Açık Böbrek Taşı Ameliyatı – Nasıl Yapılır ve Ameliyat Sonrası

Açık böbrek ameliyatı olan hastaların merak ettiği, açık böbrek ameliyatı nasıl yapılır, ameliyat sonrasında neler yapılmalıdır gibi soruların cevapları.

Açık Böbrek Taşı Ameliyatı

Çoğu insanın karşı karşıya kaldığı ve büyük ağrılar çekilmesine neden olan böbrek taşı rahatsızlığı oldukça yorucu bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan hastalar, bu rahatsızlığın nedenini araştırmayı ihmal etmektedirler. Böbrek hastalığının giderilmesi için böbrek ameliyatı yapılmalıdır. Böbrek ameliyatı açık ameliyat ve kapalı ameliyat olarak ikiye ayrılır.

Ameliyat genellikle önceden planlanmış olarak yapılmasının yanı sıra bazen taşın tıkanması sonucu acil olarak da yapılmaktadır. Genel anestezi altında uygulanan bu tip ameliyatlarda 10-15 santimetrelik gövdenin ön bölümünden açılmasıyla operasyon gerçekleştirilir. Taşın boyutuna, bulunduğu yere bağlı olarak yan etki ve başarı oranı değişkenlik göstermektedir. Bu tür ameliyatlarda başarıdan kasıt ameliyat sırasında taşın hiç bir reaksiyonla karşılaşılmadan böbrekten taşın çıkarılmasıdır. Taşın çıkarılmasından sonra yapılan kesik dikilir ve ameliyat tamamlanmış olur. Açık ameliyat teknolojinin yeterli olmadığı zamanlarda kullanılan yöntemlerin ilk sırasındaydı. Günümüzde fazla tercih edilmemeye çalışılan yöntemlerden biridir.

Gününüzde bu ameliyat kapalı olarak yapılmaya başlanmıştır. Ameliyat sırt bölgesinden yapılan 1 santimetrelik kesikten böbreklere gönderilen bir kamera yardımıyla lazer ışınları sayesinde taşların kırılması sağlanır ve kırılan taşlar alınarak ameliyat tamamlanmış olur.

Yapılan bu işlem, genç ve sağlıklı bireylerde, 1,5-2 saat aralığında bir zaman alırken, yaşı 50’nin yukarısında olan ve kilolu hastalarda bu süre 5-6 saatlere kadar çıkabilmektedir. Saatin yükselmesi ile birlikte aynı zamanda açık böbrek taşı ameliyatının riskleri de artmaktadır.

Ameliyat sonlandıktan sonra hasta 10 gün boyunca hastanede gözetim altında tutulur ve hasta sürekli göz muayenisi altında tutulut. Bu ameliyatı geçiren bir hastanın 3 ay kadar süren bir iyileşme sürecine ihtiyacı vardır.

Hastaların ameliyat öncelerine dikkat etmesi gereken birkaç önemli konu vardır. Bunlardan ilki ameliyat öncesindeki gece hiçbir şeyin yenilip içilmemesidir. Bunun dışında, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, bu ilacı ameliyattan 1 hafta kadar önce kesmelisiniz. Halihazırda ameliyat öncesi bağırsak temizleyiciler ile doktorun önerdiği şekilde bağırsaklar gerekli şekle getirilmektedir.

Açık Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası

Ameliyat olan hastanın bir süre ameliyat bölgesi ağrı yapacaktır. Bu yüzden, doktor tarafından yazılan ilaçların düzenli kullanımı iyileşme sürecinde çok önemlidir. Kontrollere düzenli ve zamanında gidilmeli ayrıca ameliyattan sonraki günlerde yürüyüş mutlaka yapmalısınız. Bu yürüyüşleri yaparken doktorunuzun izin verdiği zaman ve uzaklık sınırı ile yürümeye özen gösterin. Ayrıca dikişler 1 hafta süre ile alınabilmektedir. Ameliyat sonrası en öncemli husulardan biri de beslenme alışkanlığıdır.

Ameliyatın 3.gününden itibaren banyonuzu yapabilirsiniz. Suyun yaralı bölgeyi değmesinde bir sakınca yoktur. Ama banyo sonrası ameliyat yerlerini mutlaka kurulayın. Operasyon sonrasında 3-4 günlük süreçte ağır gıdalar tüketmekten kaçının bunun yerine sebze, haşlama ve çorba gibi yiyecekler tüketin.

Ameliyat sonrası idrar miktarınızı ve idrar renginizi mutlaka kontrol edin. İdrar miktarında azalma ya da renginde bir değişiklik olursa mutlaka doktorunuza başvurun. Sıvı alımını daha sıklaştırıp, idrarınızı zaman zaman kontrol etmelisiniz. Ayrıca, böbrek yerinize doğru gelebilecek ani hareket ve kas zorlamalarından kaçınmanız gerekmektedir.

Böbrek ameliyatı tercih edilmediği zamanlarda, böbrek taşı nedeniyle işlevini yapamayan böbrek, idrarda kanama yaşanmasına ve ağrı oluşmasına sebep olabilmektedir.

Oluşabilecek enfeksiyonlar nedeniyle de kana karışma gibi talihsiz olaylar yaşanabilir. Yaşanacak bu tip sıkıntılar, çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız