Hemorajik Sistit Nedir? Belirtileri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Mesanede oluşan bir rahatsızlık olan sistin durumunun kanamalı haline verilen ad Hemorajik sistit’tir ve kısa zamanda teşhis edilerek tedavi süreci başlamalıdır

Hemorajik Sistit Nedir?

Sistit rahatsızlığı mesanede oluşan bir rahatsızlıktır. Hemorajik sistit ise mesane de oluşan bir sistit kanamasıdır. Çoğu zaman kız çocuklarında, bayanlarda ve genç kişilerde görülen hemorajik sistit hastalığı, genelde tuvalet hijyen eksikliğinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bunun dışında bu hastalığın oluşma şekilleri arasında E. Coli bakterisinin de etkisi büyüktür.

Bu bakteri dışkı içinde her zaman olan bir bakteridir. Aynı zamanda virüs yolu ile bulaşan hemorajik sistit rahatsızlığı da vardır. Bu da genelde çocuklarda görülen bir durumdur. Yetişkinlerde virüs hemorajik sistik çok nadir görülen bir hastalıktır. Erkeklerden ziyade daha çok kadınlarda hemorajik sistit görülmektedir.

Hemorajik Sistit Belirtileri Nelerdir?

Hemorajik sistitin belirtileri şunlardır: Bayanlarda cinsel ilişkiden sonra idrara gitmemek, çocuklarda tuvalet hijyen temizliğinin doğru şekilde yapılmaması, hijyenik ortamlarda dışkı yapılmaması, bayanlarda dışkı yapılan makatın arkaya doğru değil de, genital bölgeye doğru silinmesi gibi pek çok oluşum şekli vardır.

Hemorajik sistit rahatsızlığı mesane içerisine idrar yolu ile giren E. coli bakterisinden kaynaklanan iltihaplı kanamanın adıdır. Mesaneye yerleşen bakteri, mesane duvarında ve idrar kesesi yüzeyinde irinli iltihabi bir vakıa oluşturduğu için, hasta idrar yapma sırasında hissettiği ağrılar ile beraber idrarını koyu kırmızı şekilde yapmaktadır. Bu durum sonucunda idrar kesesinin etrafındaki iltihaplanma kanma yapıp, hemorajik sistiti meydana getirir.

Bu hastalıkta görülen belirtiler de şunlardır: mesanede kızarıklığın oluşması, idrar yapamama ya da tam boşaltamama gibi durumların meydana gelmesi, idrar yapma esnasında ağrı ve yanma hissedilmesi, idrar kesesinde iltihaplı irin oluşması gibi belirtileri vardır.

Mesanede oluşan bu belirtiler en son olarak kanamalı idrar şeklinde kendisini göstermektedir. Bu tip bir durumda direk doktora başvurmak gerekir. Hastalığın belirtilerinin başlaması ile beraber en yakın sağlık kuruluşuna gidilip, verilecek olan idrar testinde bu hastalığın tanısı rahat bir şekilde konulabilmektedir.

Aynı zamanda mesanedeki iltihaplanmanın büyüklüğünün ve derecesinin anlaşılabilmesi için de muhakkak film ya da röntgen de çekilmelidir. Yapılan laboratuvar testleri ile beraber doktor ilaç ya da günlük idrar yaparken alınacak besinler şeklinde erken teşhiste tedavi de önerebilmektedir. Ancak fark edilemeyip ilerleyen bir hemorajik sistit hastalığında cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalede, mesanede oluşan kan pıhtılaşmasını temizleyip, tekrardan kanama yapacak yerlere müdahale edilir. Böylece hastalığın iyileşme süreci hızlandırılmış olur.

Aynı zamanda radyo terapi de hemorajik sistit hastalığında çok kullanılan bir yöntemdir. Hemorajik sistit de mühim olan her gün belirli miktarlarda en az iki buçuk litre kadar su tüketiminin mutlaka yapılması gerekmektedir.

Aynı zamanda günlük hijyen temizliğini de yapmayı öğrenmek ve uygulamak, hastalığın hem oluşmamasına hem de iyileşmesine yardımcı olur.

Sistit tedavisi için bayanların bir jinekolojik ya da ürolojik değerlendirmeleri şarttır. Kesin teşhis, klinik değerlendirme ve yapılacak laboratuvar tetkikleri ile konulabilmektedir. Laboratuvar testleri arasında en çok Tam İdrar Tetkiki (TİT), idrar kütürü ve antibiogram testi, hemogram (tam kan sayımı) ve ultrason değerlendirmesi sayılabilmektedir. Çok nadir olarak ileri tetkikler de gerekir. Sistit problemi bazı kadınlarda daha sık olarak ortaya çıkabilmektedir. Bünyesel yatkınlık, iyi beslenememe, düzensiz hayat tarzı, bireysel hijyene önem vermeme, sigara gibi kötü alışkanlıklar sık sık mesane iltihabına yatkınlık sağlayan sebepler arasında yer almaktadır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 4,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız