Böbrek Taşı Ameliyatı ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastaların günümüzde acı çekmeden böbrek taşı ameliyatı olması sağlanabildiği gibi ameliyattan sonra da dikkat edilmesi gereken kurallara uyulması gerekir.

Böbrek Taşı Ameliyatı

Böbrek taşı ameliyatları, hastalara sancı ve ağrı çekmeden çok kısa bir süre içerisinde sosyal yaşamına dönebilme imkânı vermektedir. Deriden küçük bir deri açılarak yerleştirilen tüp ile beraber böbrek içerisine girilerek taşın çıkarıldığı yöntem kapalı ameliyat yöntemidir. Bu böbrek taşı ameliyatı ile insanlar bir gün içinde ayağa kalkabilmektedirler, kısa sürede normal hayata kavuşmaktadırlar. Böbrek taşı ameliyatı sonrasında erken iyileşebilmek için dikkat edilecek hususlar vardır.

Hastaneden çıktıktan sonra ameliyatı 3. gününden itibaren doktor aksini uyarmadığı sürece banyo yapılabilir. Çünkü suyun yara yerlerine değmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak banyodan sonra ameliyat deliklerinin kurulanması önerilmektedir.

Özellikle de bağırsak hareketliğinin hızlı bir şekilde yerine gelemeyeceğini zihinde tutarak, ameliyat sonrası 3-4 gün süre ile ağır gıdaları tüketmekten ve gaz yapıcı içecekleri içmekten kaçınılmalıdır. Sebze, muhallebi, haşlama, patates püresi, çorba gibi hafif yiyecekleri yemeli ve sıvı olarak da sadece su tüketilmelidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Muhakkak idrar miktarını ortalama olarak ölçüp, idrar renginde ani koyu kırmızılaşma (kanama) ya da idrar miktarında azalma görülür ise muhakkak doktor ile temasa geçilmelidir. İdrar miktarındaki meydana gelen azalmalar, sıvı alımının azalmasına da bağlı olabilmektedir. Sıvı alımı azaltılmamalıdır. Özellikle de parsiyel nefrektomi yapılmış bireylerde, idrarda aniden ve bir anda olan koyu kırmızılaşmalarda kesin yatak istirahati uygulanmalıdır.

Her ne kadar konvansiyonel ya da robotik yardımlı laparoskopik teknik ile cerrahi gerçekleştirildiyse de, birkaç hafta karın kaslarını çok fazla geren hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Aktif spor uygulamasına ne zaman geçileceğini, doktor ile karşılıklı konuşulduktan sonra planlanmalıdır.

Böbrek taşı ameliyatının sonrasında, takip konusunun da ihmal edilmemesi gerekir. Bu takiplerde öncelik olarak metastaz gelişimi, aynı böbrekte ve yahut da karşı böbrekte yeni tümör gelişimi, böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi, parsiyel nefrektomi ya da fokal tedaviler sonrası lokal tümör tekrarı, ameliyat sonrası olası komplikasyonların tespiti yapılmalıdır. Peki, böbrek ameliyatı sonrasında dikkat edilecek hususlar nelerdir? Böbrek ameliyatı sonrasındaki takip, çeşitli takip protokolleri yayınlanmış olduğu halde, kanıtlanmış ve de üzerinde hemfikir olunmuş bir takip protokolü bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra nüks ya da metastaz gelişiminin geç ya da erken fark edilmesinin, kansere bağlı yaşam üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Yine de üroloji uzmanları tarafından yapılması önerilen takiplerin, tümörün gelişimi hakkında bilgi edinilmesi açısından önemli bir hal almaktadır.

Böbrek fonksiyonundaki korunma, özellikle evre T1 ve T2 tümörlerde böbrek-koruyucu cerrahi geliştikten sonra, çok önemli avantajlar söz konusudur. Tümörün çıkartıldığı bölgede (tümör yatağında) tekrar tümör oluşum ihtimali çok azdır. Bunun olma ihtimali ise yaklaşık %2.9 civarındadır. Ancak buradaki erken tanı, en etkin tedavi olabilecek “sitoredüktif” denilen kanser hücre sayısını azaltıcı yaklaşımların uygulanmasında önemli olacaktır. Karşı böbrekte kanser tekrarı (rekürrens) %1.2 gibi düşük bir oranda olup, genel olarak pozitif cerrahi sinir, çok odaklı tümörlerde (multifokalite) ve tümör “grade” derecesini yüksek olması bunda bir etmendir. Böbrekler, besinlerin artıklarını, ilaçları veya vücut içerisine maddeleri süzerek atan iki önemli organdır.

Eğer her iki böbrek de çalışamaz hale gelir ise beden zehirlenir ve o hasta yaşayamaz hale gelir. Bu soruna da üremi adı verilmektedir.

 


Makale beğendiniz mi? 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız