Lazer İle Böbrek Taşı Kırma Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Lazerle böbrek taşı kırdırma işlemleri kapalı şekilde yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat kapalı şekilde yapılacağı için seçilecek olan cerrah önemlidir.

Lazerle Taş Kırma Nasıl Yapılır?

Lazer ile Böbrek taşı kırması

Lazer ile taş kırma ameliyatı olarak bilinen perkütan nefro litotomi uygulamasında seçilecek olan cerrah ve hastane oldukça önemlidir. Bu ameliyat esnasında var olan böbrek taşı radyolojik şekilde lokalize edilmelidir. Ameliyat sırasında ilk hastanın bel kısmından böbrek içinde ulaşılmak istenilen yere ince bir iğne iletilmektedir.

İletilmiş olan iğnenin içinden ince bir tel böbreğin tam olarak iç kısmına dikkatli şekilde yerleştirilir. Cerrahlar arasında rehber tel olarak ifade edilen telin üs kısmında kalın olan iğneler bulunur ve bunlarda böbreğe gönderilir. Deri ile böbrek arasına gönderilecek olan tüp çalışma açısından bir kanal oluşmasını sağlar.

Tüpün iç kısmında bulunan nefroskop ismi verilen parçanın içinde de çalışma alanı bulunmaktadır. Nefroskop içinde bulunan kanalda iletilecek olan lazer ışınları sayesinde böbrek taşları parçalama işlemi yapılır. Parçalama işleminden sonra taşlar vücut dışına alınmalıdır. Burada önemli olan böbrek içinde herhangi bir parça bırakmamaktır.

İşlemlerin bitmesinin ardından diren ismi verilmiş olan tüp böbreğe takılır. Lazer ile taş kırma esnasında önemli olan diğer organlara zarar vermemektir. Cerrahın bu anlamda dikkatli olması gerekir. Lazerle böbreklerdeki taşı kırma işlemleri kapalı bir ameliyat olduğu için cerrahın çok dikkatli olması gerekir.

Diğer organlara verilecek olan zararlar ciddi yaşamsal riskler oluşturabilir. Kapalı yapılması da cerrahi müdahale için cerrahı geç bırakabilir. Bu riskten kaynaklı olarak seçilecek olan cerrahın özgeçmişi oldukça önemlidir.

Perkütan Nefro Litotomi Tipleri

Standart PNL

Bu uygulama genel anestezi ile yapılır ve ameliyat yaklaşık olarak 2 saat sürer. Hasta bu ameliyat esnasında kadın doğumda alınan pozisyonda tutulur. Böbrek taşlarını ve kanalları daha net şekilde görüntülemek amacı ile üreter kanaldan kamera gönderimi yapılır. Bu işlemin tamamlanmasının ardından böbrek taşı sorunu olan hasta yüzüstü pozisyona çevrilir. Hastanın sırt kısmından ince bir iğne yardımı ile taşa ulaşmak için girilir. Ardından lazer ışınlarının gönderilmesi ile taş kırma işlemi yapılır ve taşlar çıkartılır.

Mini Perkütan Nefrolitotomi PNL

Son dönemlerin sık şekilde tercih edilen bir uygulamasıdır. Standart olan PNL ile hemen hemen aynı prosedürleri içeren ameliyatta daha küçük olan aletlerin kullanımı yapılmaktadır. Küçük olan taşlarda başarı oranı yüksek olan mini peruktan nefrolitotomi ameliyatı büyük olan taşlarda aynı başarıya sahip değildir. Büyük taşlarda komplikasyon riskini arttırdığı için tercih edilmez.

Mikro Perkütan Nefrolitotomi PNL

Bu ameliyatta diğer yöntemlerden daha ince olan bir iğne kullanılır. Bu ameliyattaki amaç lazer enerji kaynağını kullanarak böbrek içine girilmektir. Ameliyat esnasında kırılan böbrek taşları böbrek içinde bırakılır ve hasta tarafından dışarı atılması için beklenir. Mikro perkütan nefrolitotomi büyük olan taşlarda kullanılmaz.

Lazer İle Taş Kırmaya Hazırlık

Lazer ile Böbrek taşı kırmadan bilinmesi gerekenler

Lazerle böbrek taşı kırdırma işlemlerinin yapılabilmesi için ilk olarak böbrek taşının teşhis edilmesi gerekir. Teşhis edilme taşın oluşturduğu belirtiler sonucunda görüntüleme sistemleri ile ve başka bir hastalık esnasında yapılabilir. Böbrek taşları içinde 5 cm ve üstü büyüklüğü olanların kendi kendine düşmesi neredeyse imkânsızdır. Bundan dolayı da bu büyüklüğü ulaşmış olan taşlarda cerrahi müdahale işlemleri gerekmektedir.

Yapılacak olan ameliyat türünü böbrek taşının boyutu belirler. Uygulanacak olan ameliyatta hasta olan kişilerin genel anlamdaki sağlık durumu dikkate alınır. Hastaların ne olursa olsun geçirecekleri ameliyat ciddi düzeydir. Özellikle yaşı büyük olan kişilerde kardiyolojik olan tetiklerin değerlendirilmesinin yapılması gerekir. Orta yaşlarda olan kişilerde ise fiziki anlamda muayene ve bazı testlerin yapılması gerekmektedir.

Böbrek taşı olan hastalarda idrar teti, kalp performansı testi, kan sayımı yapılır. Farklı testlerin yapılması ise hastada bulunan diğer hastalıklara göre değişebilmektedir. Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı olan ilaçların bırakılması cerrah tarafından istenir. Hasta ameliyata girmeden 1 gün önce hafif şekilde beslenmeli ve sıvı alımın konusunda dikkatli olmalıdır.

Operasyona girmeden 6 saat önce yemek ve içme ile alakalı olan her şey kesilmelidir. Birçok ameliyatta hastaların gece 12 sonra bir şey yiyip içmemeleri cerrah tarafından istenir.

Ameliyat Sonrasındaki Süreç

Standart lazer ile taş kırma ameliyatı geçiren hastalar birkaç gün boyunca hastanede kalır. Bu ameliyatta böbreğe takılmış olan diren ve idrar sondası 1 gün boyunca gözetim altında tutulur. 1. günün sonunda idrar sondası, 2. günün sonunda da diren böbrekten çıkartılır. Direni çıkartma işlemi yapmadan önce böbreklerde ya da idrar kanalarında taş veya kalıntılarının kalıp kalmadığı mutlaka tespit edilmelidir. Direnin çıkarılmasından sonra hasta hastaneden çıkartılabilir. Böbrek taşlarında önemli olan en büyük detay sıvı alımın yüksek düzeylerde yapılmasıdır. Sıvı alımı kırıntı halinde böbrekte ya da idrar kanallarında klan taşların düşmesine olanak sağlar. Bu konuda sıvı sık idrara çıkmayı sağlayacak ve kırıntıların daha hızlı şekilde dışarıya atılmasına olanak verecektir. Kırıntılardan kaynaklı olarak ameliyat sonrasında belde, yanlarda ve karın kısmında ağrılar gözlemlenebilir. Bu ağrılar için cerrahlar ağrı kesici ilaçlar verecektir. Lazer ile taş kırma ameliyatı sonrasında böbrek taşı oluşumu sırasında var olan kusma, ağrı, mide bulantısı, idrarda sorunlar oluşabilir. Bu sorunların tamamının kısa süre içinde geçmesi gerekmektedir. Geçmeyen ve devam eden sorunlarda mutlaka cerraha başvurmak gerekmektedir. Lazerle böbrek taşı kırma işlemleri % 90 ve üstünde başarı sağlamaktadır.

Lazer İle Taş Kırma Hangi Durumlarda Tercih Edilir ve Komplikasyonları Nelerdir?

  • Büyük olan böbrek taşlarının var olmasından dolayı
  • İdrar kanallarında bulunan büyük taş varlıklarından dolayı
  • Böbrek taşından tamamen temizlenmek için
  • Diğer böbrek taşı ameliyatlarının başarısız olmasından dolayı
  • Vücudun diğer yöntemlere uygun olmamasından dolayı tercih edilir.

Lazer ile böbrek taşı kırma ameliyatı idrar kanallarında bulunan ve kontrol altına alınamayan kanamaların olduğu zamanlarda tercih edilmez. Üriner sistem bulunan enfeksiyonların var olduğu zamanlarda da uygulanması doğru olmayacaktır. Lazer ile taş kırma ameliyatında böbrek taşı olan hastanın aşırı düzeyde kilolu olması sorun yaratabilir. Bundan dolayı obez ve aşırı şişman hastalarda cerrahlar bu uygulamayı tercih etmezler. Lazer ile yapılacak olan ameliyatlar genel anestezi altında yapılacağı için diğer böbrek ameliyatlarına göre daha çok komplikasyon üretebilir. Diğer ameliyatlara göre PNL uygulamasında komplikasyon oluşmasının önüne geçilmesi konusundaki başarı oranı düşüktür. PNL ameliyatı sonrasında yüksek ateş, kan gelmesi, tekrardan tedavi olma süreci, enfeksiyon, diğer organlarda yaralanma riski oluşabilmektedir. Bu risklerin yüzdeleri oldukça düşüktür. Özellikle tekrardan tedavi olma riski konusunda genelde sorun yaşanmaz. Başarılı şekilde geçen ameliyatlar da bunun göstergesidir. PNL ameliyatında çok büyük taşların kırılması sonucunda ek tedaviler gerekebilir. Bu tedavilerde hasta hastanedeyken uygulanır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız