Böbrek Üstü Bezlerinde Bulunan Kistlerin Belirtileri ve Tedavisi
Böbrek üstü bezinde kistler ilk dönemlerde kendilerini belli etmezler. Bu kistler büyümeye başladıkça belirtilerini ortaya çıkartarak kendini belli eder.
Böbrek Üstü Bezi Kisti
Böbrek üstü bezleri böbreklerin üstünde yer almaktadır ve bu bezler böbreklerden ince bir tabaka ile ayrılır. Böbrek üstü bezleri üçgen şekle sahipti ve salgılamış olduğu hormonlar insanların yaşamsal faaliyetlerine katkı sağlar. Böbrek üstü bezleri böbrekleri korumanın yanı sıra stresli olan dönemlerde insan vücudunu da salgıladığı hormonlar ile korumaya çalışır.
Böbrek üstünde bezinde kist oluşumu genelde başka hastalıkların araştırılması esnasında ve kan basıncı yükselmesi ile ortaya çıkar. Böbrek üstü bezlerinde iki grup hastalık bulunur.
Bunların bazıları cerrahi işlem ile ortadan kaldırılırken diğeri ilaçlı tedavi ile ortadan kaldırılmaktadır. Ayrıca ilaç ile tedavi edilen böbrek üstü bezleri kistlerinde iyileşme durumu olmadığı zaman uzmanlar cerrahi işlem ile müdahale etmektedir. İlaç ile tedavi edilecek olan kistlerin iç kısımları sıvı ile dolu şekildedir.
Bunlar iyi huylu kistler olduğundan dolayı yaşamsal açıdan riskler oluşturmaz ve tıbbi şekilde yapılan tedavilerin yardımı ile hızlı bir şekilde çözümlenir.
Bu kistlerde çoğunluk cerrahi işlem yapılmaz. Diğer kist çeşitleri katı olan kistlerdir ve solid kitleler olarak tanımlanır. Solid olan kistler iyi ya da kötü huylu olabilir. Kistlerin için yağ bezeleri, böbrek üstü bezlerinin dokuları ile dolu olabilir. Kötü olan böbrek üstü kist çeşitleri insanlar yaşamsal riskler oluşturur. Cerrahi işlemler ile alınsa bile zaman içinde tekrardan oluşur. Kötü huylu kistlere böbrek kanseri ismi de verilebilir. Kistler kötü huylu bir yapıya sahip olabildiğinden dolayı zamanında teşhis edilmesi, doğru tedavi uygulanması ve tedavinin psikolojik destek ile devam ettirilmesi önemlidir. Bu detaylar her zaman hayat kurtarır.
Belirtileri
Böbrek üstü bezi kisti oluştuğu dönemlerde erkende belirti göstermez. Böbrek üstü kistinin büyümeye başlaması ile beraber belli başlı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler idrar tahlili ile anlaşılabilen kanama, görülebilen kanama ve idrara çıkma esnasında kana şeklinde meydana gelebilir. Böbrek bölgesinin de oluşan kist el ile muayene edildiğinde hissedilebilir boyuta geldiğinde halsizlik, kendini kötü hissetme, devamlı süren bir yan ağrı, tekrarlayan ateş, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi belirtiler ile ortaya çıkar.
Böbrek üstü bezinde oluşan kistler kan değerlerinin alt sınıra düşmesine ve yüksek tansiyona sebep olur. Bu tarz belirtiler sadece böbrek kistlerinde gözlemlenmez ama belirtileri far eden kişilerin vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurması gerekir. Böbrek kistinin en kötü tarafı erken dönemde belirti oluşturmamasıdır. Bundan dolayı insanların kendilerine rutin kontrol zamanları belirlemesi gerekir.
Bu kontroller erken teşhis konusunda yardımcı olacaktır. Erken dönemde fark edilen ve özellikle kötü huylu olan böbrek üstü bezi kisti tedavi başarısını en üst seviyeye çıkartır. Erken teşhis her daim doğru tedaviye destektir. Tedavi sürecinin planlanması konusunda gerekli olan erken teşhis her zaman hayat kurtarır.
Böbrek Üstü Bezi Tedavisi ve Ameliyatı
Hazırlık Dönemi; böbrek üstü bezi kisti ameliyatı için gerekli olan testlerin, değerlendirmelerin ve cerrahi hazırlıkların yapılması gerekir. Ameliyat öncesinde anestezi için gerekli olan testler yapılmalıdır. Bu testler; akciğer grafisi, ALT, AST, GGT değerleri, sodyum, potasyum, klorür değerleri, EKG, tam idrar tahlili ve tan kan sayımıdır.
Ameliyat zamanı; böbrek üstü bezi ameliyatından 1 gün önce hiçbir yenilmemeli ve içilmemelidir. Bu anestezi açısından gereklidir. Uzman doktor ile ameliyat ile alakalı olan tüm sorular konuşulmalıdır. Bu hastanın psikolojisi açısından gereklidir.
Böbrek üstü bezi kist ameliyatı
Böbrek üstü bezi ameliyatı olacak olan kişilerde ameliyat öncesinde stres, sıkıntı ve korku başlayabilir. Bunun için ameliyat öncesinde ve ameliyat sabahında rahatlama etkisi yaratan ilaçlar uzman tarafından verilebilir. Verilecek olan ilaçların dozlarının muhakkak anestezi uzmanı tarafından hazırlanmış olması gerekir. Böbrek üstü bezi ameliyatı açık olarak yapılacağından dolayı laparoskpik anlamda deneyimli olan cerrahlar tarafından yapılır.
Yapılan ameliyat genel anestezi altında yapıldığı için ameliyat sonrasında hastanın idrara çıkışı sonta ile beraber 1 gün boyunca düzenli şekilde takip altında tutulur. Hastanın ameliyat sonrasında yan pozisyonda yatması en uygun ve en ağrısız olan çözümdür. Yapılacak olan cerrahi işlemler kistleri tamamen ortadan kaldırmasa bile kistleri kontrol altında tutmak için en doğru şekilde uygulanmalıdır.
Net açıklama için teşekkür ederim.