Down Sendromu Sebebi Bebeklerde Böbrek Genişlemesi Olabilir mi?

Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin sağlığı için sıklıkla kontrol yapılması gerekliliği göz ardı edilemez bir gerçektir. Günümüz teknolojisindeki görüntüleme

Böbrek Genişlemesi

Günümüz teknolojisindeki görüntüleme ve kontrol mekanizmalarının üstün başarısı anne ve bebeğin sağlık durumunu kolaylıkla ortaya koyabilmektedir. Bebeğin sağlık durumu, büyüme oranı, ağırlığı gibi elzem bilgilere kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Görüntüleme kontrolleri esnasında bebeğin gelişimi ayrıntılı olarak takip edilebilmektedir. Bunlardan en sık rastlanan durum bebeklerde böbrek genişlemesidir. Bebeklerdeki böbrek genişlemesi durumu Pyelektazi-Hidronefroz olarak adlandırılmaktadır. İdrar yollarının tıkalı olması ve idrarın böbreğe kaçması olarak tanımlanabilir.

Pyelektazi-Hidrenefroz Tanısı Hangi Şartlarda Konur?

Bildiğimiz adıyla bebeklerdeki böbrek genişlemesi rahatsızlığından söz edilebilmesi için 4 mm den büyük bir böbrek pelvisinin olması gerekmektedir. Böbrek pelvisi ise idrarın toplandığı alan olarak tanımlanabilir.

4-10 mm arasındaki büyüklüğe ulaşmış olan böbrek pelvisinde hafif pyelektazi veya diğer adıyla hidronefroz yani böbrek genişlemesinden bahsedilebilir. 10 mm’den daha büyük olan böbrek pelvisinde ciddi pyelektazi ya da hidrenefroz vardır tanısı konulmaktadır.

Tek Başına Böbrek Genişlemesi İle Down Sendromu Var Denilemez

Böbrek genişlemesi Down Sendromu habercilerinden olsa da tek başına yeterli bir done değildir. Ancak bu durum hafif oranda varsa bile Down Sendromu olma ihtimali üzerinde gerekli tetkiklerin acilen yapılması gerekmektedir.

Böbrek genişlemesi durumu bebeğin idrar yollarında bir problemin varlığını kesin olarak ortaya koymaktadır. Bu vakaların ancak 500 de birinde ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ciddi bir sorunla karşılaşmamak için durum fark edildiği anda hemen gerekli tetkiklerin yapılması gerekliliği unutulmamalıdır.

Down Sendromlu Her Bebekte Böbrek Genişlemesi Vardır

Bilinmesi gerekir ki dowm sendromlu her bebekte böbrek genişlemesi rahatsızlığının varlığıdır. Bu nedenle böbrek genişlemesi vakası ile karşı karşıya kalındığında mutlaka down sendromunun varlığının araştırılması gerekmektedir.

Her böbrek genişlemesi down sendromunun sonucu olmamakla birlikte hafif ya da ciddi idrar yolu problemleri görülebilmektedir. Genişleme oranı 10 mm’den büyük ise konu ciddiye alınmalı, bebeğin sağlığını riske atmadan sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi için gerekli araştırma ve var ise gerekli tüm müdahalelerin yapılması gerekmektedir.

Böbrek Genişlemesi (Hidronefroz) Nedeni Ve Kontrolü

Böbrek genişlemesi, idrar yolunun tıkanık olması nedeniyle idrarın böbreğe kaçması ile ortaya çıkan idrar yolu hastalığı olarak tanımlanabilir. Bebek anne karnındayken var olan böbrek genişlemesi bebek doğduktan sonra da devam ediyorsa bebeğin idrar yollarının ayrıntılı olarak incelenmesi gerekmektedir.

Gebelik boyunca var olan hidronefroz, düzenli aralıklarla ultrason ile kontrol edilmeli tek taraflı ya da iki taraflı ciddi hidronefroz vakalarında bebeğin suyunun azalma olasılığı yüksek olduğundan sıklıkla suyun miktarının kontrolü de yapılmalıdır.

Down Sendromu Olan Bebeğin Doğumudan Sonra Hidronefroz Varlığı

Bebek down sendromlu olarak dünyaya gelmiş ise, ciddi olarak böbrek büyümesi rahatsızlığı devam edebilmektedir. Down sendromlu her bebekte görülen hidronefroz rahatsızlığı bebek dünyaya geldikten sonra da devam etmekte olduğundan idrar yollarının kontrolü önemle üzerinde durulması gereken bir durumdur.

Gebelikte böbrek büyümesi hafif düzeyde ve genelde tek taraflı olan bebeklerde, şüphelenilen down sendromu durumu da yok ise genellikle daha anne karnındayken ya da doğumdan kısa bir süre sonra hidronefroz kendiliğinden ortadan kalkacak ve idrar yolları düzene girerek sağlıklı bir şekilde çalışacaktır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 4,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız