Bebeklerde İlaçlı böbrek filmi (IVP) çekiminde önemli ayrıntılar
0-10 yaş arası çocuklarda ilaçlı böbrek filmi çekimi nasıl uygulanıyor, uygulama öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmeli gibi akla takılan tüm sorular.
İçindekiler
IVP nedir
IVP olarak bilinen ilaçlı böbrek filmlerinde, idrar kanalları ve mesane yapısal olarak Düşük miktarda radyasyon kullanılarak inceleme altına alınır. Bu film sayesinde böbrek taşları Böbrek kistleri tümörler idrar yolları ve böbreklerin tamamı ayrıntılı bir şekilde görülür. Son derece hızlı ve ağrısız bir şekilde uygulanan böbrek filmleri, MR gibi bilgisayar yöntemi ile yapılan tomografik işlemlere göre çok daha düşük maliyetlerde gerçekleştirilir. Bazı hastalarda böbrek filmi sırasında kullanılacak olan İlaca karşı alerjik tepkime gerçekleşebiliyor. Bununla birlikte Daha sonrasında bu alerjik tepkime kendi kendine düzelmektedir. Son derece güvenilecek bir tenkit yoludur.
Voiding sistoüretrografiye (IVP)
Çocuklarda üreme sitemi enfeksiyon kapma riskine karşı olarak yapılan VSUG incelemesi, vezikoüreteral reflüye karşı tedbir olarak yapılır. İşlem esnasında idrar, üreterler sayesinde mesane üzerinde toparlanır. Aynı zamanda böbreklerin korunması ve idrarın geri kaçışını engellemek için, işlem sırasında böbrekler korunur. Üretra üzerinden işeme işleme gerçekleştirilir. Bazı hastalarda üreterler içinde geri kaça oluşur. Bu durumun adına vezikoüreteral reflü denir. Orta düzey kaçaklarda , idrar üreterlerin alt düzeyine inebiliyorken, ciddi kaçaklarda böbreklerde büyüme problemi oluşabilir. IVP bu durumu ortaya çıkarmak için yapılır.
IVP sonuçları
IVP yani ilaçlı böbrek filmleri sayesinde idrar yollarının iç kısımları rahatlıkla incelenebilir. Böbreklerde, idrar yollarının dış kısımlarıyla, çevresindeki dokuların bağlantılarının görülebilmesi için mutlaka bilgisayarlı tomografi yada MR çekilmesi gerekir. Görüntülenen yapılar içerisinde idrarın geri kaçma oranı hesaplanarak hastalığın teşhisi konur.
Yan etkileri
Bazı zamanlarda kontrast maddelerin böbreklerde tam olarak süzülmemesinden kaynaklı olarak, geç grafi olabilir. Yine de işlem son derece ağrısız ve sızısız biçimde gerçekleştirilir. Bazı hastalarda alerjik reaksiyonlar gösterse de, bu alerjik reaksiyonlar kendiliğinden düzelirler. Öte yandan böbrek filmi çekildikten sonra hastalarda , ağızda metalik bir tat gibi tepkime ve ağız içi ısınması ortaya çıkabilir. Kaşıntı, bulantı ve deride kızarıklık ve dökülme çok nadir olarak yaşanan diğer yan etkilerindendir. Hiç bir yan etkisi için müdahale gerektirmez, yan etkilerin tamamı kendiliğinden düzelir. Büyük oranda alerjik reaksiyon yaşanma riski çok düşüktür. Eğer hastanın daha önceki dönemlerden alerjik bir durumu var ise, doktoruna işlem öncesinde bildirmesi daha doğru olacaktır. Böbrek filmi çekilirken, kontrast maddenin uzman doktor tarafından hastaya verilmesi durumlarından , yan etkiler neredeyse hiç oluşmaz.
IVP nasıl uygulanır
Film çekilmeden önce hastanın böbrekleri tamamen boşaltılmalıdır. Hastaya bu nedenden ötürü önceden müshil ilacı verilir. Yapılan uygulamadan önce hastaların hiç bir şey yememesi gerekir. Çay, kahve ,asitli içecek veya sigaranın tüketilmemesi daha iyi sonuç alınmasını sağlayacaktır. Röntgen filmi çekilmeden önce, hastanın bağırsaklarının temizliği kontrol edilir. İşlem esnasında kontrast maddeler damar yolu ile hastaya verilmektedir. Bu maddenin böbreklerde süzülmesi, idrar yolları ile takip edilir. Belli zaman aralıklarında grafiler toparlanır ve toplamda 45 dakika içerisinde IVP işlemleri biter.
IVP sonrası Radyasyon etkileri
IVP sonrasında çocukların radyasyona maruz kalmasından ötürü, birçok anne baba endişe etmektedir. Bununla birlikte 0-10 yaş arası çocuklarda , IVP işlemi sırasında alınan radyasyon oranı 80- 150 mrad arasındadır. Ortalama 1 yıllık süre içerisinde doğadan çocuklara bulaşan ortalama radyason oranı ise 1500 mrad ortalamasındadır. Alınan radyasyon oranları ciddi düzeylerde olmadığından ötürü, çocuklarda herhangi bir sorun oluşturmaz. Ortaya çıkabilecek olan tüm alerjik reaksiyonlar kendiliğinden düzelecektir. Uzman doktor kontrolünde uygulama olursa, alerjik reaksiyon yaşanma oranı çok daha düşük olur.