Böbreklerde Oluşan Ağrıların Sebepleri Nelerdir? Neden Kaynaklanır

Böbrek ağrısı için ne yapmalı, mutlaka doktor kontrolü için bir hastanaye başvurmak gerekmektedir. Oluşan ağrıya yönelik en doğru tedavinin yapılması gerekir.

Böbreklerim Ağrıyor

Böbrekler insan vücudunda filtreleme ve bazı hormonları salgılama görevini üstlenmişlerdir. Böbrekler bel kısmında sol ve sağ olmak üzere karnın tam olarak arka kısmında yer alan fasulye şeklindeki organlardır. İnsan vücudunun kendi kendine oluşturmuş olduğu ya da dışarıdan giren zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca kanda bulunan elektrolit, baz ve asit dengesini de sağlamaktadır.

Böbrekler insan vücudunda yapmış olduğu görevlerini belli başlı sebeplerden kaynaklı olarak yapamaz hale gelirse hayati anlamda ciddi düzeyde tehlikeler oluşmaya başlar. Bu durum ortaya çıkıncaya kadar insan vücudunun doğal olan mekanizması ağrı oluşmaktadır. Böbrek ağrıları çoğunlukla böbrek hastalıklarına işaret eder. Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde ya da böbreklerin ağrısı ortadan kaldırılmadığından böbrek nakillerine ya da diyalize kadar giden bir süreç başlayabilir. İnsan vücudunda oluşan herhangi bir ağrı aslında vücutta bulunan bir sıkıntıya işarettir.

Bundan dolayı sadece böbrek ağrıması değil tüm ağrılarda mutlaka doktora gidilmesi ve gerekli olan tedaviye başlanması gerekir. Böbrek ağrısına en çok bel hizasında rastlanır. Bu bazen hafif iken bazı zamanlarda şiddetli ve dayanılmaz bir hal alabilir. Hastalıklara ve nedenlerine göre karın bölgesinde hatta kasıklarda bile oluşabilir.

Özellikle böbrek taşı ağrısının kasık be cinsel organa kadar indiğini doktorlar belirtmektedir. Bu ağrılar hasta olan kişi pozisyon değiştirse bile değişmeden ve azalmadan devam eden ağrılardır.

Böbrek Ağrılarınsı Sebepleri

Böbrekte oluşan ağrıları tek bir sebebe bağlamak oldukça yanlıştır. Farklı sebeplerden kaynaklı olarak karşımıza çıkar. En sık karşılaşılan sebepleri arasında;

  • Piyelonefrit; bu enfeksiyon ateş, idrarda iltihaplanma, böbrek ağrısı ile ortaya çıkar. Özellikle oluşan ağrılar konusunda hasta kendi başına ne yapacağını bilemez. Bunun için mutlaka doktora gitmesi gerekir.
  • Böbrek taşı; idrarda bulunan bazı maddelerden kaynaklı olarak idrar yollarında ya da böbreklerde taş meydana gelmektedir. Özellikle idrarda kanama, tıkanıklık,  idrar esnasında sızlama ve böbreklerde ağrı ile ortaya çıkar. Ağrılar kaburganın alt kısmında, kasık bölgesinde, cinsel organda ve karın bölgesinde oluşabilir. Yüksek ateş, bulantı ve kusma da en belirgin olan belirtileridir. Böbrek taşı için ne yapmalı ağrısını nasıl giderilir, diye düşünen kişiler doktora başvurması ve bitkisel kürlerden yardım alması gerekir.
  • Böbreklerde apse; apse kronik ve akut olarak ortaya çıkar. İki şekilde de bel kısmında ve sırtta ağrı, bulantı, kusma, yüksek ateş oluşmaktadır. Akut olarak ilerlemiş olan apsenin mutlaka tedavi edilmesi şarttır. Sonucu böbreklerin alınmasına ve nakil olunmasına kadar gidebilir.
  • İdrarda iltihaplanma; genelde cinsel yol ile bulaşır ve idrar kanallarının iltihaplanmasıdır. Bu durumda yüksek ateş, kusma ve bel kısmında ağrı kişileri fazlasıyla rahatsız eder.
  • Böbrekte büyüme; böbreklerin boşluğunda zaman içinde ya da başka bir sebebe bağlı olarak idrar birikmesi oluşur. Bu böbreğin şişmesine veya böbrekleri büyümesine sebebiyet vermektedir. Özellikle bel ağrıları şiddetli şekilde çekilir.
  • Böbrek kanseri; yüksek ateş, idrar esnasında kan, böbrekte şişme, kasıklarda şiddetli ağrı belirtileri arasında yer almaktadır.

Böbrekler İçin Bakım Nasıl Yapılmalı?

Böbrekler için en faydalı şey su’ dur. Böbreklerin susuz kalmaması sağlıkları için en önemli olan detaydır. Günlük olarak 2,5 litre su tüketimi yapılması gerekir. İster yaz olsun ister kış olsun mutlaka böbrek sağlığı için kişilerin ayaklarını sıcak tutması gerekir. Ayakların devamlı olarak sıcak tutulması zaman içinde oluşan ağrıları da keser. Böbrek taşı sorunları yaşayan kişiler bitkisel olarak hazırlanmış olan kürler ve destekler sayesinde küçük çaplı olanları kendileri düşürebilirler. Bu konuda en büyük yardımcı limondur. Su miktarına dâhil edilmeden tüketilecek olan limonata böbrek taşlarının erimesine ve parçalanmasına olanak sağlar. Tüm böbrek hastalıklarında ve genel böbrek sağlığında kullanılabilecek ve basit şekilde hazırlanabilecek kürler bulunur. Bu kürler;

  • Yeşil taze fasulyenin taneleri çıkartılır. Yeşil olan kısımları 1 litre suyun içinde 1 saat aralıksız şekilde kaynatılır. Elde edilecek olan karışım süzülür ve günde 1 çay bardağı istenilen vakitte içilir.
  • Ayrık otu sıcak suyun içinde demleme usulü ile bekletilir ve süzülür. Bu karışım özellikle yemeklerden önce herhangi bir tatlandırıcı kullanmadan tüketilir. Burada önemli olan düzenli ve taze şekilde yapılmasıdır.
  • Mısır püskülleri suyun içinde haşlanır. Haşlanan ve süzülerek elde edilmiş olan su sabahları özellikle kahvaltı öncesinde tüketilir.

Sağlıklı Böbrekler İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Beslenme böbrek sağlığın düzgün gitmesi için önemlidir. Tam tahıllı olan gıdaların tüketilmesi, sebze ve meyve tüketilmesi, tuzdan uzak durulması gerekmektedir.
  • Düzenli şekilde ve günlük olarak egzersiz yapmak böbreklerin işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olurken vücut sağlığını korumaya da yardımcı olur.
  • Bol düzeyde sıvı tüketimi yapmak gerekmektedir.
  • Yüksek tansiyonu olan kişilerde böbrek rahatsızlıkları oluşma riski oldukça yüksektir. Bunun için mutlaka periyodik sağlık kontrollerinin yapılması gerekir.
  • Sigara ve alkolden uzak durulması sağlık açısından gereklidir.
  • Kilo kontrolü sadece böbrek sağlığı için değil genel anlamda sağlık için de gereklidir.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 4,50en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız