Böbrek Üstü Bezi Yetmezliği – Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Böbrek Üstü Bezi Yetmezliği günümüzde daha çok kanser hastalarında ortaya çıkan kronik bir rahatsızlıktır ve ilaç tedavisiyle hastalar rahatlatılır.

Böbrek Üstü Bezi Yetmezliği

Böbrek Üstü Bezi Yetmezliği

Böbrek üstü bezi yetmezliği böbreklerde meydana gelen salgıların aşırı artması ya da azalmasından kaynaklanır. Ayrıca adrenal bezlerinin dış bölgesine saldıran otoimmün hastalığı ile beraber hormon üretimi azalır ve böbreği tahrip eden bağışıklık sistemi ortaya çıkar. Günümüzde görülen bazı vakalarda adrenal bezlerini etkileyen enfeksiyonların zamanla böbrek üstü bezi yetmezliğine neden olduğu görülmüştür.

Nadir olarak görülebilecek vakalarda ise hipodiz bezinin, böbrek hormonlarının adrenal bezlerine kortizol yapmasına bağlı olarak hormon bozuklukları görülmektedir. Böyle durumlarda da böbrek üstü bezi yetmezliği görülerek birçok problemler karşılaşılabilir.

Bu gibi faktörlerin bilinmesinin ardından hastalığın belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemlerinin de bilinmesi gerekir.

Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri aşamalar halinde gelişir. İlk olarak yorgunluk ve iştahsızlıkla başlayan süreç daha sonra mide bulantısı, kilo kaybı ve ishale dönüşür. Tüm bu etkenlere bağlı olarak da tansiyon düşmesi ortaya çıkar. Sık sık yaşanan baygınlıklar da hastalığın belirtileri arasındadır. Bu süreçte deri pigmentinin üretimini uyaran melanin hipofiz bezi tarafından üretimi arttığı için deride koyulaşmalar da görülebilir.
Böbrek üstü yetmezliği krizini tetikleyen bir diğer durum ise enfeksiyon ya da yaralanma gibi olaylardan sonra ortaya çıkan stres, kusma ve bulantı vakalarıdır. Bilinç kaybıyla sonuçlanabilecek olan bu durumlar ile hastalığın belirtileri arasında doğru orantı vardır.

Böbrek üstü bezi,böbrek ve safra kesesi tomografisi. 1 – esophagus; 2 – gl. suprarenalis sinistra; 3 – ren sinister; 4 – ureter sinister; 5 – aoita; 6 – v. cava inferior; 7 – vesica urinaria

Hastalığın diğer belirtileri arasında düşük kan şekeri, tuz tüketme isteği, sürekli depresyon hali, stresle mücadelede ciddi zorlanma, soğuk ve sıcağa karşı hassasiyetin artması durumu ve kalp atışlarında azalmadır.

Yapılan araştırmalarda kanser hastalarının addison hastalığına yakalanma riski oldukça yüksektir.

Nedenleri

Addison hastalığı olarak da adlandırılan böbrek üstü yetmezliği, böbrek üst kabuğunun zarar görmesiyle ve kortizol ve aldosteron hormonlarını üretememesiyle ortaya çıkar.

Kortizol vücudun stresli durumlarına karşı verilecek reaksiyonları düzenler. Bununla beraber yağ ve protein kullanımın da düzenlemektedir.

Aldosteron ise vücuttaki potasyum ve sodyum minerallerinin düzenlenmesinde rol oynar.

Addison hastalığının diğer nedenleri arasında;

  • Vücuttaki enfeksiyonlar,
  • Mantar enfeksiyonları,
  • Kanser ve tümörlerin ilerlemesi
  • Kan sulandırıcılarının aşırı bir şekilde alınması.

Daha çok bağışıklık sisteminin böbrek üstü bezlerine saldırmasıyla ortaya çıkan bu hastalık ayrıca otoimmun hastalığıdır. Yani vücudun bağışıklık sistemi bir virüs ya da organ tarafından saldırganlaşmasıyla beraber ortaya çıkar.

Tedavisi

Böbrek üstü yetmezliği tedavisinde ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır ki çoğu zaman bu uygulama olumlu sonuçlar vermektedir. Hastalığın durumuna göre steroid hormon tabletlerden 1 ya da 2 kez alınabilir. Tedavilerine düzenli bir şekilde devam eden hastalar herhangi bir rahatsızlık yaşamadan hayatlarını sürdürebilir. Bu rahatsızlık ömür boyu devam eden kronik bir hastalıktır ve tek dozu bile kaçırmak tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Günümüzdeki tüm böbrek üstü yetmezliği hastaları ayrıca tıbbi kimlik bileziği kullanmalıdır. Hastanın bilinci kapalı olduğunda uzman doktorlar hayat kurtarıcı tedavi uygulamalarına başvurmak durumundadır. Bununla beraber ameliyat gibi stresli durumlarla karşılaşıldığında addison hastalarına tuzlu sıvılar ve glikoz verilmektedir. Yara ya da enfeksiyon durumlarında ise vücudun dengelenebilmesi için kortikosteroid dozu artırılabilir. Bu durumların tamamını tedavi sürecinde doktorunuz sizlerle paylaşır.

Yapmanız gereken tek şey ise hastalığa karşı tedbirli olmak ve gerektiği yerde bu uygulamalardan yararlanmak olacaktır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız