Böbrek Taşları Tedavisi Uygulamaları Nasıl ve Ne Şekilde Yapılır?
Böbrek taşı tedavisi uygulamasında böbrek taşının büyüklüğü, taşın nereye yerleştiği, taşın özelikleri önemlidir. Buna göre tedavi şekli belirlenmektedir.
İçindekiler
Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Böbrek taşlarının çoğunluğu kendiliğinden düşme eğilimi taşır. Yapılan bir araştırma göre idrar yolları taşlarının yaklaşık olarak % 80’i ilaç tedavisi ya da kendiliğinden düşmektedir. Böbrek taşları boyut açısından 5 mm’den daha büyük değilse kendiliğinden kolayca düşebilir ama 5 mm’den daha büyükse cerrahi işlemler ile bu taşlardan kurtulmak mümkündür. Ayrıca 5 mm altında olan taşların idrar yolundaki yerleşim durumu ve taşların şekilleri de düşmesi konusunda etkili olur. Böbrek taşı tedavi yöntemleri arasında;
- Kendiliğinden taşın düşmesini bekleme
- Şok dalgası ile böbrek taşı kırma ( ESWL )
- Kapalı böbrek taşı ve kapalı üreter ameliyatları
- Açık böbrek taşı ameliyatı
Böbrek taşının tedavisinde hangi yöntemlerin kullanılacağı taşın cinsine, oluşturabileceği zarara, idrar yollarına vermiş olduğu zarara, taşın büyüklüğüne ve taşın yerine göre değişmektedir. Böbrek taşlarının düşürülebilmesi ve tedavi edilmesi için açık cerrahi yöntemi sık şekilde tercih edilmemektedir. Ayriyeten böbrek taşının oluşmasının önüne geçmek isteyen kişilerin günlük olarak bol düzeyde su tüketmesi gerekir.
Su böbrek taşı oluşmalarının önüne geçerken düşmesi konusunda da yardımcı olur. Böbrek taşlarının erimesi, kolay düşmesi, oluşmaması için doğal ve bitkisel olan kürler, çay ya da karışımlar kullanılabilir.
Kendiliğinden Böbrek Taşının Düşmesini Beklemek ve ESWL Tedavisi
Kendiliğinden düşmesini beklemek; hastaların idrar yollarının genel yapısı ve taşın büyüklüğü düşmesi konusunda etkendir. Ayriyeten taşın idrar yoluna yerleşme şekli ile kendi şekli de düşmesini etkileyen faktörler arasında yer alır. Taşın kendiliğinden düşmesini beklemede en önemli olan nokta beklenecek olan süredir. Bazı hastalar haftalarca beklerken bazı hastalar yıllarca bekleyebilir. Bu kadar uzun süre beklemek oldukça yanlıştır. Böbrek taşları zaman içinde idrar yollarında tıkanıklar, idrar yollarından iltihaplanmalar, böbreklerde iltihaplanmalar ve böbrek yetmezliklerine sebep olabilir. Bundan dolayı taşlar 5 mm’den daha küçük olsa bile acil düşmesi önemlidir. Düşmeyen taşlar için mutlaka taş tedavi yöntemlerinden bir tanesi tercih edilmelidir.
ESWL tedavisi; bu tedavi şekli genelde küçük olan taşlar için kullanılır. Genelde hastaya anestezi verilmez. Şok dalgalarının yardımı ile taşların kırılması sağlanır. Kırılan taşlar kısa zaman içinde idrar yardımı ile dışarıya atılmalıdır.
Taşların dışarıya atılması esnasında oluşabilecek olan ağrılardan kaynaklı olarak ilaç kullanımı yapılmalıdır. Kırılmış olan taşlar idrar yollarında tıkanmalara yol açar ve düşmez ise ek cerrahi işlemlere gerek duyulabilir.
Kapalı Böbrek Taşı ve Açık Böbrek Taşı Ameliyatı
Kapalı üreter taşları tedavisi; mesana ile böbreklerin arasındaki idrar taşları için uygulanmakta olan tedavi yöntemidir. Bu tedavide üriner sistemi tehdit altına alan taşlardan kurtulma ve hastayı en kısa dönemde günlük yaşamına döndürmek amaçtır. Medikal şekilde yapılan tedaviler ile düşmeyen taşlar için uygulanmaktadır.
Kapalı böbrek taşları tedavisi; genel anestezi altında yapılan bu ameliyatta hastanın sırt kısmından 1 cmm boyutunda kesi açılır. Açılmış olan keşiden özel olarak üretilmiş olan aletler yardımı ile böbreklere boru parçası yerleştirilmesi yapılır. Optik olan cihazların yardımı ile taşın olduğu bölge monitöre aktarılır. Endoskopik olan taş kırma aletlerinin yardımı ile taş kırılır ve olduğu bölgeden çıkartılır. Bu ameliyatta hastaların vücut dokularına herhangi bir zarar verilmez. Ayrıca kısa sürede tamamlanan ameliyat sonrasında hastalar kolay ve hızlı bir iyileşme süreci geçirir. Açık böbrek ameliyatına göre daha rahat bir iyileşme dönemi geçirmek mümkünüdür. Hasta hastaneden en fazla 3 gün içinde taburcu edilir.
Açık böbrek taşları tedavisi; gelişen teknoloji ile kapalı böbrek taşı ameliyatı çıktığından bu yana açık böbrek taşı ameliyatları tercih edilmemektedir. Bu ameliyat endoskopik olan yöntemler kullanılarak böbrek taşı çıkarılamayan hastalarda tercih edilir. Ayrıca iyileşme süreci ve hastaların günlük yaşama dönemleri oldukça uzun sürer. Diğer yöntemler arasında en riskli yöntemdir.
Böbrek Taşı İçin Doğal Bitkiler
- 1 litre kaynamış olan suyun içine atılacak olan 100 gram mısır püskülü 10 dakika boyunca kaynatılır. Sonrasında süzülür ve elde edilen karışım sabah, akşam aksatılmadan içilir.
- 1litre su kaynatılır ve içine 1 bağ maydanoz eklenir. Bu şekilde 5 dk. boyunca kaynatılır. Sonrasında süzülür ve elde edilen karışım sabah, akşam aksatılmadan içilir.
- 1litre su kaynatılır ve içine arpa eklenir. Bu şekilde 10 dk. boyunca kaynatılır. Sonrasında süzülür ve bu karışım sabah, akşam düzenli şekilde içilir.
- 1litre su kaynatılır ve içine 50 gram ayrık otu eklenir. Bu şekilde 5 dk. boyunca kaynatılır. Sonrasında süzülür ve elde edilen karışım sabah, akşam aksatılmadan içilir.
- 1 su bardağı klorsuz olan suyun içine 3 gram kadar avokado yaprağı eklenir. Avakoda yapraklarının kurumuş olması gerekmektedir. Kısık ateş üstünde tutulan karışım 8 dakika boyunca ocaktan alınmadan kaynatılır. Akşam yemeğinden 2 saat önce ılık şekilde tüketilmelidir. Avakoda yaprağı kürü düzenli şekilde tüketilmelidir. 5 gün yapılmalı 3 gün ara verilmelidir. 20 gün boyunca yapılması gereken bu kürün hesaplamasına 3 gün aralar eklenmez. İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen kürün düzenli ve aksatılmadan kullanılması gerekir. Avakoda yaprağı böbrek taşlarını eritme özelliğinden dolayı tavsiye edilir.