Böbrek İltihabına İyi Gelen ve Gelmeyen Besinler Nelerdir?

Böbrek iltihabı sorunu yaşayan kişilerin ilk olarak beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Özellikle su tüketimini arttırması ve günlük15 bardak su içmesi gerekir.

Böbrek İltihabı Ne İyi Gelir?

Böbrek iltihabı ağrılı ve sızılı şekilde ortaya çıkan idrara çıkma esnasında sorunlar oluşturan bir hastalıktır. Böbrek iltihabı fark edildiği an tedbir alınması gereken bir hastalıktır. Bu konuda kullanılan ilaçlar dışından farklı otların birleştirilmesi ile ortaya çıkan karışımlarda bulunmaktadır.

Böbrek iltihaplanmasının yarattığı en büyük sıkıntılar içinde idrar yollarında oluşan enfeksiyonlar gelir. Bu enfeksiyonlardan kaynaklı olarak idrarda yanma, idrarda kanama ve sık şekilde idrara gitme sorunları yaşanmaktadır. Ayrıca böbrek iltihaplanmasında sıvı kaybı, karın ve yanlarda şiddetli ağrı, bel kısmında ağrı, yüksek ateş, yüksek tansiyon, diyabet, kusma, mide bulantısı, zayıflama ve yorgunluk gibi belirtilerde kendini göstermektedir.

Bu belirtilerin hepsi bir anda ortaya çıkmaz. Zaman içinde ortaya çıkabileceği gibi bazı kişilerde belirtiler hiç oluşmayabilir. Böbrek iltihabı ile alakalı sorunlar yaşayan kişilerin doktora başvurması ve ilaçlı tedavi olması gerekir. İlaçlı tedavi dönemini destekleyecek olan unsur da bitkisel çözümlerdir.

Böbrek iltihabına iyi gelecek olan ek unsurların düzenli şekilde, ara vermeden ve aksatılmadan kullanılması fayda sağlar.

Beslenme ve Sıvı Alımı

Böbrek iltihabı yaşayan kişinin yaşamında ilk değiştirmesi gereken şey beslenmesidir. Böbreklerinde ve idrar yollarında oluşmuş olan iltihaptan kurtulmanın yolu bol düzeyde su tüketimi yapmaktan geçer. Günlük olarak 15 bardaktan daha fazla su içmek iltihabın kontrol altına alınmasının yanı sıra vücuttan dışarı daha kolay atılmasını sağlar. Sıvı tüketiminin arttırılması ile daha sık idrara çıkılır ve vücutta olan yabancı, zararlı maddeler daha kolay dışarı atılır.

Böbrek iltihabı için eski dönemlerde böbrek dışında birçok hastalık için kullanılan kızılcık suyunu içmek gerekir. Kızılcık suyu içindeki etken maddelerden dolayı insan vücudunda bulunan bakterilerin ölmesine ve dışarı atılmasına yardımcı olur. Günlük 2 su bardağa kızılcık suyu yeterli olacaktır. Böbrekte oluşmuş olan iltihabın ortadan kaldırılması için idrar döktürücü olan ayrık otu kullanımı da yapılmalıdır. Ayrık otu idrarın miktarını arttırdığı için idrar ile beraber vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. İdrar yollarında var olan yanma, sızı ve ağrıyı da azalmaktadır.

İdrarının ve böbreklerin temizlenmesini sağlayan ayrık otu prostat ve sistit gibi hastalıklara da fayda sağlar.

Alınabilecek Olan Diğer Sıvılar

Böbrek iltihabı için kullanılacak olan maydanoz ve farklı sebzelerin birleşiminden ortaya çıkartılan sıvılar da fayda sağlar.

Maydanoz suyu;

1 litre içme suyunun içine 1 demet taze ve iyice yıkanmış olan maydanozun sapları ile beraber mersin yaprağı atılır. 5 dakika boyunca mersin yaprağı ile kaynatılmış olan suyun içinde kocayemiş ve funda yaprağı da atılır. Bu şekilde de birkaç taşım kaynatılan su ocaktan alınır ve 20 dakika boyunca demlenmesi için kenara bırakılır. Sonra karışım süzülür. Ortaya çıkan su uzun bir süre boyunca, aksatılmadan, yemeklerden önce 1 su bardağı içilmelidir. Günde 3 defa içilmesi uygundur. Böbrek iltihabı için uygulanabilecek diğer bir karışım için;

  • 1 su bardağı içme suyu
  • 3 veya 4 adet lahana yaprağı
  • 3 veya 4 adet kereviz sapı
  • 1 tutam kadar maydanoz sapı

1 su bardağı su derin bir kabın içinde kaynatılır. Kaynayan suyun içine maydanoz sapı, kereviz sapı ve lahana yaprağı atılır. Birkaç taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve ılıması için kenara bırakılır. Ilıyan karışımdan 1 bardak içilir. Bu karışımının 3 hafta boyunca aralıksız şekilde uygulanması gerekmektedir. Ayrıca zayıflama konusunda fayda sağlar.

Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Böbrek iltihabı sorunu yaşayan kişilerin özellikle kahve gibi kafein içeren ve kola gibi gazlı olan içeceklerden kesinlikle uzak durması gerekir. Asit değeri yüksek olan narenciye tarzı besinlerin sularının da iltihabın geçme süresine kadar tüketilmemesi gerekir. Fosfor değeri yüksek olan besinlerin tüketimi konusunda da dikkatli olmak gerekir. Mercimek, bezelye, kuru fasulye, fındık, patates, çikolata, ıspanak, süt ürünleri gibi fosfor değeri yüksek olan besinlerin belli bir süre tüketilmemesi gerekir. Bu tarz besinlerin yerine C vitamini tüketiminin arttırılması gerekir.

Yalnız C vitamini içeren besinlerde narenciye tercih edilmemelidir. Limon böbrek iltihabı için faydalıdır ya da C vitamini takviyeleri kullanılabilir. Bu takviyelerin kesinlikle doktor tarafından verilmesi ya da doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Böbrek iltihabına sebep olan virüs ve bakterilerin vücuttan dışarıya atılması için sık şekilde idrara çıkmak önemlidir. Bunun sıvı alımı gerekir, yalnızca su olarak alınacak olan sıvı miktarının günden 15 bardağı geçmesi gerekir. Çay, meyve suyu ve diğer sıvılar su miktarına katılmamalıdır. Önemli olan klorsuz su içmektir.

Böbrek iltihabı olan kişilerde bel ağrısı da oluştuğu için sıcak su kompresi uygulaması yapabilirler. Sıcak su torbası ile yapılacak olan kompres ve sıcak su banyoları kısa zaman içinde fayda sağlar. Böbrek iltihabı yaşayan kişilerin kendi temizliklerine dikkat etmesi gerekir. Bakterilerin ve virüslerin yayılmasını engellemek için özellikle genital bölge temizliği konusunda dikkatli olmak gerekir.

Beslenme böbrek iltihabında dikkat edilecek olan en önemli nokta olduğu için sebzelerin ve meyvelerin yıkanması ve pişmesi konusunda da dikkatli olmak gerekir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 4,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız