Böbrek Taşı Nereden Düşer?

Böbrek taşları ile ilgili merak edilen tüm sorular ve böbrek taşı nereden düşer sorusuna alacağınız yanıtlar ile daha sağlıklı böbreklere sahip olabilirsiniz.

Böbrek Taşı Nereden Düşer?

Böbrek taşları genel olarak, idrarın idrar yollarına geçmeden önce toplandığı böbreğin orta kısmında meydanda gelmektedir. İdrardaki ürik asit ve kalsiyum gibi belirli maddelerin kristal halini alması ve bu kristallerin belli bir zaman ile kümeleşmesi sonunda oluşmaktadır. Küçük boyutlu böbrek taşları, herhangi bir soruna yol açmadan vücudu kendiliğinden terk etmektedir.

Büyük boyutlu taşlar ise, mesaneye doğru ilerlediğinden idrar yollarında hasara neden olmaktadır. Bu yüzden de şiddetli ağrı oluşur ve idrar akımı tıkanır hale gelir. Böbrek taşları çoğu zaman orta yaşlı ve genç insanlarda görülebilmektedir. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür. Sıcak bölgelerde yaşayan insanlarda da böbrek taşı oluşma ihtimali daha fazladır. Çünkü sıcak nedeni ile vücutta su kaybı fazla olur ve bu durum da idrarda yoğun bir şekilde mineral birikmesine neden olur. Eğer bir kez böbrek taşı düşürülür ise, bunun tekrar etme olasılığı fazladır. Bu yüzden böbrek taşının nedenini belirleyip, tekrar oluşmasını engellemeye çalışmak gerekmektedir.

Böbrek Taşlarının Görüntülenmesi

Özel bir uzman müdahalesi gerektirmediği sürece, böbrek taşları idrar ile birlikte yolculuk yapıp, idrar deliğinden düşmektedir. Küçük boyutta olan,  5 milimetreden ufak taşlar mesaneden idrar yolu ile vücudu sorunsuz bir şekilde terk eder. Şekilleri farklı ve büyük ebatlı olan taşlar ise düşmek için idrar yoluna girdiğinde verdiği hasar neticesinde şiddetli sancıya neden olur.

Kanala giren taşlar uzun süre düşmezler ise, tıkanmaya sebep olacağından dolayı tıbbi müdahale gerekir. Kendiliğinden düşmeyen taşlar da cerrahi yöntemler ile böbrekten alınabilmektedir. Ya da şok dalgaları yolu ile kırılıp, doğal yoldan düşmesi sağlanır. İdrarın bulanık ve kötü kokulu olması, ağrılı ve devamlı olarak idrar çıkma hissi, idrarda görülen kan, idrar renginin kırmızıya ya da pembeye dönmesi, mide bulantısı ile kusma, aşırı terleme, bel ve sırt bölgesinde kasığa doğru yayılan baskıcı ve şiddetli bir ağrı gibi durumlar böbrek taşı düşürmenin belirtileridir.

Böbrek sancılarının taş yüzünden olduğunu anlamak ve taşın ebatına göre mesaneden doğal yollar aracılığı ile atılacağına emin olmak için şu tetkikler yapılmalıdır:  İdrar ve kan tahlili, bilgisayarlı tomografi, ultrason. Bu  yöntemler ile amaç, hem taşın düşürülme şeklini hem de taşa bağlı metabolik nedenleri öğrenmektir. Yerinden oynayan taşlar şiddetli sancı ile kendini belli ederken, diğer yandan bazı taşlar da ağrı vermeden böbreğin içinde uzun zaman saklanabilmektedir.

Mesane taşları değişik ebatlardadır. 5 milimetreden küçük taşlar idrar yollarından gelip, idrar yaparken  düşmektedirler. Bu süreçte taşı takip amaçlı bir kaba ya da sert bir zemine yapılan idrar ile taşın düşüp düşmediği tespit edilebilmektedir. Bilhassa erkeklerde bu düşme aşamasında taşın gelip idrar deliğinde durması aşırı sancıya neden olmaktadır.

Taş düşürülür iken bol miktarda sıvı alınmalıdır. Her gün magnezyum takviyesi ve B6 vitamini alınmalıdır. D vitamini takviyesi almaktan kaçınılmalıdır. İçinde kalsiyum bulunan mide asidini giderici ilaçlar alınmamalıdır. Kuru yemişler ve aşırı C vitamini kısıtlanmalıdır. Taşın daha kısa sürede düşmesini sağlamak için de vücudu sarsan, ip atlamak, zıplamak, koşmak, araba ile bozuk yolda gitmek gibi eylemlerde bulunmak gerekmektedir.  Bu yöntemler ile o ağrılı zaman dilimini kısaltıp, taşın idrar kanalından daha hızlı geçerek idrar deliğinden kolayca atılması sağlanabilmektedir. Böbrek taşı nerden düşer ile ilgili detaylı bilglier bu şekildedir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 1,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız