Böbreklere Stent Takılması ve Çıkarılması Aşamaları ve Yan Etkileri

Böbreklere stent takılma işlemi nasıl yapılır, çıkarırken hangi uygulamalar yapılır ve böbreklerde stent uygulamasının yan etkileri var mıdır, nelerdir?

Böbreklere Stent Takılması

Böbreklere stent takılması, doktorunuzun böbreklerden mesanenize idrar geçişinin olup olmadığını anlamak amacıyla yapılmasını istediği bir uygulamadır. Böbrek damarlarına stent takılarak, idrarın doğru yolu izleyip izlemediğinden emin olunur ve eğer bir hastalık varsa tedavi yöntemleri aranır.

Stent denilen borular genellikle 2-4 milimetre olmaktadır ve gerekli görüldüğü takdirde boyları 3 cm’ye kadar çıkabilmektedir. Kalp ya da damar hastalıklarında genellikle damar tıkanmasın diye, damarın içine konulan bu ufak tüpler, böbrek hastalıklarında idrar tahliyesinin sağlıklı olup olmadığını görmek amacıyla kullanılır. Aynı zamanda idrar yollarının da açık kalmasını sağlayan stenteler, böbreklerdeki tümör oluşumlarında da kurtarıcı rol üstlenir.

Tümörlü böbreklerde, idrarın mesaneye ulaşmasını bu ufak borular sağlar ve hayati bir iş yapmış olurlar. Üriner sistem stentleri olarak adlandırılan böbrek stentleri, gelişen teknoloji ile birlikte, stent iltihaplanması ya da tıkanması gibi riskleri de yavaş yavaş atlatmaya başlayarak daha faydalı bir hale gelmiş durumda. Stenlerin hastalara sağladığı son fayda ise, böbrek taşı düşürmek.

Damarları genişleten stentler, hem geri tıkanmayı önlüyor hem de böbrek taşlarının kolay atılmasına yardımcı oluyor.

Gebelikte Böbreklere Stent Takılması

Hamilelik yaşayan bayanların en çok değişim gören iç organlarından biri de böbreklerdir. Böbreklere hücum eden kan yüzünden böbreklerde genişleme yaşanabilir. Eğer bu genişleme tehlikeli boyutlara gelirse doktorunuz sizden stent ameliyatı talep edebilir. Gebelik sırasında, normal böbrek stenti ameliyatlarına göre daha dikkatli olmanız gerekecektir.

Kendinizi daha iyi korumalı ve stent sonrasında kendinize dikkat etmelisiniz. Hamile hastalarda stent takılamaz diye bir yargı bulunmasa da yine doktorunuzun vereceği karara uymak en iyi çözüm olacaktır.

Böbreklere Stent Nasıl Takılır

Böbreklere takılacak stentler, üreteral stent olarak adlandırılır ve damara takılması, koroner stentler ile hemen hemen aynıdır. Stent takılırken önce sönük haldeki balon ve stent, damarın içine konulur. Ardından balon şişirilmeye başlanır ve damar ile birlikte stent de açılır. Bu sayede stent damarın bir nevi destekçisi olur.

Şişirilmiş balon, tekrar söndürülerek çekilir ve damara stent takılma işlemi tamamlanmış olur. Her ne kadar anlatırken basit bir işlem olarak görülse de stent takılması ciddiye alınması gereken ve hastalık çekinerek baktığı bir konudur. Bu nedenle eğer stent gerektiren bir rahatsızlığınız varsa ve bilgi edinmek istiyorsanız, stent takılma videolarını izleyebilirsiniz.

Bu videolardaki ameliyatlar bir nevi size yapılacak işlemlerin ön gösterimidir fakat endişeli olmanızı gerektirecek bir durum değil. Tecrübeli doktorlar için oldukça kolay olan bu işlem, risksiz bir müdahale sayılabilir. Damar içinde stent kırılması ya da tıkanması çok nadir görülen olaylardan bazılarıdır.

Böbreklere Stent Takıldıktan Sonra

Böbreklere stent takılma işlemi her ne kadar kolay görünse de, ameliyat sonrasında 1-2 gün boyunca hastanede kalmanız gerekecektir. Bu 1-2 gün boyunca stentin sağlıklı çalışıp çalışmadığına bakılacak ve ani tepkilere karşı hızlı müdahale söz konusu olabilecektir. Stentlerde sorun çıkma olasılığı çok düşük olsa da, güvenlik ve riskleri 0’a indirmek için böyle bir uygulama gereklidir.

Hastanede kaldığınız süre boyunca, hareketlerinizi çok dikkatli yapmanız gerekecektir. Doktorunuzun uyarılarına uymak ve ani hareketlerden kaçınmak sizin için en iyisidir. Ayrıca doktorların yapacağı bir diğer işlem de, stent konulan damarlarda pıhtılaşma olup olmadığıdır. Böbreklere konulan stentlerin bazı ani etkileri görülebilir ve bu etkileri gerek hastanede gerek taburcu olduktan sonra evinizden doktorunuza giderek bildirmeniz çok önemlidir. Eve dönüşünüzden sonra doktorunuzun size böbrek stenti takılmasından dolayı oluşabilecek pıhtılaşmaları önlemek ya da çeşitli amaçlar için verdiği hapları mutlaka düzenli olarak kullanın.

Böbreklere stent takılma ameliyatı sonrasındaki ilk 1-2 hafta içinde işinize geri dönebilirsiniz. Bir süre ani hareketlerden kaçınmaya ve doktorunuzu dinlemeye özen göstermelisiniz.

Böbrek Stenti Çıkarılması Nasıl Yapılır

Normal şartlarda böbreklere takılan stentler, 3 ay içerisinde görevlerini yaparlar ve çıkarılması gerekir. Fakat böbreklerden stent çıkarma işlemi oldukça zor olduğundan bunun yapılması neredeyse imkansızdır.

Metal olan geleneksel stentler, uzun süre damar içinde durduğunda damara zarar verebilmektedirler. Bu nedenle yeni nesil teknolojilerle organik maddelerden üretilen ve damar içinde eriyebilen böbrek stentleri çıkarılmıştır. Böbrek stentlerin eriyen modellerinin kullanımı henüz yaygın değildir ve bunun sebebi masrafının çok fazla olmasının yanında, her hastalık şekline uygun olmamasıdır.

Stent çıkarma ameliyatı

Böbreklere takılan stentlerin en geç 1 ay içerisinde damarlardan çıkarılması gerekmektedir. Bazı zamanlarda hastalar stentin çıkarılması gerektiğini unutabilmekte ve tıkanabilen bu stentler kimi zaman daha büyük hastalıklara sebep olmaktadır. Stent unutma problemleri halen böbrek stenti ameliyatlarında büyük bir sorundur.

Böbrek Stenti Yan Etkileri

Böbrek rahatsızlıkları nedeniyle takılan üreteral stentlerin direk olarak bir yan etkisi bulunmamakla birlikte, stenlerde yaşanacak bazı sorunlar olabilir. Stent takılacak hastalarda, böbrek stenti takılma ameliyatının başarı oranı %100’e yakındır. Fakat yaklaşık %2 oranında olmak ile birlikte, stentlerde tıkanıklıklar yaşanabiliyor.

Damara takılan stentler tıpkı damarın tıkanması gibi, çapı küçülerek bir yan etki gösterebiliyor. Fakat gerçekleşme ihtimali çok düşük olan bu etkinin önlenmesi için doktorlar, böbrek stenti ameliyatının ardından, kan pıhtılaşmasını önleyip, sıvılaştıran haplardan önermektedirler. 2’li sulandırıcı adı verilen bu haplar sayesinde, stentlerin tıkanma şansı çok daha az oluyor. Bu sayede stent nedeniyle vücutta herhangi bir komplikasyon yaşanmıyor.

Bazı zamanlarda, stentin zamanında çıkarılmaması nedeniyle de yaşanacak sorunlar olabiliyor fakat gelişen teknolojiler sayesinde her geçen gün stent ameliyatlarında daha başarılı sonuçlar alınıyor. Bu sayede de böbreklere stent takılma işlemi, böbrek hastalarının imdadına yetişiyor ve çoğu hastanın hayatını kurtarıyor.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız