Gilaburu Böbrek Taşı Nedir? Kullanılan Parçalama Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek sağlığının dostu olarak tanınan gilaburu suyu, böbrek taşı ve çeşitli idrar yolu hastalıklarına tam bir şifa kaynağı olduğu söylenir ve tercih edilir.

Gilaburu Böbrek Taşı Nedir?

Gilaburu

Kayseri ve çevresinde sık sık yetişen ve üzüm meyvesini andıran, 30-40 meyve tanesi bir salkım oluşturan gilaburu bitkisi, Kayseri ve çevresinde “gilaburu, gilebolu, gilaboru, gilabı, giraoğlu”, Konya’da “giligili, gilaboru veya giraboğulu”, Sivas ve Yozgat’ta “gilaburu, girabolu, geleboru”, Tunceli’de “dağdağan, dağdığan, geleboru, gilabada ve gildar” adı ile bilinmektedir.

Böbrek taşlarının bütün cinsleri, aslıları itibari ile suda çözünmeyen kalsiyum tuzu olup bu tuz oluşumunu yerinde eritecek bir ilaç bulunmadığı için lazer, ses dalgası vs. gibi yollar ile böbrek taşı fiziksel olarak parçalanmakta ve yerinden oynatılarak düşürülmeye çalışılmaktadır. (Diğer bir yöntem açık operasyondur.) Ve bu yöntemler hastaya aşırı ağrı, sancı vermenin yanında bir de kalıcı yan tesirleri olan yöntemlerdir.

Nasıl Parçalanır?

Gilaburu ise böbrek taşını, diğer usullerde (lazer vs.) olduğu gibi, fiziksel parçalanma yöntemi ile değil de kimyasal çözünme ile yok ettiği için ne taş çözünürken ne de idrar ile beraber atılır iken hasta ağrı veya sancı hissetmemektedir. Taşın oluşma süreci tersine işleyerek, taş tamamen erir ve idrar ile birlikte kimyasal madde olarak da atılabilir. Gilaburu 1 hafta içerisinde 6 – 8 mm böbrek taşını eritebilmekte gücüne sahiptir. Böbrek taşı 8 milimetreden büyük ise her 8 mm için ayrı bir kür düşünülmelidir. Gilaburu aynı zamanda böbrek tembelliğine ve bazı cins böbrek kistlerine de iyi gelmektedir.

Şunu belirtmek gerekir ki, sertliğinden ötürü lazerin de kıramadığı kristalize cins böbrek taşını gilaburu bitkisi de eritemeyebilir. Bu cins taş ile karşılaşma riski % 1- 2 civarındadır. Hazırlanışı ve kullanışı ise şu şekildedir: Su içerisinden alınan gilaburu bir süzgeç ya da kevgir üzerinde ezilir. Meyvenin çıkan suyuna kendisi kadar normal içme suyu ilave edilir ve bu karışım sıkıldığından itibaren 24 saat içerisinde hasta tarafından içilir. Tadı hafif ekşi olan gilaburu bitkisinin mümkün olduğu kadar bu hali ile içilmesi tavsiye edilir. Buna rağmen hasta içmekte güçlük çekiyor ise mümkün olduğu kadar az olmak kaydı ile karışım şeker ile de tatlandırılabilir.

Şu kurallara da dikkat etmek gerekmektedir: kişinin 24 saat içerisinde tüketebileceği sıvı bir seferde hazırlanmalıdır.  Diğer bir deyiş ile hazırlanan sıvı mutlaka 24 saat içinde tüketilmelidir. Hazırlanan sıvı kişi tarafından aç olarak tüketilmelidir. Gerek meyve gerekse de sıkılarak hazırlanmış sıvı sıcaktan ve direkt gün ışığından korunmalı, serin bir yerde saklanmalıdır. Gilaburu bitkisinin kullanımı zaman içerisinde yayılmamalı ve olabildiğince yoğun kullanılmalıdır. Günde en az 1 kg. Gilaburu bitkisi ezilip, suyu yukarıda anlatılan şekli ile hazırlanıp kullanılmalıdır.

Bekleyen meyve mutlaka su içerisinde ve serin yerde muhafaza edilmelidir. Kevgirde ezilerek elde edilen Gilaburu bitkisi öz suyuna mutlaka 1/1 ölçüde su katılmalıdır. Gilaburu bitkisinin bugüne dek hiçbir yan tesiri tespit edilmemiştir.

Fakat Gilaburu bitkisi bir ilaç değildir. Gilaburu bitkisinin ve suyunun pek çok hastalığa iyi geldiğini ifade eden uzmanlar şu şekilde açıklamalar yapmıştır: “Gilaburu suyu içeriğindeki asitler nedeni ile anti-kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmakta. Bu özelliği nedeniyle gilaburu suyu, yaşlanmayı geciktirici, mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Gilaburu bitkisi, kanser önleyici, antioksidan ve C vitamini deposu, kısaca her derde deva bir bitki. Bu bitkinin suyunu midesinde ve bağırsaklarında ülser olanlar tüketmemeli. Çünkü bitki asitli bir yapıya sahip.

Bu bitkinin ortaya çıkmamış diğer şifalı özelliklerinin tespiti için Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırmalar devam ediyor.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 2,50en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız