Böbrek Üstü Bezi Nedir, Görevleri Arasında Neler Bulunur?

Böbrek üstü bezlerinin görevi adrenalin, aldosteron, noradrenalin, androjen ve kortizol hormonu salgılaması yapmaktır. Her hormon farklı etkilere sahiptir.

Böbrek Üstü Bezlerinin Görevi Nelerdir?

Böbrek üstü bezi böbreklerin üst kısmında yer alır. Öz ve kabuk adı altında iki ayrı bölümde incelenmektedir. Kabuk olarak adlandırılan bölgede kortizol adı verilen hormonun salgılanması yapılır. Öz olarak adlandırılan bölgede ise adrenalin adı verilen hormonun salgılanması yapılır. Böbrek üstü bezi adrenalin, aldosteron, noradrenalin, androjen ve kortizol hormonu salgılaması yapar.

Adrenalin Salgılaması

Adrenalin salgılanması öz ismi verilen bölgeden yapılır ve az miktarda salgılamaktadır. Sinir, sevinç, korku ve üzüntü gibi durumların salgılanması bu şekilde artmaktadır.  Anderanil salgılanması sonucunda aşağıda bulunan detaylarda böbrek üstü bezleri tarafından ortaya çıkartılır. Bu detaylar;

  • Kan basıncı yükseltir.
  • Kalp atışlarını hızlandırır.
  • Karaciğerde bulunan glikojen miktarını azalmasını sağlar.
  • Kaslarda bulunan glikojen miktarını azalmasını sağlar.
  • Sindirimi durmasını sağlar.
  • Sempatik olan sinirlerin aktivitelerini artmasını sağlar.
  • Durmuş olan kalbin çalışmasını sağlar.
  • Göz bebeğinin büyümesini sağlar.
  • Tüylerin diken diken olmasını sağlar.
  • Kanın pıhtılaşma hızının yükselmesini sağlar.
  • Kanda bulunan glikoz miktarını arttırır.
  • Kan damarlarının genişlemesini sağlar ama kılcal damarlarında daralmasını sağlar. Korku anında rengin sararması kılcal damarlarda oluşan sararmalardandır.

Aldosteron,Noradrenalin, Kortizol Hormonu

Aldosteron hormonu böbreklerde potasyum salgılanmasını ve geri emilimin yapılmasını sağlar. Bu hormonun az düzeyde salgılanması sonucunda dokularda bulunan sıvılar azalır ve kan basıncı düşer.  Bu şekilde kanda yer alan potasyum iyonların çoğalma gözükür. Çoğalan potasyum iyonlarından kaynaklı olarak kaslarda yorulmalar başlar. Fazla düzeyde salgılanması sonucunda ise dokularda sıvı tutulumları gerçekleşir. Bunun sonucunda ortaya Conn sendorumu çıkar.

Noradrenalin Hormonu

Kan damarlarında kasılmalara sebep olan bir hormondur. Kan basıncının yükselmesine sebep olur. Kalp çarpması haricinde kan şekeri konusunda az da olsa etki sağlar.

Kortizol Hormonu

Kortizol hormonu proteinlerin karbonhidrata dönüşmesi konusunda etki sağlar. Glikojen depolamasını artmasını sağlayan hormon, amino asitlerin ve proteinlerin üstünde yıkıcı bir etkiye sahip olduğundan kaynaklı olarak idrarda bulunan azot miktarının artmasını sağlar. Vücutta bulunan amino asitlerin glikoza çevrilmesini sağlayarak karaciğere geçişlerini sağlar. Bu şekilde vücutta glikoz artışı oluşur ve kan şekerinde yükselmeler gözlemlenir. Bunun sonucunda yüksek kan şekeri hastalıkları yaşanmaya başlanır. Kortizol hormonu romatizma alerji ve iltihaplanmalarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Kortizol hormonu en önemli olan görevi ve işlevi kılcal damarların duvarlarından geçirgenliğin azalmasını sağlamaktır. Bu sayede iltihaplı olan dokulardan protein sızmaları engellenmeye başlanır.

Androjen Hormonu

En önemli olan testosteron ve adrenosteron olarak vücudumuza yer alır. Testosteron hormonu kasların gelişmesini ve büyümesini sağlayarak vücutta bulunan azotun dengede kalması sağlamaktadır. İnsan vücudunun gelişmesi konusunda etkili olan bu hormon erkeklerde baskın şekilde gözlemlenir.

Erkeklerde libido desteklemesi sağlayarak dinç kalınmasına olanak sağlar. Özellikle erkek çocuklarda erken dönemlerde ergenlik oluşması adrenal korteksin hızlı ve fazla çalışmasından kaynaklıdır. Aşırı kıllanma, kas yapısında değişiklik ve ses kalınlaşması belirtileri arasında yer alır. Bu şekilde ergin olan bir erkeğe benzemeye başlar. Dişiler ise eşsel olan organlarda körelme başlar, erkeksi olan özellikler kazanılmaya başlanır, sakal çıkmaya başlar ve seste kalınlaşma meydana gelir.

Erkeklerde baskın şekilde meydana çıkan androjen hormonunun etkileri ergin döneme girerken basit bir şekilde gözlemlenebilir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 2,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız