettiği hormonların aşırı bir şekilde azalması ya da artmasıyla da böbrek üstü bezi hastalıkları meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklardan ilki Cushing sendromu olarak bilinir.

Cushing Sendromu

Vücutta aşırı kortizol oluşmasına bağlı olarak ve bununla beraber farklı anormalliklerin çıkmasından dolayı oluşur. Daha çok 20 ile 50’li yaşlar arasında görülmektedir. Stereoidlerin aşırı ya da uzun süre kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Hipofiz bezinde görülebilecek bir diğer tümörde de kortizolün aşırı üretiminden kaynaklanabilir.

Cushing sendromuna yakalananların yüz görünümü değişmektedir. Daha dolgun ve yuvarlak bir yüz görünümü ortaya çıkar. Omuzlar arasında da aşırı bir yağ birikimi gözlemlenebilir. Ayrıca bu hastalığa yakalananlarda %90 oranında obezite, %80 oranında yüksek tansiyon ve diyabet ve ayrıca %80 oranında güçsüzlük durumu ortaya çıkabilir. Cinsel bozuklukların görülme oranı ise %70 olarak belirlenmiştir. Bu hastalığın teşhisi konulurken hastanın fiziki muayenelerinden tıbbi geçmişine kadar tüm test sonuçlarından yararlanılmaktadır. Ayrıntılı bir inceleme için de MR ya da tomografi teknikleri kullanılır.

Feokromositoma

Adrenal bezinin iç kısmında üretilen salgılarda oluşan bozulmaya bağlı olarak bir tümör ortaya çıkar ve daha çok iyi huyludur. Günümüzde sıkça görüldüğü söylenemez fakat kontrolsüz yüksek tansiyonla birlikte kendini gösterebilir. Bu hastalığın belirtileri arasında ise aşırı terleme, kalp çarpıntıları ve baş ağrısı bulunur.

Yüksek tansiyon hastalarının özellikle bu konu hakkında dikkat etmeleri gerekiyor. Düzenli olarak kan ve idrar testleri yaptırmaları önemlidir.

Ayrıca MR ve tomografiden de yararlanılması gerekiyor. Bu hastalık için gerekil tedavi yapılmazsa ölümcül sonuçlara neden olabileceğini de belirten uzmanlar ayrıca kalp ve aşırı böbrek hasarı gibi durumların da ortaya çıkabileceğini vurguluyor.

Adrenal bezinde kanser görülme riski de bulunur. Milyonda bir görülebilen bu hastalıkta ise bezlerin deformiteye bağlı olarak hormon salgılama işlevinde bozukluk görülmektedir. Cushing sendromuna benzer bir şekilde aşırı kilo artışı ile vücut tüylenmesinin yanı sıra yüksek tansiyon ve kilo artışı ile kendini belli eder. Yine tomografi ve MR uygulamasıyla tetkikler yapılabilir.

Hiperaldosteronizm

Vücutta bulunan potasyum ve sodyum düzeylerini kontrol eden hormonların aşırı üretilmesiyle görüşür ve yüksek tansiyona yol açar.

Bu hastalık ise 30 ile 50’li yaşlar arasındaki kadınlarda görüşebilir. Adrenal bezindeki iyi huylu bir tümörden meydana geldiği belirtilir.

Böbrek Üstü Bezi Yetmezliği

Günümüzde birçok böbrek hastasında görülebilen bir durum olan böbrek üstü yetmezliği daha çok böbrekte bulunan farklı bir hastalığın ihmalinden kaynaklanmaktadır. Böbrek üstü bezi yetmezliği tıp dilinde addison hastalığı olarak bilinir.

Ayrıca hastalığın erken teşhisi de çok önemlidir. Hastalığın oluşum sürecinden sonra kişilerde büyük sorunlar oraya çıkar ve üretilen hormonların bozulmasıyla beraber uykusuzluk, halsizlik ve huzursuzluk baş gösterir. Böbrek üstü bezi yetmezliğinin nedenleri arasında ise böbrek damar tıkanıklıkları, hastaların sıklıkla alkol ve sigara tüketmesi, vücutta oluşan tümörler ve enfeksiyonlar bulunur.

Böbrek üstü yetmezliği ortaya çıkan kişlerde hormon sorunları meydana gelir. İş ve gündelik hayatında sıklıkla sorunlar yaşamaya başlayan hastalar böbrek üstü bezlerinin düzenlediği kan şekerinin depolama işlevinin sağlanamamasından kaynaklı kronik baş dönmeleri yaşar. Bu sorunlar böbrek üstü bezi yetmezliği görülen kişilere kaçınılmaz sonuçlardır. Ayrıca kişilerde aşırı depresyon hali de gözlenebilir. Yapılması gereken ilk şey doktor tavsiyelerine uymak ve kısa sürede tedavi sürecine başlamak olacaktır.

Böbrek Üstü Bezi Sorunları Tedavi Yöntemleri

Bu hastalığın çeşidine göre farklı tedavi yöntemleri vardır. Dikkat edilmesi gereken ilk durum ise erken teşhis ve hızlı tedavi sürecine başlamak olacaktır.

Cushing Sendromu Tedavisi: Başlangıçta ilaçlarla yapılan tedavi süreci daha sonra ameliyat ile sürdürülebilir.

Hipofiz Adenoması: Beynin alt kısmında yer alan hipofiz salgı bezinin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve aşırı miktarlarda kortikotropin salgılaması durumunda ortaya çıkar. Hipofiz bezi kaynaklı olarak ortaya çıkan bu tümörün ameliyat uygulamasıyla alınması söz konusudur. Bu yüzden kısa sürede tedavi sürecine başlanması gerekir.

Feokromositoma: Bu hastalıkta ilk olarak yüksek tansiyon ilaçlarıyla hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Uygulama başarısız olduğunda ise ameliyatla böbrek üstü bezi alınabilir.

Hiperaldosteronizm: Laparoskopik ameliyatı ile uygulanmaktadır. Hastada yüksek tansiyon var ise hastalığın ilerleyişine göre ilaç tedavisine devam edilir.

Böbrek Üstü Bezi Tedavilerinden Beklentiler

Bu hastalıkla ilgili tüm beklentiler olumlu olabilmektedir. Gerekli müdahaleler sağlandığı sürece tam iyileşme sürecine giriş sağlanır. Ancak böbrek üstü bezi yetmezliğinde geri dönüşü olmayan bir sürece girilebileceği için tedavisi mümkün olan uygulamalara bir an önce başlanması gerekir. Bu süreçte uzman doktor bitkisel tedavi uygulamalarıyla da hastayı desteklemeye devam eder. Çünkü bazı bitkiler insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakır ve tedavi sürecini de olumlu bir şekilde etkiler.

Hastalığın seyretmesi durumunda her hastalık gibi öncelikle uzman doktor kontrolü sağlanır. Daha sonra yukarıda paylaştığımız hastalık çeşitlerine göre tedavi süreci uygulanmaya başlanır. Günümüzde tıp dalının bu kadar gelişmesiyle beraber her hastalığa uygun tedavi yöntemleri geliştirildiği için sizlerle paylaştığımız belirtilerin ortaya çıkmasıyla beraber konuyla ilgili doktora başvurmalı ve tüm süreçler için hazırlıklı olmalısınız.

Teşhis uygulamalarında kesin sonuçlar alınabildiği için ilaçlı tedaviyle başlayan uygulamalardan olumlu yanıtlar alınmadığında ameliyat uygulamalarına geçilmektedir. Ayrıca en çok tercih edilen MR ve tomografide kesin sonuçların alındığını da bilmeniz önemlidir.

Tüm bu bilgiler ışığında böbrek üstü bezi hastalıkları ve yetmezliği konusunda sizleri aydınlatacak bilgilere sahip olmanızı tavsiye ediyoruz.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (4 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız