Böbrek Üstü Bezinin Fazla Çalışması Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Çeşitli nedenlere bağlı olarak böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması durumunun varlığının anlaşılabilmesi için dikkat edilmesi gerekenler ve tedavi detayları

Çalışma hızı

Böbrek üstü bezin fazla çalışması nedenleri

Böbrek üstü bezlerinin çalışma hızı ihtiyacın karşılabileceği düzeyde olmalıdır. Fakat bazen çeşitli nedenlere bağlı olarak böbrek üstü bezleri fazla çalışabilmektedir. Böbrek üstü bezlerinin az çalışmasının çeşitli zararları olabileceği gibi böbrek üstü bezinin fazla çalışması durumunun da zararları bulunmaktadır.

Günlük metabolizmanın normal olarak işleyişini devam ettirebilmesi için böbrek üstü bezlerinin sıkıntısız normal hızında çalışması gerekmektedir ve bu durum metabolizma için son derece önemlidir.

Böbrek üstü bezlerinin çalışma sistemi hakkında bilgi vermeden önce fiziksel yapısı hakkında bilgi vermek yerinde olacaktır. Böbrek üstü bezleri iki böbreğin de üzerinde yer alan ve yaklaşık olarak 5 gram – 6 gram ağırlığında olan et parçalarıdır.

Bahsettiğimiz gibi yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için son derece önemli olan böbrek üstü bezlerinin iki tanesinin de sorunsuz çalışması gerekmektedir.

Böbrek Üstü Bezlerinin Fazla Çalışması Belirtileri

Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması durumunun bezlerin dışıyla alakalı olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bezlerin iç kısmıyla alakalı olan böbrek üstü bezlerinin çok çalışması durumu urlar nedeniyle olmaktadır.

Feokromositom ve medüllosürrenalom adı verilen urlardan kaynaklanan böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması durumunun belirtileri genellikle kendisini tansiyonun sürekli yükselmesi, için başka bir duruma bağlı olmadan daralıyor olması, kusma durumunun görülmesi, kalpte başka bir hastalığa bağlı olmadan çarpıntı olması ve normalden çok fazla kansızlık tespit edilmesi gibi durumların birleşerek kriz oluşturmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Bahsettiğimiz nedenlerin birleşerek oluşturduğu krizlerde artış oluşması durumunda ölümlü vakaların görülmesi dahi ortaya çıkabilmektedir. Bu krizlerde yaşanabilecek ölümler belirtilerin birleşerek beyin kanamasına neden olması ve akciğerlerde ivegen adı verilen ödem oluşması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması durumu ne kadar fazla çalıştığı gibi kriterlere göre farklı durumlara sebep olabilmektedir. Bununla beraber böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması belirtilerinin de saydıklarımızdan farklı olabileceğini söylemek yanlış olmayakcaıtr.

 Böbrek üstü bezlerinin çok çalışması durumu bayanlarda özellikle 30 – 45 yaş aralığında görülmesi halinde bayanların hormonal olarak adet döngüsünün bu yaşlarda kesilerek, bedeninde bazı bölgelerde aşırı tüylenme gibi durumların ortaya çıkmasıyla, kısa süreli aralıklarla normalden fazla kilo artışıyla, klitoris adı verilen bölgenin büyümesiyle ve sesin normalden çok fazla kalınlaşmasıyla bir erkeğe benzeme durumu yaşanmaktadır.

Bahsettiğimiz yaş aralığındaki bayanlarda klitorisin adeta penise benzer bir şekilde gelişmesi ve kas yapısında serleşmeler de böbrek üstü bezlerinin çok çalışmasına bağlı olarak görülebilmektedir. Con rahatsızlığı ve aldesteron hormonunun normalden fazla salgılanması, kişinin günlük su içme ihtiyacında artış gözlenmesi gibi durumlar da böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması belirtileri arasındadır. Böbrek üstü bezlerinin çalışmaması durumu da yaşanabilmekte ve böbrek üstü bezlerinin çalışmamasının belirtileri birbiri arasında farklılıklar göstermektedir.

Tedavi Yöntemleri

Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışmasının hayati önem taşıdığını yazımızın hemen başında belirtmiştik. Bu nedenle hayati önem taşıyan bir durumun teşhisinin ve tedavi yönteminin mutlaka uzman kontrolü altında yapılması gerekliliği üzerinde durulmalıdır. Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması durumunun tedavisi için uzmanlar cerrahi tedavi ve radyoterapi uygulmasına gidebilecekleri gibi ilaçla tedavi yöntemlerini de denemek isteyeceklerdir. Böbrek üstü bezlerinin çok çalışması durumunun tedavisi için ilaç uygulması yapılacaksa burada tercih edilecek ilaçlar kortizol yapımını azaltan ilaçlardan seçilebilecektir.

Böbrek üstü bezlerinin fazla salgılanması durumunun tümörler nedeniyle ortaya çıkması durumlarında cerrahi tedavi veya radyoterapi uygulamalarından hangisinin tercih edileceği ve cerrahi tedavi uygulması tercih edileceği durumlarda müdahale esnasında hangi adımların izlenecek olduğu tümörün yapısına ve boyutuna göre değişiklikler göstermektedir. Bazı durumlarda böbrek üstü bezlerinin fazla çalışmasının tedavisi için hem cerrahi uygulamalar hem de ilaç tedavisi birlikte tercih edilebilmektedir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 4,50en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız