Böbrek Ağrısı Nasıl Oluşur ve Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?
Farklı nedenlere bağlı olarak görülebilecek böbrek ağrıları vücudun birçok bölgesini olumsuz yönde etkiler ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Böbrek Ağrısı nereye vurur?
Böbrekler bazı durumlarda çalışamaz hale gelebilir ve birçok sağlık sorununu da ortaya çıkarabilir. Bu soruna üremi denmektedir. Böbreklerden çıkan iki boru, idrarı mesaneye (idrar torbası) taşımaktadır. Burada biriken idrar, belli bir ölçüsü geçip basınç yapmaya başladığı zaman idrar yapma gereği duyulur. Yetişkin bir kişi normalde gün içerisinde 1,5 litre kadar idrar çıkarır. Çok su içilir ise bu böbrekler ile beraber atılır.
O vakit idrar ölçüsü fazlalaşmaktadır. Az su içilir ise idrar azalır ve de koyulaşır. İdrar miktarının düşmesi ya da artması, idrar renginin değişmesi, kasık ve bele vuran sancılar böbrek hastalıklarının başlıca belirtileri arasındadır. Böbrek rahatsızlıkları çok sebeplerden meydana gelebilmektedir. Bu sebepten dolayı rastgele bir böbrek rahatsızlığında uzman görüşüne başvurmakta yarar vardır.
Böbrek Ağrısı Hangi Bölgede Görülür?
Böbrek ağrıları, sırtta bel kemiğinin iki yakınında olan, kaburgaların alt kısmında hissedilmektedir. Bazen de öne doğru vurmaktadır. Birdenbire saplanan kuvvetli sancı idrar yollarındaki kum ve yahut da küçük taşların oynadığını ve harekete geçtiğini göstermektedir. Daha büyük bir durumda olan böbrek taşları ağrısızdır, ya da daha az ağrı yapmaktadır. Böbrek irini (nefrit)te ağrıya neden olur ise de çoğunlukla bu çok kuvvetli değildir. Böbrek sancılarında sıcak uygulanması, ağrı kesici ilaçlar almak ve bol su içmek faydalı olacaktır. Bununla birlikte her böbrek ağrısında idrar muayenesi yapılmalı ve böbreklerin röntgen filmi alınmalıdır.
Bunun sebebi ise idrar yolunu tıkayan bir taş böbreği harap edebilir. Bel ağrısının hafife alınmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar: ” Kolay sandığımız bel ağrıları, en başta böbrekler olmak üzere iç uzuvları vurabilir.” diye uyarmaktadırlar. Antalya’da gerçekleştirilen 15. Romatoloji Kongresi’nde belden iştirak eden sinyallere iyi kulak verilmesi gerektiğini söylediler: “şayet bel ağrısı 40 yaşından öncesinde başlamışsa, dinlenme ile artıyorsa ve 3 aydan uzunca sürüyorsa, iltihaplı bel romatizması olabilmektedir. Kesinlikle bir romatizma hastalıkları uzmanına müracaat etmek lazımdır.” diye konuştu. Ankilozan spondilitin bel fıtığı ile karıştırıldığını ve çoğu hastanın hata tanıyla fıtık operasyonu geçirdiğini ancak iyileşemediğini belirten doktorlar: “Bel fıtığına ilişkili mekanik orijinli ağrılar da bunun tam tersidir. Ağrı kısa sürelidir çoğunlukla bele yüklenmek, itme çekme zor kaldırma benzeri davranışların sonucu olarak meydana çıkar.
En mühim özelliği yatınca azalıp, ayakta kalıp hareket edince artar. İltihaplı böbrek romatizmasının yöntem açtığı ağrılar dinlenmekle geçmez ve hareketsiz kalındığında hepten artar.
Mesela birey sabahları hareket zorluğu çekiyor ve yataktan tutuk kalkıyorsa akla iltihaplı bel romatizması gelmelidir.” diye belirtti. İltihaplı bel romatizmasının, bazen sağ kalçaya, bazen de sol kalçaya vurabildiğini ve romatizmada kullanılan anti-enflamatuvar ilaçlara oldukça iyi cevap verdiği dile getirilmektedir: “Ankilozan spondilitte omurgaya ilişkin biçim bozuklukları, vaktiyle ve iyi iyileştirme edilmeyen hasta olanların %10-20’sinde meydana çıkabilir.” diye konuştu. Hasta olan kişilerin bir bölümü tanı dahi almadan küçük tefek ağrılar ile hayat boyu yaşarlar. Omurga haricinde öbür eklemleri tutabilir ve eklemlerde şişliğe hareket kaybına yöntem açabilir. Topuk dikeni yapabilir.” denilmektedir.
Ankilozan spondilitin birtakım kişilerde iç uzuvları etkilediği ve hayatsal tehlikeye neden olabileceğini vurgulayan uzmanlar: “müzmin inflamasyon hayatını sürdüren bireyler iyi iyileştirme edilmezse amiloid denen bir madde birikir ve böbrek yetmezliğine yöntem açabilir. Bunun haricinde gözü etkilediğinde, üveit ismini verdiğimiz kızarma, bulanma ve ağrıya yöntem açabilir. Akciğer ve kalbin aort kapağını bozabilir.” denilmektedir. Böbrek ağrısı nerelerde görülür ve sağlık açısından neler yapar gibi soruların yanıtları bu şeklide verilebilir.