Böbrek Biyopsisi Nedir, Nasıl Yapılır, Sonrasında Neler Oluşur?
Böbrek biyopsisi uygulaması iğne yardımı ile yapılmaktadır. Bu uygulama da bölgenin uyuşturulması, iğne ile böbreğe girilmesi ve doku alınması 5 dk. sürmektedir
İçindekiler
Böbrek Biyopsisi Nedir ve Neden Yapılır?
Böbrek biyopsisi gelişen teknoloji sayesinde iğne yardımı ile yapılmaktadır. Böbrek biyopsisindeki asıl amaç cerrahi işlemlere gerek kalmadan tanı koymadan parça alınma işlemidir. Böbrek biyopsinde radyolojide iğne ile yapılacak olan işlemlerin tamamında görüntüleme işlemleri yapılmaktadır.
Bu şekilde yapılacak olan işlemlerde böbrek biyopsi ile alakalı olan yapılacak olan işlemlerde güvenilir ve kaliteli işlemlerin alınmasına olanak sağlar. İşlemlerin yapılması iki farklı amaç ile meydana gelir. İlkinde yapılacak olan testler ile belirlenemeyen böbrek hastalıklarının tanısının koyulması için yapılır. Bu tarz rahatsızların çoğunluğu böbreklerde oluşan iltihaplardır. Böbrek iltihapları dışında böbrek dokusunda bulunan urların kesin şekilde tanınması amacı ile de biyopsi yapılır.
Böbreklerde bulunan tüm urlarda biyopsi yapılmaz. Biyopsi yapılmasına doktorlar öncesinde yapılan testler ve görüntüleme işlemleri sonuçları doğrultusunda karar verir. Bazı urlarda direk olarak cerrahi işlem yapılmasına karar verir. Biyopsinin nasıl yapılacağı ve kim tarafından uygulanacağı önemlidir. Çünkü biyopsi oldukça güvenilir sonuçların ele alınmasını sağlar. Bunun içinde konusunda uzman olan kişilerce yapılması gerekir. İğne ile yapılacak olan biyopsilerde yapacak olan doktora bağlı olaraktan bazı sıkıntılar gelişebilir. Bu sıkıntılar ender şekilde görülür ve doktor tarafından oluşabilecek riskler tüm hastalara detaylı şekilde anlatılmalıdır.
Ayrıca böbrek biyopsisi endikasyonları ile alakalı olarak ve biyopsi yapılışı ile alakalı olarak internet ortamından video izle ile detayları incelemekte mümkündür. Bunların yanı sıra böbrek biyopsi işlemleri yaptıranlar bu konuda sizlere yardımcı olabilir.
Böbrek Biyopsisi İşlemleri Nasıl Yapılır?
Böbrek biyopsisi ile alakalı olarak doktorların hastasına tüm detayları en ince ayrıntısına kadar anlatması gerekir. Biyopsi sonrasında oluşabilecek olan sıkıntılarda bu detayların içinde yer almalıdır. Hastada ilk olarak biyopsi yapılacak olan bölgenin tanımlaması yapılır.
Yapılan tanımlama kapsamından biyopsi iğnesinin gireceği yer belirlenir ve bu alan üzerinde uyuşturma işlemlerinin tamamı gerçekleştirilir. Sonrasında iğne ile giriş yapılır ve böbreklerden küçük bir doku parçası alınır. Biyopsi için ayarlanmış olan bölgesinin uyuşturulması ve iğne ile buraya girilerek parça alınması en fazla 5 dakika içinde gerçekleşir ve biter. Yapılacak olan uygulama özel olarak hazırlanan ikili iğne yardımı ile yapılmaktadır. Bu iğnenin bir tanesi ile böbreğe girme işlemi yapılırken diğeri ile parça alınma işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede böbreklerden birden fazla parça alma işlemiş de gerçekleşmiş olur. Bu işlemlerin sonunda böbreklerde enderde olsa kanama oluşabilmektedir.
Kanamanın oluşup oluşmadığı ultrason ile ya da kan alma yöntemi ile tespit edilir. Bu tespitin mutlaka yapılması gerekmektedir. Kanama ile alakalı bir sorun bulunmuyorsa hasta evine dönebilir ama kanama mevcut ise doktor bu konuda tedavi işlemine başlayacaktır.
Böbreklerde Yapılan Biyopsi Sonrasında
Böbrek biyopsisi ile alakalı olarak doktorların hastasına tüm detayları en ince ayrıntısına kadar anlatması gerekir. Biyopsi sonrasında oluşabilecek olan sıkıntılarda bu detayların içinde yer almalıdır.Böbrek biyopsisi sonrasında hemen kanamanın olup olmadığı kontrolü yapılmalıdır. Kanama olmayan hastalar evlerine gönderilse de sonraki dönemde oluşabilecek olan kanamanın takip edilmesi önemlidir. Biyopsi sonrasında doktorun isteğine göre 2 ya da 4 saat sonra tekrardan kanama kontrol işlemleri yapılır.
Kontrol işlemi ultrason yardımı ile ya da alınacak olan kan yardımı ile yapılmaktadır. Sonrasından hastaların evde 2 saat boyunca dinlenmesi gerekmektedir. biyopsi uygulamasından sonra doktoru bağlı olarak sıvı alma işlemi de yapılabilir. Sıvı alma işlemi yapılan hastaların 2 saat boyunca herhangi bir yiyecek ve içecek içmemeleri gerekir. Sonrasında bulantı ve kusma bulunmuyorsa hastalar 4 sonra beslenme yapılabilir. Beslenme konusunda ağır yiyecekler tüketilmedikçe herhangi bir yasak bulunmaz. Yalnızca mideyi çok fazla doldurmamak gerekebilir. Ayrıca doktor iğnenin girdiği bölgede oluşabilecek olan ağrıya karşı ağrı kesici verecektir. Bu ilaçların düzenli şekilde alınması gerekir.
Biyopsi olan kişilerin günlük yaşamlarında kısıtlamalar oluşmaz. Sadece ağır olan yüklerin birkaç gün boyunca taşınmaması ve kaldırılmaması gerekir. Yapılacak olan biyopsi sonrasında doktorun dikkat edilmesi gerekli diye söylediği her detay dikkat edilmesi de oldukça önemlidir.