Böbreklerde Oluşan Kalkülün Sebebi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Böbreklerde oluşan kalkül aslında böbrek taşıdır. Böbrek taşları özellikle yanlarda, karın bölgesinde, belde ve cinsel organda oluşan ağrı ile ortaya çıkar.

Böbrekte Kalkül Nedir?

Böbrekte kalkül böbrek taşı anlamına gelen bir kelimedir. Böbrekte var olan kalkül denilince aklımıza böbrek taşı aklımıza gelir. Böbrek taşı böbreklerde ve idrar kanallarında bulunan kalsiyum taşlarıdır. Bu taşlar mineral içeriği olan sert taşlardır. Böbrek taşlarının sebepleri tam olarak bilinmese de belli başlı sebepleri bulunmaktadır.

Beslenme alışkanlıkları, kalıtsal hastalıklar, idrar yollarında oluşan enfeksiyonlar ve böbrek kistleri taş oluşumuna sebep olan etkenler arasında yer almaktadır. Böbreklerde kalkül yani böbrek taşı kadınlardan çok erkeklerde daha fazla görülür. Özellikle üşütmeden kaynaklı olarak idrar yolu enfeksiyonları geçiren kişilerde böbrek taşı sıkıntısının görülme olasılığı daha yüksektir. Böbrek kalkülünün oluşumunun önüne geçecek olan ve fayda sağlayacak olan etken sudur.

Sıvı tüketiminin günlük olarak 2,5 litre ve üstü yapılması böbrek kalkülünün önüne geçerken oluşan ağrılarında düzene girmesini sağlar. Böbreklerde kalkül her yaşta insanda oluşabilir. Bu oluşum sonucunda belde, yanlarda ve karında şiddetli düzeyde ağrılar oluşur.

Ağrıların yanı sıra idrarda kanama ve idrarda yanma görülür. Bunların hepsini mide bulantısı ve kusma desteklemektedir.

Böbrekte Kalkül Belirtileri

Böbrekte oluşan kalkül belirtileri içinde en belirgin olan detay ağrıdır. Böbreklerdeki taş sonucunda ortaya çıkmış olan ağrı belli belirsiz, şiddet düzeyi yüksek, sızlamadan daha kuvvetli, kıvrandırıcı ve hastaneye gidecek kadar yoğun şekildedir.

Oluşan ağrı azalıp çoğalabilen ve gelip geçici düzeyde oluşarak hastayı fazlasıyla rahatsız eder. Ağrıdan dolayı meydana gelen ataklar taşların idrar yollarında oluşan hareketine bağlı olarak şiddetlenebilir. Şiddetli şekilde ortaya çıkan bu ağrılar 1 saat kadar sürebilmektedir. Böbrekte var olan kalkül dolayısıyla oluşmuş olan ağrı yine taşın olduğu bölgede ortaya çıkmaktadır. Ağrının var olan yeri taşların hareketine ve yerine göre değişir.

Böbreklerde ve idrar yollarında bulunan taş kalça ile kaburga arasında böğür ağrısına sebebiyet verir. İdrar yollarında bulunan taş cinsel organda ve karın alt kısmında ağrılara sebebiyet verir. Böbreklerde meydana gelen kâkülün diğer bir belirtisi de idrarda oluşan kandır.

Oluşan kanama sadece idrar testi ile belirlenebilecek düzeyde olabilir. Ayrıca böbrek taşının diğer bir belirtisi de kum şeklinde oluşan ufak taş kırıntılarının ortaya çıkmasıdır. Özellikle idrar yollarında oluşan kum dökme yine idrar yollarında tıkanıklıklara sebebiyet verebilir.

Böbrekte Oluşan Kalkül Teşhisi ve Tedavisi

Böbreklerde bulunan taşın belirlenmesi için görüntüleme sistemlerinden yararlanılır. 4mm’den daha küçük olan taşlar genelde kendiliğinden düşmektedir. Daha büyük taşlarda müdahale gerekir. Bu müdahaleler taş kırma ve cerrahi işlem olarak uygulanır.

Taş kırma yönteminde insanların vücutlarına şok dalgaları gönderilerek taş kırılır. Kırılmış olan taş parçalarının kendiliğinden idrar yollarından dışarıya atılması beklenir. Bu uygulama doktorun ve hastanın isteğine göre anestezi altında ya da anestezi olmadan yapılabilir. Deride kesi oluşumu olmadan yapılan uygulamada lazer kullanımı yapılır. Böbrek taşları için kullanılan diğer bir yöntem de cerrahi uygulamadır.

Taşın var olduğu bölgeye ve taşın büyüklüğüne göre cerrahi işlem değişkenlik gösterir. Kullanılan cerrahi işlemler açık cerrahi işlemler, perkütan cerrahi işlemler ve endoskopik cerrahi işlemlerdir.

Açık cerrahi işlemler; taşın bulunduğu bölgeye göre kesi işlemi yapılır ve açılan bölgeden taş çıkartılır. Yapılacak olan kesi işlemli 7 ila 25 cm kadar ulaşabilir. Bu tamamen taşın var olduğu bölgeye göre değişmektedir. Belden yapılacak olan anestezi ile yapılır.

Perkütan cerrahi işlemler; böbrek taşı olan hastaların yan tarafından, bel bölgesinden ve böbrek içinden ilerleyebilecek olan bir kalem kalınlığından ve uzunluğunda olan endoskoplar kullanılarak işlem yapılır. Bu endoskoplar sayesinde taşlar kırılmadan ya da kırılarak çıkartılır. Böbrek taşlarının çıkarılması konusunda açık cerrahi işlemlere göre daha az hasar bırakmaktadır. Deride oluşacak olan kesi 1 cmdir. Genel anestezi uygulaması altında yapılan işlemler açık cerrahi işlemlere alternatif olarak kullanılır. Doktorun isteğine göre belden aşağısı uyuşturularak yapılabilir.

Endoskopik cerrahi işlemler; endoskopik olan cerrahi işlemlerde ince ve uzun olan aletler, dürbün tarzında esnek ve sert yapıya sahip olan cihazların kullanımı yapılır. Farklı aletler ile girilerek yapılacak olan işlemlerde taş direk olarak yakalanır ve yerinden çıkartılır. Doktor isteğine göre belden aşağısı ya da genel anestezi altında yapılır. Hastalar bu yöntemde genelde genel anestezi uygulamasını tercih ederek uygulama yapılmasını isterler.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 3,33en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız