Bebeklerde Böbrek Taşı Oluşumu Nedenleri, Teşhis Edilmesi ve Tedavisi

Bebeklerde böbrek taşı oluşumu konusunda ortaya çıkan belirtiler göz ardı edilmemelidir. Belirtilerin ortaya çıkması ile uzmana başvurulması gerekmektedir.

Bebeklerde Böbrek Taşı Oluşumu

Bebeklerde oluşan böbrek taşı üriner sistemin yapısında bulunan sıkıntılar sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bebeklerde bulunan böbrek taşı oluşumu son yıllarda artış gösteren bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bebeklerde oluşan böbrek taşları anne karnında oluşacak olan sorunlardan, doğum anında oluşan sıkıntılardan, bebeklerdeki yapısal bozukluklardan, idrar yolu enfeksiyonlarından, beslenme şeklinden ve genetik yapıdan kaynaklı olarak oluşur ama bazı bebeklerde böbrek taşı oluşumunun sebebi bilinmez.

Bebeklerde ve çocuklarda görülen taşlar yetişkinlerde olduğu gibi erkeklerde daha sık şekilde rastlanır. Özellikle çocuklarda var olan tek taraflı olan beslenme şekli taş oluşumunu etkileyen en önemli faktördür.

Özellikle tuzlu beslenme, fazla derecede hazır gıda tüketme, suyu az düzeyde tüketme, fast- food tarzındaki beslenme taş oluşumunu en üst düzeyde etkiler.

Böbrek taşı ister çocuklarda isterse de yetişkinlerde görülsün belirti açısından aynı şekilde ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan belirtiler idrar yollarında enfeksiyon, kusma, midede sıkıntı, yanlarda ve bel kısmında ağrı olarak ortaya çıkar. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu ve ağrı olarak fark edilirken çocuklarda diğer belirtilerde gözlemlenmektedir.

Teşhis Edilmesi ve Tedavisi

Çocuklarda var olan böbrek taşı sıkıntısı büyüklerde olduğu gibi kolay tanı ile ortaya çıkmaz. Bebeklerde ve çocuklarda bulunan böbrek taşı rahatsızlığı böbrek yetmezliğine, piyekonefrit ve kronik böbrek hastalığına dönüşebilmektedir. Bundan dolayı bebeklerde görülecek olan böbrek taşı konusunda kesinlikle erken teşhis yapılması gerekir. Erken teşhis edilmesi yetişkinlerde bebekler kadar önemli olmayabilir. Böbrek taşının yeniden oluşmasını genelde hiperokzatürinin, hipositratüri ve hiperkalsüri yapılması gerekir. Bu uygulamalar taşın yeniden oluşmaması adına gereklidir.

Bebeklerde oluşan böbrek taşları ile alakalı olan sıkıntılar konusunda yapılmış olan araştırmalar idrarda bulunan oksalat ve sitrat değerlerine bakılması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Bu değerler taş tedavisinin düzenlenmesi, uygulanması ve taşın tekrardan ortaya çıkmaması adına gereklidir.

Böbrekte ve idrar kanallarında bulunan taşlar yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde ve çocuklarda da ne kadar büyük olduğuna, nerede olduğuna, hangi cins olduğuna ve kanallarda tıkama yapıp yapmadığına dikkat edilmelidir. Çocuklarda bulunan 3 ila 4 mm çapında olan küçük taşlarda çoğu kez bu taşın kendinden düşmesi için bekletilir. Bekleme yapılacağı zaman kesinlikle herhangi bir işlem yapılmaz.  Bu konuda düşmesi beklenir, düşmez ve tıkanma ile alakalı sorunlar ortaya çıkartırsa işlem yapılır. 3 ila 4 mm’den daha büyük olan taşlarda taşın yerine, büyüklüğüne göre yapılacak olan böbrek taşı tedavisi kapalı ya da açık olarak yapılır. Genelde taş kırma cerrahisi veya ilaçlı tedavi şekilleri kullanılır.

Böbrek Taşı Tedavisinde Ailelerin Görevleri

Bebeklerde ve çocuklarda var olan böbrek taşları konusunda ailelerin ilk olarak sabırlı şekilde davranması gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda oluşacak olan ağrıların düzeyleri yüksek derecede olacağı için anne ve babaların kesinlikle uzman olan doktor ile destekli şekilde yaşamlarına devam etmeleri gerekir.

Önemli olan çocukların hem fiziksel hem de ruhsal olan sıkıntılarının en doğru şekilde ortadan kaldırılmasıdır. Bunun gerekli olursa psikologlardan yardım alınabilir. Böbrek taşı tedavisi konusunda önemli çocukların sağlık açısından gerekli olan tedavi sürecini en kaliteli şekilde atlatılmasıdır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 4,50en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız