Böbrek Taşının Oruca Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm böbrek hastalıklarının aynı zararı verdiği düşünülmeden böbrek taşının oruca etkileri araştırılarak gerekli tedbirler alınarak oruç tutulabilmektedir.

Böbrek Taşı Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

Oruç, normal insan böbreği için çok faydalıdır. Orucun her böbrek hastalıklarında böbrek üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Nasıl ki her kalp hastalığı ya da her mide hastalığı oruca engel değilse, her böbrek hastalığı da oruca olumsuz etki yapmayıp, belirli ve ilerlemiş böbrek hastalarına etkisi olabilir.

Ramazan ayının başlangıcında hastalar sürekli şu soruları sorarlar:

Doktor bey ben böbrek hastasıyım oruç tutabilir miyim?“.

Ya da böbrek düşürenler oruç tutabilir mi?

Burada bir ayrım yapılması mecburidir. Basit bir böbrek iltihabı, küçük bir taş ya da kum rahatsızlıkları, prostat veya idrar boşaltım yolu gibi basit hastalıklarda oruç tutmaya engel bir durum söz konusu değildir. Asıl mühim mesele, böbrek fonksiyonunu bozan ve böbrekte kalıcı hasar meydana getiren böbrek yetmezliği gibi hastalıklardır. Fakat insanlar bütün böbrek hastalıklarını aynı kefeye koyarak orucun sakıncalı olduğunu yanlış olarak düşünmektedirler. Bir böbrek rahatsızlığı olan hastanın oruç tutmaması gerektiğini söyleyebilmek için bazı kriterlere ihtiyaç duyulmaktadır. İlk olarak doktor, hastası hakkında tam bir bilgi sahibi olmalıdır.

Hastanın takibini bizzat kendisi yapması gerekmektedir. Hastalığın gidişatı, tedavisi ve ortaya çıkan yan etkiler, sonuçları yönünden takip altına alınması şarttır. Hastayı ilk defa görüp, tetkik ve tahlillerini bile yaptırmadan: “Sen böbrek hastasısın oruç tutmazsan da olur.” diyen doktorların sözlerine itibar edilmemelidir. Hatta bazı doktorlar: “Sen oruç tutma günahı benim üzerime” gibi ifadeler kullanmaktadırlar. Bunlara kesinlikle güvenilmemelidir.

İslam dinimiz buna bir sınır getirmiştir. Oruç tutmama kararını dindar bir doktorun, güvenilir, işinin ehli, uzman bir doktorun vermesini şart koşmuştur.

Böbrek Taşı Olanlara Öneriler

Böbrek yetersizliklerinde böbreğin çalışma ve böbreğin fonksiyonu oldukça önemlidir. Bunun sınıflandırılması, küçük bir yetersizlikten diyalize giren hastalara kadar değişmektedir. Diyalize (böbrek makinesi) giren hastalara zaten orucu bozacak işlemler yapıldığı için konunun dışındadır. Böbrek yetersizliklerinde bol bol su içmek kesin bir tedavi olduğundan dolayı ve de buna uymadığı zaman hastalıkları ilerleyecek olanlar olur ise oruç tutmaları sakıncalı olabilir. Çünkü bu hastalar, çoğu kez iftar ile sahur arasında su açıklarını kapatamazlar. Ancak iftar ile sahur arasında 2 ya da 2,5 litre su içenler için bu mahsur olmayabilir. Oruç tutulduğu zaman rahatsızlanılıyor ise tutulmamalıdır. 1-2 gün oruç tutup kendilerinde oruç tutma kuvveti buluyorsalar tutmaya devam edilmelidir.

Böbrek rahatsızlıkları olan hastalar için ramazan diyetleri mevcuttur. Kaloriyi yükseltmek adına ıhlamur, çay, nişasta, et suları, tuzsuz yağ, şeker, sade akide şekeri, sade lokum, pişmaniye yenilebilir. 1 yumurta 1 köfte et ile aynı değerdedir, bu yüzden istenirse birinden biri yenebilir. Sebzeler yıkandıktan sonra küçük parçalar bölünüp haşlanır, haşlanan su dökülür, yağ istenirse et ilavesi ile birlikte pişirilir.

Yemeklerin suyunun yenilmesinden kaçınılmalıdır. 1 köfte kadar et yemek yerine, 3 yemek kaşığı kuru fasulye, kara bakla, nohut, barbunya, mercimekten biri yenebilir. Etlerden koyun eti, tavuk beyaz eti ve balık tercih edilebilir. zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. 5 öğünde az fakat sık sık beslenilmelidir. Yemekler yavaş tüketlmelidir.

Yenilmemesi gereken yiyecekler ise şunlardır:

tavsiye edilenden fazla süt, et, yumurta, balık, içeriği bilinmeyen kek, kurabiye, pasta, çörek, sucuk, turşu, konserve, salamuralar, sosis, pastırma, salam, sakatatlardan da beyin, böbrek, karaciğer, yürek ve dalak, kakao, nescafe, meşrubatlar, çikolata, kuruyemişler, pekmez, tahin, tahin helva, bulgur, ıspanak, bakla, pazı tatlı kabağı, enginar, mantar, karalahana, kavun, muz, tuzlu yiyecekler.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 4,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız